Feeder.rs Fishing Team

Feeder kutak => Oprema koja se koristi u feeder tehnici => Feeder štapovi => Temu započeo: laki Septembar 25, 2012, 18:52:06 posle podne

Naslov: Feeder komplet za početnika
Poruka od: laki Septembar 25, 2012, 18:52:06 posle podne
Vodio sam starog dubinkaša na pecanje samnom prošle nedelje i pošto je video prednosti feeder štapova i tehnike odlučio je da se i on malo okuša sa ovim načinom pecanja. Za neki prvi štap ne bi izvojio veću sumu od 2000 din recimo pa da vidimo vaše predloge i utiske o štapovima koji bi zadovoljili ovaj kriterijum a opet da budu dovoljno dobri da daju neki objektivan utisak o ovoj tehnici.

Za početak , on je našao ova 2 feeder štapa

ET GOLD STAR STORM FEEDER 3.60m  - 40-80 g - 290 g

(http://www.neskoribolov.rs/000radna/wp-content/uploads/2012/04/GS-Storm-feeder.jpg)

ET GOLD STAR THUNDER FEEDER 3.60m - 40-80 g - 318 g

(http://www.neskoribolov.rs/000radna/wp-content/uploads/2012/04/GS-Thunder-feeder-1.jpg)
Naslov: Odg: Feeder komplet za početnika
Poruka od: Slavic_Blood Septembar 25, 2012, 19:07:38 posle podne
Ja imam SPRO Boxxer-a, sasvim sam zadovoljan, mislim da je oko 1800... Na njega sam se napecao ovog leta. thumbup
(http://www.sportskiribolov.co.rs/image/cache/data/stapovi/spro-boxxer-feeder-1000x550.jpg)
Naslov: Odg: Feeder komplet za početnika
Poruka od: zankiki Septembar 26, 2012, 09:36:18 pre podne
Ja i dalje pecam na SPRO PANTERA FEEDER, imam 2 komada. Mislim da je cena oko 2500.00 din.
Zadovoljan sam sasvim, koristim ih za belu.


(https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQgMiCC9nhhuvyWXlJBGT94GU7wgqll-TS5nTshosc4I1pEAtuBNw)
Naslov: Odg: Feeder komplet za početnika
Poruka od: babuskar Septembar 26, 2012, 16:09:11 posle podne
Formax Legacy 360 H ako nameravaš da pecas na Dunavu i Savi, prezadovoljan sam.
Naslov: Odg: Feeder komplet za početnika
Poruka od: Ady Septembar 27, 2012, 00:34:21 pre podne
Đe me nađe sa temom?!?
Odvajkada sam pristalica kupovine tih nekih no name, jeftinih stvari! Time eliminišem mogućnost da ću da se razočaram ako ne bude bio onakakav štap kakvim sam ga zamišljao/želeo/voleo da bude a uvek ima mesta da me prijatno iznenadi ili čak i oduševi. (nemojmo smetnuti sa uma aspekt tržišne politike proizvođača koji želi da se probije pa tada ne sme da rizikuje i svoje prve proizvode proizvede nekvalitetnim i fuš - primer: prvi Micubiši Pajero džipovi naspram današnjeg Pajera) Drugi važan razlog zbog kojeg kupujem te jeftine štapove je taj, što em godišnje imam preko 100+ izlazaka na vodu od kojih je preko 50% pecanje na pesku, kamenu, raznom kršu i otpadu pa bi mi znatno teže palo da na kraju godine (tokom dugih zimskih dana kada sređujemo pribor za sledeću sezonu) ustanovim da mi je "my precious" od 50-60-100+€ nepovratno izgreban, oštećen, polomljen, neupotrebljiv/nepopravljiv ili štagod drugo. Sa štapom od 2000 din, komentar je pre "šteta za njega, ali je odradio svoje!" Ma koliko ih mazili i pazili oni pucaju i lome se. Isto i supi kao i jeftini. Padne sa držača na kamen, priklještimo ga vratima od kola, zgazimo ga ispod kreveta, sklizne naslonjena "puška" sa štapovima ...
Pri kupovini prvog fidera se još nisam rukovodio tim kriterijumima, nego prosto nije bilo nekog izbora. U pitanju je bio Energofišov Pluto Fider od 360.

(http://www.energofish.hu/images/productimage/163_d5384689.jpg)

Na nekom 5-6. pecanju mi je pukao 2. segment (u koji idu vrhovi - a ima ih 2) ali isključivo mojom greškom. Još uvek nenaviknut na dozvoljena opterećenja sam preopteretio štap (mada smem da se kladim da je blank bio malo prignječen) pri zabačaju i ...kvrcccc...Nedugo zatim sam nabavio isti model ali od 345 cm...Imam ga i danas i prezadovoljan sam štapom. To je tipičan predstavnik niže srednjue klase (da su kola u pitanju to bi bila njegova kategorija), od kompozita je, paraboličan i vrlo elastičan (ne, to nisu eufemizmi za "glindžav"). Ima poprilično rezervne snage koje potiču od nešto "mesnatijeg" blanka, što mu, s druge strane, povećava i težinu. Sa svojih 350+ g spada u teže štapove, ali meni to nije naročito bitno. Ionako više od 75% vremena provodi na držaču. Najviše podseća na Kamasaki Strong Carp Fidere ali je od njih za nijansu mekši.
Gorepomenuti Ka(w)masakiji (kako sam ih od milošte zvao) su zakođe jaki, mesnati, umereno glindžavi fideri poveće težine. Vrlo su dobri za method fider sa teškim hranilicama (na Barandi bacao s njima 40g lubeničarke sa skoro isto toliko grama hrane na cca 80m) i ulivaju poverenje pri izvlačenju krupnih riba  (šarko od 10 kg bez problema...tačnije/iskrenije sa problemom, ali je on poticao od mašinice).

(http://i47.tinypic.com/2eod3yv.jpg)

Apsolutno preporučujem oba modela za početnike! I to iz dva razloga: 1) razuveriće se svi oni koji su bili sumnjičavi po pitanju tankih i osetljivih vrhova koji "ne mogu da zabace terete preko 30g" a opet će steći realan utisak kakve sve prednosti pruža pecanje hranilicom i finim priborom. Drugi razlog je malo prozaičniji. Posle jedne sezone otpecane sa ovakvim "motkama" će poželeti da se kupi nešto bolje i tek kupovinom nekog skupljeg štapa će videti kako je ova fina tehnika zaista fina i "fina". A tu je i onaj bitan momenat da će do tada steći osnovni osećaj za zabačaje, kontre i znanja dokle mogu da opterećuju fider štap i za kakve je sve izazove fider spreman - koiliko u stvari krupnu ribu mogu da izvuku fiderom!
Zato moja preporuka za prvi štap uvek glasi - fider od kompozita!!!
Naslov: Odg: Feeder komplet za početnika
Poruka od: laki Septembar 27, 2012, 12:55:17 posle podne
 Kakav je Formax Axum feeder ?

(http://www.formaxstore.com/images/product-image/Axumfeeder-uogjfi.jpg)
Naslov: Odg: Feeder komplet za početnika
Poruka od: Imre Septembar 27, 2012, 13:24:19 posle podne
Jak i tvrd, nije baš za pecanje bele ribe, nije baš nešto osetljiv, GS pluto feeder je recimo osetljiviji, za šarane je ok.
Naslov: Odg: Feeder komplet za početnika
Poruka od: babuskar Septembar 28, 2012, 19:28:49 posle podne
Imam Axum- a, debeo blank, nema fantastičnog osećaja pri vađenju ribe, vrhovi kruti.
Moje ženče je naučilo da peca sa ovim štapom, bilo je zabacivanja pune metod hranilice sa spuštenom špunom...čega tu sve nije bilo.
Za te pare dobijaš solidan štap za pecanje koji je prosto neuništiv.
Držac mašinice je loš. Koju god mašinicu da stavim ona radi u držaču, nije to toliko primetno ali ako obraćaš pažnju na detalje može da smeta.
Vrhovi su neobeleženi i mnogo tvrdi pa  se može desiti da vrh  pomera hranilicu lakšu od 40 grama.
Ako kupiš Axum- a dobijaš štap koji nije klasičan fider, dosta tvrd i planiraj da kupiš druge vrhove ako bi pecao belu ribu.
Sad Axum- a koristim za bacanje velikih kaveza na početku pecanja.
Za malo više para iz formaxovog asortimana bih ti preporučio Legacy, pravi fider štap od im 10 karbona sa tri vrha i kvalitetnim držacem mašinice .
Ja sam prezadovoljan Legacy- jem.

Naslov: Odg: Feeder komplet za početnika
Poruka od: Robert77 Oktobar 26, 2012, 13:55:50 posle podne
Da li neko peca sa Shimano Alivio BX MEDIUM? Kakav je štap?
Naslov: Odg: Feeder komplet za početnika
Poruka od: Apprivoiser Februar 05, 2013, 21:05:43 posle podne
Pozdrav !

Novi sam a čitajuci vas vidio sam da je prikladno mjesto gdje bi mogao da postavim par pitanja i dobijem, nadam se i odgovor za moj odabir.
Nisam se bavio ovom tehnikom ali od ove godine želim pa tražeći i čitajući sam odlučio da uzmem ovaj komplet. Ujedno bih da vidim vaše mišljenje o tome.
Inače,i z Tuzle sam i pecam na rijekama: Drina, Sava ujedno i na jezerima ( onim gdje ilegalan ribolov nije uzeo svoj danak ),jel ...

Naime,htio sam ovo za početak:

1. Shakespeare Mach 1 XT Heavy Feeder 3.90 m, 180 g 2 komada.
2. Shakespeare Mach 3 XT mašine.

Unaprijed hvala :)
Naslov: Odg: Feeder komplet za početnika
Poruka od: Imre Februar 05, 2013, 21:22:34 posle podne
Pa ako pecaš belu ribu, meni se čini da su štapovi od 180 gr...prejaki.
Naslov: Odg: Feeder komplet za početnika
Poruka od: Ady Februar 05, 2013, 23:08:00 posle podne
Pre svega - dobrodošao!  :hi
Ne znam lično nikoga ko je taj štap imao prilike da protrese pa da iznese lične utiske. Nije kod nas Šekspir više tako popularan kao nekad i nisam ni čuo da ga neko uvozi.
Što se pitanja tiče, msm da je Imre dobro kazao - taj štap mi deluje baš prejak za belu ribu...čak i za baš krupnu belu. Ili ti to ciljano samo šarana i mrenu planiraš, za koje mi se čini mnogo prikladniji?
Što se mašinice tiče, ako je Šekspir održao nivo iz '70-ih i '80-ih godina, onda ne možeš pogrešiti sa izborom. Jedino mi se čini da je veličina malo promašena za navedene štapove. Ako je oznaka "3" adekvatna 3000-ki kod Šimana, onda je, po mom mišljenju, to premala mašinica za tolike i tako jake štapove. Ako baš insistiraš na dotičnim štapoveima, probaj da uzmeš u obzir možda veličinu "4" ili čak možda "5", što zbog boljeg balansa štapa, što zbog daljine zabačaja, jer tim štapovima ti sigurno možeš da bacaš hranilice od 60-80g na preko 80 metara ali sa mašinicim sa relativno malom špulnom, to nećeš jednostavno moći.
Baš me interesuje, koja ti je ciljana riba i kakav konkretan teren planiraš da "napadneš"?
Naslov: Odg: Feeder komplet za početnika
Poruka od: Apprivoiser Februar 05, 2013, 23:33:31 posle podne
Hvala :)

Prvobitno ja sam htio da se odlučim na SHAKESPEARE MACH 1 XT Power Feeder 3.90 m to 90g s mašinicima koje sam već naveo. Kažem, nemam iskustvo što se tiče samog sistema pecanja tako da sam nov u svemu tom ali sam se raspitivao s drugarima koji su već u tome. U suštini s ovim štapom mi tvrde da ne mogu prići samoj Savi niti Drini, navodno štap će da se savije zbog same brzine vode jer nemam dovoljan teret da napravim, mada ja nisam siguran u to ali eto, zbog toga sam ovdje jel :)
Što se tiče jezera, mislim da je ovaj s 90 g sasvim ok, moze i manje da ide ali ja sam tražio tu negdje da bude. Postoji i serija s 120 g 4,20 m dužine, mada mislim da mi je to preveliko ua uslove gdje ja pecam.
Riba se svodi na mrenu i deveriku s situacijom Save. Drina i mrenu i deveriku i babušku i šarana, to recimo ne mozes izbjeci a uživanje je sve jer stvarno ima odličnih primjeraka. Jezero na kojem boravim isključivo ima veće primjerke babuške i šarana. Šarani su u prosjeku od dva kila do kapitalaca strašnih a babuške su od kilo i pol do dvije.
To je to u suštini.
Jedino što nisam siguran u sam kvalitet štapova, zbog toga sam ovdje.
Mašine s veličinama mogu da mjenjam, e sada sve je u savjetima, nov sam kažem. :)
Naslov: Odg: Feeder komplet za početnika
Poruka od: Baki Februar 06, 2013, 01:08:32 pre podne
Po svemu sudeći, trebaće ti dve garniture štapova. Prva oni od 90gr koje si nameravao kupiti za jezera, babuške i deverike. Druga garnitura bi bili štapovi do 120 ili 150gr za Drinu, šarane i mrenu. Koliko god da je univerzalan, feeder štap ipak nije svemoguć. Ove dve garniture će ti pokriti gotovo sve situacije i uslove na vodi. Mašinice shodno štapovima, to ti je već napisano. Bistro.
Naslov: Odg: Feeder komplet za početnika
Poruka od: Ady Februar 06, 2013, 09:23:48 pre podne
Ajde zato što si "nov" da probamo iz početka  ;D
Daklem, moraš za početak da shvatiš da težina bacanja i krutoća štapa nije jedno te isto. (najčešće jeste u uskoj korelaciji ali nikako nije isto). Da bih ti projasnio, evo primera: štap Kamasaki Strong Carp Feeder je deklarisane težine bacanja 120g i na osnovu toga čovek bi logično zaključio da je to sasvim solidan štap za Drinu ili Savu...još u izvedbi od 390...ojha!    ALI...   (uveko neko ali, na koje neki mali...  lol)
Taj štap je izrađen od KOMPOZITA. To u praksi znači da je extremno elastičan, što bi se u našem žargonu reklo "glindžav". (svi štapovi od kompozit-karbona su takvi). To konkretno znači da taj štap, kada bi na Drini zabacio sistem od npr. 50g hranilica + 30g hrane, vrh bi ti se povio od Bajine Bašte do Ljubovije! A narabno, branilica bi se orktotrljala, zapela, kidanje...
Nasuprot tome, uzevši štap od čistog karbona, čak i manje težine bacanja, ali mnogo krući (brži) čak i manje težine bi ti ostale na mestu a vodeni stub ti ne bi povio vrh (ili veći deo) štapa.
Takođe, moraš uzeti u obzir i sledeće elemente: što duži štap koji se dobro pozicionira na obali tekuće vode učiniće da ti manji deo najlona pravi "stomak" i savija štap.
Pod dva, što tanji mogući najlon koji ti uslovi dozvoljavaju (pa ga još utanjiš za 0,02) i to će manja površina (opet) biti izložena struji (vodenoj, ne električnoj - to je već Bakijeva specijalnost  ;D).

Zato pre kupovine prvog štapa moraš da raščistiš sa sobom nekoliko stvari:
- na kojoj vodi ću sa tim štapom da pecam
-koju ribu ću najčeće s njim da pecam
A zatim, ako uslovi na obali dozvoljavaju (kao i lokalna pravila) da li ću (moći) da pecam sa 1 ili 2 štapa
Zatim, bolje je da pri kupovini štapa kod sebe imaš mašinicu koju ćeš na njega da mećeš! Tako ćeš na licu mesta da vidiš da li ti je izabrani komplet dobro balansiran ili ti treba veća mašinica, ili manja, ili...
Kada to ukomponuješ, odeš na vodu pa probaš. Još ako možeš da odeš sa nekim iskusnijim, bilo bi idealno. Pa ćeš tako najbolje na licu mesta da uočiš gde "te svrbi" i "gde te žulja", pa ćeš to promeniti za sledeće pecanje.
Suma sumarum - samo izlazi na vodu što češće, eksperimentiši što više i uočavaj promene i ponašanja pribora. Samo kroz lično iskustvo ćeš moći da "izbrusiš" svoj ukus i osmisliš koji ti komplet najbolje leži. Možemo mi ovde da teoretišemo koliko hoćemo, samo onaj komplet koji tebi odgovara je dobar komplet. Svi ostali su dobri nama (nekim drugima).
Još jedan mali savet - nemoj odmah kupovati 2 kompleta nego jedan. Otpecaj dva-tri pecanja s njime u različitim uslovima i sa različitim sistemima, čak i mašinicama, pa se onda odluči da li ti taj štap/sistem odgovatra ili ćeš ipak želeti nešto drugo.
Pozz i srećno u izboru!
 :hi
Naslov: Odg: Feeder komplet za početnika
Poruka od: Jovis Februar 06, 2013, 15:13:32 posle podne
Sasvim slučajno imam i pecam sa Shakespeare Mach 1 XT Power Feeder štapom, i to baš 3,9m tb.90g.
Osim serije Mach 1, postoje još serije Mach 2 i Mach 3, a razlika je u materijalu od kojeg je napravljen blank i opremi. Logično, najjeftinija serija Mach 1 je napravljena od karbona nešto nižeg modula elastičnosti i nema Fuji opremu kao recimo serija Mach 3.
Ali bez obzira na to, radi se o kvalitetnim štapovima, koji su cenjeni u Engleskoj, dok su nažalost na ovim našim prostorima pomalo zapostavljeni. Inače u Beogradu postoji uvoznik Shakespeare pribora, a vidim da ih ima i u BiH.
Ovim štapom sam pecao na jezerima i na Savi. Na Drini nisam pecao njime, pa ti u vezi toga nažalost ne mogu ništa reći.
Uz štap se dobijaju 3 vrha i sva 3 su (što mi se sviđa) karbonska. Vrhovi su od 3, 2 i 1,5 unce, tako da možeš da izabereš odgovarajući vrh za većinu situacija. Štap ima veliku rezervu snage u donjem delu, zidovi su sasvim solidno debeli, ali štap nije (pre)težak.

Što se tiče mašinice, Mach 3 XT je odličan izbor uz taj štap. Oznaka "3" je u ovom slučaju oznaka serije,  ne veličine. Idealna uz ovaj štap bi bila veličina 40.

Bez obzira na sve i ja mislim da bi ti uz ovaj komplet, svakako trebao bar još jedan štap sa odgovarajućom mašinicom. Koji štap i mašinica bi to bili, videćeš kada budeš pecao sa svojim prvim kompletom i kada budeš uvideo šta je to što nedostaje tvom kompletu, jer kao što znamo univerzalan štap za sve situacije ne postoji!
I na kraju, pogledaj ovaj video, vredi ga videti.

River Feeder Fishing on the Wye - Part One. (www.shakespeare-fishing.co.uk) (http://www.youtube.com/watch?v=JFRDlH-6DF4#ws)
Naslov: Odg: Feeder komplet za početnika
Poruka od: Apprivoiser Februar 06, 2013, 18:25:55 posle podne
Odlični savjeti, sasvim dovoljno da bi shvatio sve što mi je bilo potrebno za start.
Naravno, slažem se da uvijek je najbolje kada čovjek sam testira i tek onda zna na čemu je, nego sam
samo htio tek onako da čujem par stvari prije nego krenem, što sam i dobio :)
Krenut ću s oba jer mjenjam vodu, mislim krećem se na tri vode konstantno i da imam jedan od 90 g za jezero i drugi od 120 g ili 150 g za rijeke. U krajnjem slučaju da ne bude godilo, uvijek se može mjenjati na novo i drugačije. Drago mi je da si probao Jovis ovaj štap a ovaj video sam vec gledao ranije :), bitno da je iskustvo s njim iole pozitivno i da ne bacam odma lovu u vodu :)
Sve u svemu, deverika radi na Modracu poslednja dva dana na jednom dijelu a za vikend ove ću već držati u ruci. Nisu neki kapitalni primjerci više pristuni na ovoj vodi ali za prve utiske mislim da će biti odlični.
Sve je ovo krenulo kada sam prošle godine vidio kako je feeder tako lijepa i elegantna tehinka a na mjestu gdje sam vršio prihranu 5,6 dana bio sam prisutan kada je čovjek vadio 14 kila amura na isti sistem. E, reko odustajem od svega i iduća sezona će biti posvećena isključivo feeder tehnici.

Uglavnom, zahvalan sam za odgovore i nadam se da ću se opravdati u društvu :)
Naslov: Odg: Feeder komplet za početnika
Poruka od: Jovis Februar 06, 2013, 20:51:10 posle podne
Ne brini za kvalitet, proveren je na vodi  ;) Za jezero i dalje zabačaje - odličan, bez brige.
Naslov: Odg: Feeder komplet za početnika
Poruka od: dejand28 Februar 14, 2013, 08:53:03 pre podne
Pozdrav svima, ako može jedno pitanje. Jesenas kupljen Gold sSar Storm feeder 3,60 sa kojim sam mislio da pecam belu na Tamišu, za njega uzeo ET mašinicu mislim match ili tako nešto. Sad pitanje: čini mi se da je Štap previše težak i da mi treba veća mašina, šta ste vi stavljali na ovaj štap?
Naslov: Odg: Feeder komplet za početnika
Poruka od: Ady Februar 14, 2013, 18:50:19 posle podne
Pošto sam u ovom našem okruženju poznat po tome da volim da se zezam sa tim jeftinim chinese štapovima, ajd da prozborim po koju o Stormu.
Konkretno ga nemam u svom arsenalu ail sam ga mnogo puta drmusao i detaljno zagledao.
Štap jeste težak, ali je to zato što je od kompozita i relativno debelih zidova - dakle, nije čist karbonac i zato je dosta teži od skupljih varijanti štapova napravljenih od IM6, IM7, IM8 itd. karbona. Takođe je, nasuprot njih dosta "sporiji", mekši, iliti po naški - glindžaviji.
Trebalo bi znati o štapovima izrađenim od kompozita da su, kao što već rekoh, dosta elastični pa se čini da ne mogu da podnesu veće težine bacanja. To je samo delimično tačno. Istina je da je za zabacivanje sa tako elastičnim štapovima na veće daljine potrebna malko drugačija tehnika zabacivanja da bi se postigle veće daljine.
Kazeš da bi pecao na Tamišu pre svega - dakle na vodi gde ti nije potrebna hranilica veće težine od cca 40g + hrana, dakle težine do 60g max. Za takav poduhvat ti je dakle dovoljna i finija oprema - dakle i manja mašinica će odraditi posao.
Da se razumemo, ne pričamo o bolonezima ni o varaličarcima koje čovek sve vreme drži u ruci i gde je svaki gram bitan a o balansu da ne pričamo. Tebi štap veći deo vremena stoji na držaču.
Tako da je sasvim OK ako je mašinica težinski naoko neproporcionalna težini štapa, ali nemoj da te to zbunjuje. Kompozitni štapovi su dušu dali za detekciju udaraca pasivnih krupatica veličine dlana. Meč mašinica veličine 2000 ili 3000 sa 018 najlonom na sebi je super u kombiniaciji sa Stormom. Pogotovu ako se odlučiš za najmekši vrh za otvaranje sezone!

PS - ako otvoris sezonu ovih dana na Tamišu - očekujemo detaljan izveštaj!
Srećno sa novim kompletom i bistro!
Naslov: Odg: Feeder komplet za početnika
Poruka od: Apprivoiser Februar 14, 2013, 21:09:21 posle podne
Pozdrav drugari.

Drugar se odlučio da nabavi jedan komplet sebi a s tim da je i on početnik u ovoj tehnici, reko da pitam ipak za vaš savjet šta vi mislite ..

Štap - Cormoran FEEDER FM 3,90 150g.
Mašinica - Cormoran CORCAST 5PiF Super Jet Feeder 3000.

Znači, ribolov se odnosi pretežno na rijekama: Sava,Drina ujedno i jezera.

Hvala unaprijed :)
Naslov: Odg: Feeder komplet za početnika
Poruka od: Ivomir Februar 14, 2013, 21:13:55 posle podne
Pozdrav svima, ako može jedno pitanje. Jesenas kupljen Gold sSar Storm feeder 3,60 sa kojim sam mislio da pecam belu na Tamišu, za njega uzeo ET mašinicu mislim match ili tako nešto. Sad pitanje: čini mi se da je Štap previše težak i da mi treba veća mašina, šta ste vi stavljali na ovaj štap?
Ja sam skoro celu sezonu prošle godine pecao isključivo sa njim- na Velikoj Moravi, Bovnu, na kanalu kod Bele Crkve...štap jeste mekan i bez obzira na težinu pruža lep osećaj prilikom zamaranja i sitnije ribe, naročito ako je ceo sistem osetljiv tj. tanak pa se izvlačenje ribe ne forsira..na kanalu sam na tanjem vrhu detektovao udarce u propadanju i realizovao ih tako da smatram da je za taj novac štap sasvim zadovoljavajućeg kvaliteta. Što se tiče mašinice na njemu je bila ET EXTREME Spin 2000, mala, lagana možda premala za njega. Sada sam stavio Formax CastMaster 5500 i pecao tako samo jednom pre par dana tako mi je rano da zaključim ali prvi utisak je da je ona prevelika za njega. Danas sam uzeo ET black spider 4000 i spro boxxer i to nameravam da uparim pa da vidim tu kombinaciju, pa evo ujedno i pitanja za sve vas: šta mislite o tome i da li je neko možda probao ovu kombinaciju?
Naslov: Odg: Feeder komplet za početnika
Poruka od: dejand28 Februar 14, 2013, 21:20:12 posle podne
Ady hvala na odgovoru, čim dozvoli vreme odoh na Tamiš pa javljam.
Naslov: Odg: Feeder komplet za početnika
Poruka od: Sima Mart 23, 2013, 22:06:23 posle podne
Pozdrav svima,

Od skora sam na forumu i do sada sam samo čitao pojedine postove pa sam hteo da pitam za savet. Koja kombinacija štapa i mašinice bi bila odgovarajuća za pecanje bele i šarana, ali isto tako da može i za smuđa na dubinku? Pošto sam čitao na netu da se smuđ uspešno može pecati i feeder štapovima pa da sredim dve muve jednim udarcem rofl. Možda neka MH varijanta? Pecao bi na Dunavu i Moravi smuđa. Hvala unapred!
Naslov: Odg: Feeder komplet za početnika
Poruka od: Panchester Mart 23, 2013, 23:27:12 posle podne
Au Simo, rode...
zaokružio si sadržaj bar 2 foruma ovim pitanjem.
Kupi bilo šta za novce koje imaš pa ćeš ko i mi, da prodaješ.... da kupuješ novo... pa opet da prodaješ...
Kupi bilo šta i begaj na vodu, bre. Na vodi će ti se kasti samo.

A do tada, pomalo čituckaj.
Sve odgovore imaš, ovako uopšteno. ako treba nešto konkretnije, pitaj.

ps.
I ako nađes odgovor na pitanje "Koji štap i mašinicu za pecanje i smuđa i štuje i šarana i bele i za Dunav i Moravu... molim te da me obavestiš, a ja ću ti za nagradu sagraditi bioskop. 8)
Naslov: Odg: Feeder komplet za početnika
Poruka od: mokijam Mart 23, 2013, 23:48:52 posle podne
Evo ja znam koji ti štap treba za sve te situacije i terene.......... i to dužina 4,2
http://plovakplus.rs/index.php?page=shop.product_details&flypage=garden_flypage.tpl&product_id=661&category_id=233&option=com_virtuemart&Itemid=1 (http://plovakplus.rs/index.php?page=shop.product_details&flypage=garden_flypage.tpl&product_id=661&category_id=233&option=com_virtuemart&Itemid=1)
A da ti skratim muke možeš ga kupiš od mene, ima ga u oglasima  haha haha haha  I somče ako naleti nema šta da se bojiš........
Naslov: Odg: Feeder komplet za početnika
Poruka od: Ady Mart 24, 2013, 00:08:00 pre podne
E, pa, Simo, tvoje pitanje je... kako da ti kažem... Vidi, to je kao da si pitao koji auto da kupim, a da je sportska limuzina koja je ujedno i terenac i S klasa i roudster i kabriolet i hečbek i sedan i da ide i na benzin i na dizel i na struju i na plin i ...?

Ono što možemo, je da ti preporučimo po neki za svaku od pomenutih kategorija, a ti da smisliš koju varijantu vode/ribe ćeš najviše da pecaš, pa da onda sisteme prilagođavaš priboru i onoj drugoj (trećoj, četvrtoj...) varijanti.
- za belu, sitniju i krupniju babaju i osrednje šarane: Maver Abys, Daiwa Aqualite, Formax Legacy (viša srednja klasa*) ili Storm Feeder, Extreme feeder (jeftinija varijanta)
- za krupnu belu i šarana: Spro Pellet Feeder by Döme Gábor, Zoom Feedee (viša srednja klasa*), Formax/Nevis Endura, Kamasaki Strong Carp Feeder (jeftinija varijanta)
A za smuđa - što reče Mokijam - power feeder, ali može i Dome Gabor Spro da posluži.

Što se mašinica tiče - tu je već stvar zeznutija, jer zavisi koji ćeš štap da izabereš.
Spro Passion, Formax CastMaster, Daiwa Sweepfire mi prvi padaju na pamet...ali i Evox Fighter, neki ProSpeedovi (ovi poslednji su jeftinija varijanta)...

Ali ti je prevashodno smuđ meta - batali ideju da fiderom radiš posao. Imaš za to mnogo podesnije štapove. Pogotovu ako si početnik sa fiderom. Onda bolje da uzmeš jedan od jeftinijih fidera, jednu sezonu otpecaš s njim pa vidiš šta ti i kako odgovara a šta ne, pa sledeće sezone znaš šta da pazariš od kvalitetnijih stvari. Do tada, svakog meseca staviš postrance nekih 500 - 1000 din i za godinu dana imaš za jedan vrhunski fider ili čak i za jedan dobar fider i jedan dobar smuđarski štap.
Naslov: Odg: Feeder komplet za početnika
Poruka od: mokijam Mart 24, 2013, 00:24:08 pre podne
Sve se slažem sa Adyjem........i da dodam da je dobar i Spro Dome Gabor za te grube situacije ali Power fider bi ti bolje lego a mašinica bi ti odgovarala formax Attract carp/feeder 60.........slučajno ja prodajem i jedno i drugo haha haha haha haha zato nečasi časa.....
Naslov: Odg: Feeder komplet za početnika
Poruka od: Baki Mart 24, 2013, 11:24:44 pre podne
Simo, uzmi Daiwa Aqualite i neku mašinicu veličine 4000 po svom izboru. Mislim da nećeš naći većeg univerzalca.
Naslov: Odg: Feeder komplet za početnika
Poruka od: biber Mart 24, 2013, 11:40:37 pre podne
Bakijeva kombinacija je najbolja ako planiraš da jednim štapom obuhvatiš sve što si rekao. Uzmeš još mašinicu ET. black spider 3000 ili Daiwu megaforce 4000.
Naslov: Odg: Feeder komplet za početnika
Poruka od: babuskar Mart 24, 2013, 11:58:52 pre podne
Fider sam naučio da pecam formaksovim legacy 360 40-120 gr ,moja preporuka samo zbog cene jer ti neće biti velika šteta ako ga skršiš ili izgrebeš.
Iako sam ostao bez jednog vrha idalje volim da pecam sa njime, ribu veličine dlana ćeš vaditi sa uživanjem a ima snage i za neko šaranče.
Nemoj ulagati veliku sumu novca u tehniku koju nisi probao i ne znaš da li ti leži, probaj nečim jeftinijim pa ako te privuče i legne lako je kupiti bolji štap. Idi na vodu pecaj pa ces vremenom doci do toga.
Naslov: Odg: Feeder komplet za početnika
Poruka od: Jožef2 April 07, 2013, 11:08:42 pre podne
Dobio jedan Nevis feeder, 3,6m, 40-100gr, mislim jedan od jeftinijih feedera, vadio s štapom i crvenperke, ali i šarane preko 4kg. To je bilo na privatnom jezeru, gdje je dno pjesak i šljunak, ne znam kako bi se ponašao na Dunavu?, morat ću i to jednom probat, živim dosta blizu Dunava nekih 20km.
Naslov: Odg: Feeder komplet za početnika
Poruka od: babuskar April 07, 2013, 14:50:41 posle podne
Na živi tok dunava ni ne pomišljaj, trebao bi ti blekhors od minimum 55A da stoji u mestu.
Pokušaj da pronađeš neko mesto gde voda usporava, neki kontra tok. Na 15 -20 metara u mirnijem delu vode posao ti završava hranilica od 40 gr.
Za pecanje na dunavu uglavnom koristim maggot i blockend hranilice jer voda ipak brzo spira praškastu hranu, neka idealna montaža koja mi se pokazala delotvornom je velika pljosnata magotara sa praškastom hranom i predvez 60 cm i duži.
Naslov: Odg: Feeder komplet za početnika
Poruka od: Jožef2 April 07, 2013, 16:10:48 posle podne
Hvala babuškar  :hi Dunav mi nije nepoznat, dapače- godinama sam  ganjao smuđeve kod Batine na Nijagarama, pa od sunjog čarde prema kazuku (dugo sam bio samo spinaš). Bistro
Naslov: Odg: Feeder komplet za početnika
Poruka od: Sarancic97 Avgust 17, 2013, 19:43:33 posle podne
Zanima me kakav je SPRO boxxer methode feeder 3.45m do 75g ?
Da li dobro signalizira udarce i da li je dovoljno "savitljiv" ?
 :D

To bi mi bio prvi feeder stap.
Naslov: Odg: Feeder komplet za početnika
Poruka od: Korbi Avgust 17, 2013, 21:18:45 posle podne
Vid' vako Šarančiću  :)  :hi  Ja sam taj i taj   :hi ..pecam tamo i tamo..do sada,sam uglavnom 1.plovkario 2.zabacio dubinke i roštiljao 3.frljao varalice.. 4 Nemam predhodnog iskustva ..   ;D   i da..Dobrodošao ,u ovu malu zajednicu vrhunskih fideraša  :cvik  ..Što se boksera tiče,sve ti jasno kad vidiš cenu..ako ima Pantera,bolje nju pazari..il se otvori bar još za (koju)iljadarku..
Naslov: Odg: Feeder komplet za početnika
Poruka od: Žex Avgust 17, 2013, 21:45:03 posle podne
Svaka ti je na mestu  thumbup ...od prvog slova do tačke na kraju .  clap
Naslov: Odg: Feeder komplet za početnika
Poruka od: Sarancic97 Avgust 17, 2013, 22:37:38 posle podne
Hvala na odgovoru, pre nego sto sam probao feeder, pecao sam uglavnom na plovak (kanali oko Koteza, Borče i Crvenke ) i par puta na Tamišu varalicom (bezuspešno). Pecam godinu dana i prvi put sam se susreo sa feeder pecanjem ovog leta na malom jezeru Mika Alas. Čovek na mestu pored mene koristio je feeder tehniku i napecao se  krupne babuške i šarana(5 kila mu je bio najveći ), a ja na plovak čekam sat vremena za sitnu babušku. Sledeći put kada sam išao na Miku i namestio sam feeder sistem(na običan štap sa mašinicom) i dolazili su lepi komadi babuškke. Od tada samo na feeder pecam i mogu reći da je puno bolje od plovka.
Što se tiče štapa verovatno ću kupiti neki malo bolji sledeće godine jer uskoro počinje škola pa vremena za pecanje neće biti toliko .  :)
Naslov: Odg: Feeder komplet za početnika
Poruka od: Ady Avgust 18, 2013, 19:43:24 posle podne
Ma šta bre škola? Škola ne sme da bude prepreka pecanju!  lol
Do kraja sezone imaš barem još 10-15 subota koje možeš da otpecaš. Za to ti se isplati uzeti neki jeftiniji fider štapić. Ovo ti kažem zato, što sama "fider montaža" (hranilica + duži predvez) nikako ne daje realnu sliku fider ribolova! Duša fiderisanja je ŠTAP!
Mnogi moji drugari se ne slažu sa mnom (neki se i slažu) kada preporučujem prvi fider štap: moj savet je uvek uzeti neki jeftiniji (čitaj: u najvećem broju slučajeva nekvalitetniji) pa kad malo više ovladaš tehnikom, vidiš šta ti vše leži, odgovara, gde ćeš, šta i kako najčešće pecati - onda se odlučiš koji "pravi" (ozbiljniji) štap ćeš da kupiš. Analogiju ovom svom savetu nalazim u kupovini prvog automobila. Msm da je vrlo glupo za prvi automobil po položenom vozačkom ispitu uzimati nznm Majbaha, AMG mečku, Lexusa... Prve godine ionako mora taj auto da se ogrebe koji put na parkingu, nasadi na poneki ivičnjak... Manja je šteta ako je to neki polovnjak od 20 god.
Tako i sa fider štapom. Dok ne uvidi čovek koliko sme da ga optereti, savlada tehniku zabacivanja tereta na granici nosivosti štapa, daleke zabačaje, polomi par vrhova zbog obmotanog najlona oko vršnog sprovodnika, nauči na dužinu poluge fidera... Za to su bolji jeftiniji štapovi za koje se mogu pronaći zamenski vrhovi!
Srećno u fiderisanju Šarančiću!
Naslov: Odg: Feeder komplet za početnika
Poruka od: zankiki Avgust 18, 2013, 21:48:58 posle podne
Uvek mi padne na pamet moja pantera, kao prvi feeder štap.

Nisam imao prestavu i feeder ribolovu, ali sam je kupio jer je jeftina, pa kao ajde da probam. Kad ono... progledao sam. I dan danas rado pecam sa njom!
Naslov: Odg: Feeder komplet za početnika
Poruka od: Sarancic97 Avgust 18, 2013, 23:28:51 posle podne
Hvala svima na savetu, verovatno cu uzeti panteru ili boxera (videcu oba u radnji kad budem isao).
Po vama koji je bolji i zasto ?
Boxxeer mi se vise svideo "na papiru" jer je laksi za nekih 30 grama (sto je mozda i zanemarljivo ali se ja ne razumem).
 ;D
Naslov: Odg: Feeder komplet za početnika
Poruka od: Korbi Avgust 18, 2013, 23:41:33 posle podne
Pantera je bolja,jebo je plava..ona je za dečake  ;D
Naslov: Odg: Feeder komplet za početnika
Poruka od: Sarancic97 Avgust 22, 2013, 11:34:42 pre podne
Zanimam me koilko su Pantera i Boxxer savitljivi to jest mislim da li su vise parabolicni ili im se samo vrh savija, ili su nesto izmedju ?
Gde u Beogradu ima radnja gde mogu da pogledam oba stapa ?
Izvinete zbog puno pitanja  ;D
Pozz
Naslov: Odg: Feeder komplet za početnika
Poruka od: Žex Avgust 22, 2013, 11:58:19 pre podne
Ispod Pančevca imaš radnju koja uvozi SPRO i tamo imaš oba štapa...a i druge  ;)
Naslov: Odg: Feeder komplet za početnika
Poruka od: Sarancic97 Avgust 22, 2013, 12:01:53 posle podne
Hvala, a kako da saznam da li se samo vrh savija ili veci deo stapa a da im ne polomim stap ? lol
Naslov: Odg: Feeder komplet za početnika
Poruka od: Žex Avgust 22, 2013, 12:04:04 posle podne
Neka prodavac uhvati za vrh štapa i čučne a ti zategni.....videćeš šta te zanima.
Naslov: Odg: Feeder komplet za početnika
Poruka od: babuskar Avgust 22, 2013, 22:43:05 posle podne
Tako sam polomio skup stap u radnji sa renomeom :) rece covek zapni slobodno i kvrc rece stap :D
Ponesi masinicu sa najlonom,provuci najlon kroz provodnike  a prodavac neka drzi za najlon,tako ces dobiti naj jasniju sliku,ujedno ces videti kako ti lezi masinica sa stapom.
Naslov: Odg: Feeder komplet za početnika
Poruka od: Sarancic97 Avgust 23, 2013, 16:01:19 posle podne
Sutra verovatno idem da kupim stap i uzeo bih SPRO Panteru, ako neko moze da kaze (ko ima ovaj stap ) da li se oseća riba kad je "vučemo ka obali" jer sam imao priliku da pecam na neki štap kupljen ispod mosta za 1000din i kao da vučem panj a ne ribu ?   nervoza
Naslov: Odg: Feeder komplet za početnika
Poruka od: Ady Avgust 23, 2013, 16:05:10 posle podne
 haha haha haha
To NIJE bio fider!
A u kom smislu kažeš "panj"?
Tako teško, tako mrtvo ili ... ?
Naslov: Odg: Feeder komplet za početnika
Poruka od: Sarancic97 Avgust 23, 2013, 16:16:33 posle podne
Ma moj drug otisao ispod mosta na onu Pecarošku pijacu i kupio neki dvodelni stap tezak pola kile koji naravno nije bio feeder. I na pecanju on otišao da popije vode i njemu udari riba i ja je vučem ka obali ali nemam osecaj na štapu da vibrira ili bilo šta , kao da sam uhvatio drvo u vodi izvukao ga napolje.
Tako da nebi voleo da kupim takav stap, vec da osetim ribu koja se bori da ostane u vodu (to je za mene pecanje ).Zato me zanima kakav je Pantera štap što se tiče "uživanja" ?  :-\
Naslov: Odg: Feeder komplet za početnika
Poruka od: Ady Avgust 23, 2013, 17:56:29 posle podne
E, pa, za razliku od tih pritki za paradajz ili trešenje oraha, sa fiderom (pogotovu sa Panterom) ćeš i kauglera da osetiš na drugom kraju sistema!
Štap koji hoćeš da kupiš biraš prema terenu i vrsti ribe koju želiš i koju ćeš najčešće njime da pecaš.
Za jaču, tekuću vodu, gde ćeš da pecaš krupniju ribu ćeš uzeti duži, tvrđi štap, veće težine bacanja.
Za kanale, sporotekuće i stajaće vode i za sitniju ribu ćeš uzeti osetljiviji, mekši štap, manje težine bacanja.
Prelazne vidove je malo teže odabrati i prilagoditi. To ti je već za "srednju školu fidera". Npr. pecanje sitne ribe na jakoj vodi ili krupne ribe na stajaćicama. Tu već finese sa prilagođavanjem sistema igraju bitniju ulogu.
Prvo ti savladaj i sa uspehom prođi "osnovnu školu" pa onda da pričamo na temu!
Naslov: Odg: Feeder komplet za početnika
Poruka od: Sarancic97 Avgust 23, 2013, 18:08:39 posle podne
Hvala ti na odgovoru, jel znaš ti ili neko drugi, kako pakuju ove jeftinije štapove a posebno kako pakuju vrhove i ako ih pakuju ? Išao bih autobusom pa da znam.  ;D
Naslov: Odg: Feeder komplet za početnika
Poruka od: danilop Avgust 23, 2013, 18:16:21 posle podne
Pa ako nije neka nenormalna gužva preživeće bilo kako da ga zapakuju - ako je bas dupke pun, ti sačekaj sledeći  ;D

Inače ...

Ako ikako možeš, počni sa finim i mekanim štapom (parabolici su idealni) na stajaćim ili sporotekućim vodama bogatim ribljim fondom - lakše je i produktivnije za početnika! Sitna udica, tanak najlon, laka hranilica ...  Jako je bitno naučiti osnove kao što su pravilna priprema prihrane, tačno zabacivanje, upotreba line clip-a i još mali milion sitnica (potraži po forumu i netu). Najmanje ti treba da razmišljaš o matici reke i zakačkama.

Iako pecam decenijama, morao sam da se postepeno "prešaltam" na fider - trebalo je određeno vreme, jer je filosofija totalno suprotna ustaljenom dubinskom pecanju na kojem sam odrastao.
Naslov: Odg: Feeder komplet za početnika
Poruka od: Sarancic97 Avgust 24, 2013, 15:10:21 posle podne
Uzeo sam Panteru danas u fishingworldu 2280din i prezadovoljan sam, vidjao sam komentare da je stap tezak ali po meni je lagan (verovatno zato sto sam pecao sa dosta tezim stapovima). Sve u svemu preporuka za svakog ko zeli da kupi ovaj stap. Inace stap je veoma lepog izgleda. Sutra ide na Miku na probu  thumbup

(http://i43.tinypic.com/2m5faxv.jpg)
Naslov: Odg: Feeder komplet za početnika
Poruka od: Imre Avgust 25, 2013, 20:00:54 posle podne
kreni prvo sa crvenim vrhom da pecaš, da ako slučajno polomiš vrh,njega slomiš a ne zeleni..
to ti kažem iz razloga jer sam ima dve pantere i zeleni vrh im je strahovito dobar,
ja ga koristim za takmičenja i to mi je omiljeni vrh..
Naslov: Odg: Feeder komplet za početnika
Poruka od: Nex Mart 08, 2015, 00:21:40 pre podne
Kako sam pocetnik u feeder pecanju, zeleo bih da za neku manju sumu novca kupim i prvi feeder stap. Citao sam par strana o pocetnickim stapovima i dosao sam na prvi predlog, pa me interesuju malo vece informacije o ovome stapu. U pitanju je stap kao sto je napomenuo prijatelj -laki- ET GOLD STAR STORM FEEDER 3.60m  - 40-80 g
On mi je dostupan za sada, pa me interesuju i same karakteristike stapa.
Pecao bih deveriku na jezeru.
Verujem da je od kompozita, kakve su mu vrhovne karakteristike sto se tice jacine 2 izmenljiva vrha, koje tezine hranilice su pozeljne bacati njime?
Naslov: Odg: Feeder komplet za početnika
Poruka od: Imre Mart 08, 2015, 00:53:32 pre podne
Taj štap jeste kompozit , i štap je podosta mekan (glindžav), hranilice može do nekih  50 gr+ hrana u njoj.
Mislim, kao prvi probni štap i može da prođe ali ubrzo ćeš kupiti brži karbonski štap, to je sigurno.
Naslov: Odg: Feeder komplet za početnika
Poruka od: Nex Mart 08, 2015, 13:15:55 posle podne
Aha, hvala puno Imre (y). Bacao bih hranilice nekih 30-ak grama. Ali dok se malo uhodam kupicu i neki od boljih feeder stapova. Hvala jos jednom.
Naslov: Odg: Feeder komplet za početnika
Poruka od: dejand28 Mart 08, 2015, 13:38:14 posle podne
Mislim da je bolja varijanta pantera od tog štapa,istog su cenovnog ranga a storm je baš glindzav.Da mi je to bio prvi štap verovatno bi odustao od feedera  thumbdown
Naslov: Odg: Feeder komplet za početnika
Poruka od: Nex Mart 08, 2015, 16:08:03 posle podne
dejand28 Hmm, lep predlog za SPRO Pantera Feeder 3,45m. Hvala.
Videcemo sta ce reci i ostale kolege, pa od svega ovoga izvedemo nesto.  O0
Naslov: Odg: Feeder komplet za početnika
Poruka od: Ady Mart 08, 2015, 16:12:28 posle podne
Kako sam uvek zastupao ideju kupovine jeftinijeg fidera za prvi štap, barem dok se čovek ne upozna sa mogućnostima, opcijama, dok ne stekne osećaj za zamah i opterećenje, tako i sada početnicima uvek predlažem da uzmu nešto što će u slučaju eventualnog loma ili oštećenja lakše da prežale.
Međutim, ono što Dejan kaže takođe stoji. Ukoliko čovek za svoj prvi štap izabere neku vrlo tešku, glindžavu motketinu, koja se i na najmanjem vetru ljulja kao travka, koji posle zabačaja narednih 5 minuta neće da se zaustavi, koji se sa hranilicama od 30g savije do pola, taj neko može da stekne potpuno pogrešnu sliku o fideru i lako može da se desi da mu se smuči fiderisanje posle prvih par pecanja.
Zato smatram da je možda bolje da za novce koje si namenio da daš za novi Storm probaš da kupiš neki makar polovni ali malo poznatiji (o kome postoje neki komentari i recenzije) fider, ili da makar pozajmiš od nekog pare, ako već ...
Btw, koliki je budžet namenjen kupovini? Sa tim podatkom ćemo već moći da ti predložimo konkretan štap ili sugerišemo u kom smeru da razmišljaš.
Trenutno na popustima ima nekoliko mnogo interesantnijih (i boljih) štapova od tog Storma.
Naslov: Odg: Feeder komplet za početnika
Poruka od: Nex Mart 08, 2015, 16:33:26 posle podne
Ovako stoje stvari Ady: Kada bih radio i imao prihoda od toga sto radim, normalno da bih gledao kvalitetnije i mnogo bolje stapove. E sada, razmisljam se, koristio sam varalicarca da se okusam u feeder tehnici i imao sam rezultata. Dosta mi se dopalo pecanje, sada zelim uzeti sebi jedan feeder stap ,,Prvi u nizu'' i naravno pecati njime. A posto ti kazes da bi bilo bolje uzeti nesto polovno ili mozda novo za nekih par crvenih, mozda je to cak i bolja varijanta. Predlozi neki stapic do nekih cetiri crvenih ako nije problem.
Naslov: Odg: Feeder komplet za početnika
Poruka od: Ady Mart 08, 2015, 17:40:21 posle podne
http://www.kupujemprodajem.com/Ron-Thompson-feeder-20168385-oglas.htm?filter_id=21065745 (http://www.kupujemprodajem.com/Ron-Thompson-feeder-20168385-oglas.htm?filter_id=21065745)

http://www.kupujemprodajem.com/Formax-Sensor-feeder-3-30-3-90m-19834659-oglas.htm?filter_id=21065745 (http://www.kupujemprodajem.com/Formax-Sensor-feeder-3-30-3-90m-19834659-oglas.htm?filter_id=21065745)

http://www.kupujemprodajem.com/maver-abyss-x-series-3m-feeder-dvodelni-20198293-oglas.htm?filter_id=21065745 (http://www.kupujemprodajem.com/maver-abyss-x-series-3m-feeder-dvodelni-20198293-oglas.htm?filter_id=21065745)

http://www.kupujemprodajem.com/ET-Rubin-Match-feeder-18438416-oglas.htm?filter_id=21065745 (http://www.kupujemprodajem.com/ET-Rubin-Match-feeder-18438416-oglas.htm?filter_id=21065745)

http://www.kupujemprodajem.com/Maver-Abyss-12-ft-3-dela-20109440-oglas.htm?filter_id=21065745 (http://www.kupujemprodajem.com/Maver-Abyss-12-ft-3-dela-20109440-oglas.htm?filter_id=21065745)

Evo, samo sa ovog sajta... ima ovih, interesantnih
Naslov: Odg: Feeder komplet za početnika
Poruka od: Nex Mart 08, 2015, 18:37:46 posle podne
Lepi predlozi Ady.
Ovaj Maverov:
http://www.kupujemprodajem.com/maver-abyss-x-series-3m-feeder-dvodelni-20198293-oglas.htm?filter_id=21065745 (http://www.kupujemprodajem.com/maver-abyss-x-series-3m-feeder-dvodelni-20198293-oglas.htm?filter_id=21065745)
Ili mozda novi ovaj:
http://www.topfish.rs/oprema-za-ribolov/stapovi/fider-stapovi-feeder/maver-feeder/stap-abyss-x-series-12ft-feeder-2-piece (http://www.topfish.rs/oprema-za-ribolov/stapovi/fider-stapovi-feeder/maver-feeder/stap-abyss-x-series-12ft-feeder-2-piece)

Ciljam na duzinu od 3.6m, sta mislis o ŠTAP ABYSS X SERIES 12FT FEEDER - 2 PIECE (3.6M)?
Naslov: Odg: Feeder komplet za početnika
Poruka od: Zor Jul 10, 2015, 12:28:36 posle podne
Pozdrav, pre svega da kažem da sam totalni početnik, ali sa opakom željom. Želim da kupim 1 komplet i danima već gledam i čitam, ali smatram da ću ovde dobiti najbolji savet :)
Za oko mi je zapao Maver Powerlite Feeder 13ft, pa me zanima vaše mišljenje o njemu i predlog mašinice za njega, mislio sam da to bude Shimano Baitrunner DL 4000 FA. Pecao bih na vlasinskom, bovanskom i ćelijama, ali i na moru. Sto se jezera tiče lovio bih šarana i soma eventualno i deveriku. Hvala unapred!
Naslov: Odg: Feeder komplet za početnika
Poruka od: laki Jul 10, 2015, 16:07:45 posle podne
Poslužiće za deveriku i šarana sa naglaskom da je više komplet za šarana ali nisam baš siguran za more i soma. To jest i može za soma ako nema nekih zakačaljki u vodi.
Za deveriku bi ipak bila primerenija neka dužina od 3 - 3,3m i 20 ili 30 mašinica
Naslov: Odg: Feeder komplet za početnika
Poruka od: Imre Jul 10, 2015, 21:19:52 posle podne
Sa feeder štapom ako digneš soma od 10-tak kg iz dubine, svaka ti čast.
Nisu feeder štapovi namenski pravljeni za lov soma.
Naslov: Odg: Feeder komplet za početnika
Poruka od: bane76 Januar 01, 2016, 13:16:54 posle podne
poz drustvo od skora sam u lovu ribe na feeder ali pre toga sam pecao plovak (takmicio) zatim desetak godina sarana veoma ozbiljno ....sve mi je to dosadilo i resih da se oprobam u feeder ribolovu zbog manjka vremena i posla kojm se bavim . pecam na dva mesta
dunav i tisa :
uzeo sam et elit feeder (crno zuti) 3,6 120g dva komada veoma sam zadovoljan
jezera sremska pecanje do 50m daljine ( bodorka ,deverika)
uzeo sam trabucco precesion xt pro 3.6 90g i qiver3.3 70g 
zanima me vase misljenje o ovim kompletima
Naslov: Odg: Feeder komplet za početnika
Poruka od: laki Januar 05, 2016, 20:48:52 posle podne
A što nam ti ne bi izneo svoja zapažanja ako ih već imas :)? Ničije mišljenje ti ne vredi ako tebi ti štapovi ne leže.
Naslov: Odg: Feeder komplet za početnika
Poruka od: bane76 Januar 05, 2016, 21:39:58 posle podne
Laki pa pecam na te stapove svega par pecanja primetio sam da su ET.elit izuzetno precizni pri zabacivanju da im je najosetljiviji vrh mnogo osetljiviji od druga dva .....kod trabbuca sam primetio da je veoma parabolican...ali mislio sam mozda je neko duze koristio ove stapove pa mi moze reci svoja iskustva...mozda neke stvari koje primecuje iskusan fideras za razliku od pocetnika jer da je u pitanju lov sarana ja bi pomogao maksimalno posto u toj vrsti ribolova imam mnogo iskustva....
Naslov: Odg: Feeder komplet za početnika
Poruka od: NešaBg Decembar 24, 2016, 18:35:03 posle podne
Evo i ja da pitam. Za oko mi je zapao formax avatar feeder 3,60 MH 20-80g koji bih upario sa TICA streamstar 3500 koje vec posedujem. Naravno morao bih napuniti špulne nekako jer su klasične duboke. Početnik sam u feeder tehnici pa me interesuju dve stvari za sad, prvo koliko se štapova najčešće koristi kod pecanja jer sam do sada i na dubinku i na plovak uvek koristio po tri štapa i drugo kako vam se čine ovi formax-i? Cena im je oko 4300 dinara što mi je da kažem pristupačno a u planu je i kupovina SPRO passion mašinica ali to mora da sačeka. Zaboravih da kažem da bih uzeo dva štapa jer mi se čini da više ne bih mogao ni da postignem jer ima "posla" kod feeder tehnike.
Naslov: Odg: Feeder komplet za početnika
Poruka od: Ady Decembar 24, 2016, 21:42:35 posle podne
За Аватар могу да кажем да је у сваком случају добар избор не само за почетнике већ и за верзиранијег фидераша. То је у ствари исто што и Доме Габор Тим Фидер. Исти је бланк, исти спроводници. За халтер нисам 100% сигуран али је то и мање битно, у неку руку. Врло добар избор за први фидер штап!

Што се тиче Тика машиница, и оне имају своје представнике у нижој и средњој класи (код нас нисам видео хај-енд моделе), а Стримстер је она из ниже категорије. За почетак ће ти завршавати посао, али гледај да те Пешне што пре набавиш! За 3 класе су бољи!
Што се дубоке шпулне тиче: нисам сигуран да ли Тика долази са две шпулне, али ако да, онда ти је посао изузетно лак! Узмеш најпре шпулну са којом НЕЋЕШ пецати, па на њу кренеш да моташ најлон. И то најпре онај са којим ћеш пецати, свих 100-150 метара, колико већ има на калему, па на њега онда кренеш да моташ "бекинг" - неки стари, половни, дебели најлон, који си хтео да бациш са неке машинице. И када напуниш оптимално шпулну, онда је лепо скинеш, на машиницу ставиш ону шпулну коју ћеш користити и све лепо премоташ на њу.
Две ствари су само ту битне:
- чвор којим ћеш спојити два најлона: користи такозвани уни то уни
- бројати колико окретаја ручицом направиш док намотаваш бекинг - да би исто тако могао да напуниш и другу шпулну, јер сада више нећеш имати помоћ празне шпулне. (напомена: битно је и да употребиш исту дебљину најлона за пецање и бекинга, јер ово тада врши посао!)
Naslov: Odg: Feeder komplet za početnika
Poruka od: miki no swear Decembar 24, 2016, 21:58:02 posle podne
Boga mi ja sam se pokajao što ne uzeh Avatara onda kad si mi rekao da je na popustu za crni petak, ali nadam se da će biti popust oko nove godine... Čoveče tada je koštao mislim oko 3400...
Naslov: Odg: Feeder komplet za početnika
Poruka od: NešaBg Decembar 24, 2016, 22:24:01 posle podne
I ja čekam neki popust za Avatare. A što se tiče mašinica, obe imaju rezervne špulne pa će popunjavanje tom metodom ići glatko. Niste mi rekli da li je bolje da pecam sa dva štapa ili da se koncentrišem na jedan. Mislim da najviše zavisi od vrste ribe koju ću pecati i od mesta na kom pecam, ali želim da čujem i savete vas iskusnih feederaša.
Naslov: Odg: Feeder komplet za početnika
Poruka od: miki no swear Decembar 24, 2016, 23:49:50 posle podne
Strategije fideraša se puno razlikuju. Ima puno faktora koji uticu  na strategiju. Neki od njih  su vreme i mesto. Tema je preširoka a i individualna tako da ja sad nebih ulazio u objašnjavanje.
Ali recicu ti samo jedno, nema fideraša koji na vodu ide sa jednim štapom. Tu je uvek 2 a cešce i 3 pa ponekad i više  štapova. Na licu mesta se određuje kako ce se pecati, a to može i da se menja u toku samog pecanja...Izvinio bih se kolegama što neka slova pišem neispravno, jednostavno na tabletu mi izlaze ispod tastature i ne mogu ih koristiti...
Naslov: Odg: Feeder komplet za početnika
Poruka od: zoran022 Decembar 25, 2016, 12:00:50 posle podne
Ja bih samo dodao da je dosta dobar i jeftin izbor, koji sam preporučio kolegi i sa kojim smo se slatko napecali obojica, Formaksova Altiva 3,60 mislim 100gr. Uparena sa nekim malim i jeftinim Daivčetom, pokazala se ekstra za početnika. Pecao sam i ja sa njom i, za te pare, odličan štapić. Rođaku početniku sam preporučio isto to, i eno ga prezadovoljan, ne silaziu sa DTD :) Ali je taj Avatar svakako bolji od Altive, par po osećaju u ruci.
Naravno da su apetiti kod njega porasli pa će pasti još jedan ''ozbiljniji'' fider komplet, ali o tom potom :)
Naslov: Odg: Feeder komplet za početnika
Poruka od: NešaBg Decembar 25, 2016, 12:47:32 posle podne
Gledao sam i altivu ali mi je avatar laksi, mislim na tezinu bacanja.
Naslov: Odg: Feeder komplet za početnika
Poruka od: Ady Decembar 25, 2016, 23:37:27 posle podne
Без два фидера (минимум) ни не крећем на воду! И то два са којима ћу да почнем да пецам. И ту је, наравно, и трећи за почетно храњење.
А два увек носим и одмах намонтирам јер скоро па по правилу пецање започињем са оба. (Ово се пре свега односи на или нове терене или на оне на којима нисам дуже времена био па нисам сигуран где и на шта да тражим рибу) Зато једним јачим сетом (или сетом исте снаге али мало већом удицом и мамцем, нпр. глистом или шећерцем) крећем или на већој даљини или већој дубини а финијим (или мањом удицом и мамцем, нпр. црвићима или пинкићима) негде ближе или плиће. И онда где ми се пре јави риба, или где ми се пре јави интересантнија риба за пецање настављам да интензивирам са храњењем и пецањем. Мада најчешће то буде на финији прибор и скоро па правилу ситнија риба, не одустајем од потраге за крупнијим индивидуалним рибама, па ако дође - добродошла! А ако не, "нек се кисели"! Можда наиђе нека ћорава!
Naslov: Odg: Feeder komplet za početnika
Poruka od: zankiki Decembar 26, 2016, 08:04:24 pre podne
Ja bogami uvek ponesem 4-5 štapova, a ne kraju pecam sa 1 ili 2. Nikad ne znam kakva će voda biti, jaka, slaba, da li ću hteti da bacam bliže, daleko...

Onda počnem sa 2 štapa, tipa jedan bliže, jedan daleko... Ispipavam teren. Na kraju ako riba baš dobro radi, ostavim samo 1 štap i maksimalno se koncentrišem na njega...
Naslov: Odg: Feeder komplet za početnika
Poruka od: STDJ Decembar 26, 2016, 13:20:02 posle podne
S obzirom da si početnik, preporučujem samo 1 štap za početak. Tako ćeš se najbolje posvetiti i bolje ćaš savladati tehniku, što zabacivanja, što odabira daljine, hranilice i svega ostalog. Ima vremena i za 2 i za 3 štapa. Imaš profesionalce koji u 90% slučajeva koriste samo jedan štap, uverićeš se u to i sam. Nikada nisam pecao sa 2 štapa, uvek samo 1. Ne kažem da je to loše ili nehumano, da ne shvati neko pogrešno, ali najbolje se po meni barata sa jednim štapom. Opet kažem, početnik si, nikako ti ne treba 2 ili 3 štapa. Prvo sa jednim pa kasnije i 3, što da ne. Napominjem da je ovo moje mišljenje, ne želim da neko shvati pogrešno. :)
Naslov: Odg: Feeder komplet za početnika
Poruka od: NešaBg Decembar 26, 2016, 21:38:26 posle podne
Početnik jesam ali samo što se tiče feeder načina pecanja. Većinu ostalih tehnika upražnjavam više od 25 godina. Najčešće koristim tri ili više (ako je dozvoljeno) štapova bilo da je plovak ili dubinka u pitanju. Planiram da kupim dva štapa za fider, za početak, pa ću videti kako ću se snaći. Kasnije po potrebi biće i neki teži, duži, kraći, lakši...
Naslov: Odg: Feeder komplet za početnika
Poruka od: STDJ Decembar 26, 2016, 22:26:11 posle podne
Pa upravo zbog toga, ja sam ti na neki nacin svoje iskustvo podelio, puno je lakse poceti sa jednim pa kasnije kad se uvezba tehnika cepas i sa tri stapa, to sam hteo reci ali treba neko iskustvo za to, ti najbolje znas kako ces i sta ces, samo iznosim svoje misljenje. :)
Naslov: Odg: Feeder komplet za početnika
Poruka od: Mill Decembar 28, 2016, 18:39:49 posle podne
Najkvalitetnije se opsluzi jedna zena!isto je i sa fiderom! :)
Naslov: Odg: Feeder komplet za početnika
Poruka od: Ady Decembar 28, 2016, 22:09:23 posle podne
Кад ради риба - 1 штап је довољан!
Кад не ради - ни 21 није довољан!
Naslov: Odg: Feeder komplet za početnika
Poruka od: NešaBg Januar 13, 2017, 11:22:33 pre podne
Kako kupovina štapa prilazi blizu (finansijski) počela je i neodlučnost. Šta kupiti a da je najbolji izbor. Na jednom od poznatih site-ova nabasam na ET arno intruder carp feeder u dužini 3,60m akcije 30-80g. Čak postoji i snimak na kom jedan naš poznati feeder-aš testira pomenutu motku. Po svemu sudeći deluje mi kao ozbiljnija priča od formax-ovog avatar-a. Naravno u istom je cenovnom rangu. Ima li neko kakvih iskustava o tom modelu ET stapa. Treba mi vaš savet.
Naslov: Odg: Feeder komplet za početnika
Poruka od: djakon Februar 12, 2019, 10:54:04 pre podne
Ja sam noviu Feeder klubu pa me interesuje kupio sam štap Cresta Team Feeder  3.90 vaše mišljenje o ovom štapu.
Naslov: Odg: Feeder komplet za početnika
Poruka od: zoran022 Februar 12, 2019, 12:32:24 posle podne
Nečim si se vodio kad si odlučio da ga kupiš, pa bi bilo logičnije da napišeš čime to i šta je prevagnulo da uzmeš baš taj štap.
A pitanje ''šta mislite ...'' o nečemu što si već kupio je već tradicionalno kod nas i obično izaziva nesuglasice u odgovorima, tako da nemoj ni da očekuješ neki poseban odgovor sem od onih koji imaju konkretan štap. Drugim rečima, bilo bi lakše da si postavio pitanje ''šta da kupim za tu i tu namenu, za tu i tu vodu ...'' pre nego si ga kupio. Ovako, pecaj sa njime pa napiši utiske. Sam ćeš najpre saznati koliko je to bio dobar izbor.
Naslov: Odg: Feeder komplet za početnika
Poruka od: babuskar Februar 15, 2019, 03:52:07 pre podne
Za početak odlično!  Daljina ti neće biti problem.
Sad je bitno da pecaš, što više budeš pecao,pre ćeš naći mane i vrline svom štapu. Naićićeš na situacije kojim nije dorastao tvoj štap, ne kažem da nije dobar, poželećeš drugi,treći... Tako to počinje. Bistro ti bilo.