Feeder.rs Fishing Team

Feeder kutak => Trikovi i sistemi u pecanju feeder tehnikom => Temu započeo: EnDzi Maj 30, 2012, 12:02:46 posle podne

Naslov: Feeder-om na moru
Poruka od: EnDzi Maj 30, 2012, 12:02:46 posle podne
Pomislih da nije lose da ovde pokrenemo i ovu temu jer ce sigurno biti fiderasa koji ce ovog, ili nekog, leta negde na more. I ja sam jedan od njih i rado bih se druzio sa feeder-om i tamo, ali nemam nikakvog iskustva po tom pitanju. Hajde da razradimo ovu temu barem sa sopstvenim iskustvima (ko ih ima, naravno). Valjalo bio da se napise nesto o mamcima, sistemima, dobrim pozicijama ... Znam da toga ima i na drugim forumima, ali ovaj je "nas" i trebalo bi ga stalno nadogradjivati.
Naslov: Odg: Feeder-om na moru
Poruka od: Ady Maj 31, 2012, 00:30:20 pre podne
Nisam konkretno sa fiderom pecao ali sam pecao sa hranilicom. Koristio klasičnu, staru, spiralnu i sistem sa dve udice. Naravno, napravio brdo grešaka!!! Za more hrana mora skroz drugačije da se koristi (i druga vrsta). Ja sam pravio klasičnu "pastu" od sredine hleba sa aromom sira. To jej jedino što može da stoji u hranilici duže od pola minuta. Međutim, ako se odlučiš za mesto sa iole većom dubinom, u bar 50% slučajeva hrana ni neće stići do dna, jer će je sitna riba (zajedno sa mamcem) satrati. Posle k'o mentol čekaš nekoliko minuta i čudiš se da ništa ne trza. Najgore od svega je za mamce. Svake godine psujem samog sebe što nisam poneo litar crvića...na moru ih prosto ne može čovek naći. Jedino da ih "pravi" od mesa + mleko pa na sunce... za 2-3 dana ih ima, ali ja to neću, hvala!
Ima fora da se u većim mestima kupi onaj morski crv pa da se seku parčići, ali za to je pa potrebna malo poveća udica od onih koje mi mahom koristimo.
Najidealnije bi bilo, i to je i moja preporuka, da se koriste picker olova, na peščanim plažama, u večernjim i ranim jutarnjim satima... fluorokarbon je must have ... a i predvez bi morao biti od nekih jačih i otpornijih najlona ili drugih materijala (NIKAKO upredenica). Udice dužeg vrata (većina morskih riba ima kao testera oštre i guste zube).
Nisam probao nikad sa đubretarkom na moru, ali znam da crkava u vodi u roku od nekoliko sekundi i da je sića prosto raskomada. Filetići i tračice ribe su već mamac za nešto teži ribolov pa bih to preporučio samo u kombinaciji sa nekim baš extremnim fider priborom.
Još da napomenem jednu jako bitnu stvar - ako ste u mogućnosti - posle svakog pecanja operite ili makar vlažnom krpom prebrišite pribor! Morska voda je smrt za mašinice (pogotovu ležajeve) i naročito za pribor koji na sebi ima mala (čak i okom nevidljiva) oštećenja. Blank, ma koliko ga pazili, ima na sebi (na laku) mikrooštećenja, pukotine u koje se i slana vlaga uvlači...i ponaša se kao zimi led sa asfaltnim putevima - dok si rekao keks, pukotina se pretvorila u kanjon, rupica se pretvorila u krater. Za nekoliko dana i nekoliko pecanja bez redovnog održavanja možemo da uništimo dragu (i skupu) opremi.
Ja zato nikome ne bih preporučio da nosi prave fidere i prvu ligu svojih mašinica i štapova. Svi vrv imamo u "arsenalu" bar jedan dugačak i "glindžav" teleskop... Sve preko 330 cm će odraditi posao... Veće karike su bolje, jer je često potrebno daleko bacati (60-70+ metara). Štap mora biti što elastičniji jer voda uvek struju, prave se veliki "džepovi" i "stomaci" i nikad ne znamo koliko dugačku kontru moramo da udarimo. U tom slučaju krut štap može da pokida ribi usta ili da pokida najlon. Najlon mora biti neutralne boje da bi bio nevidljiv i posebno pravljen za morski ribolov, jer ovi naši obični, slatkovodni, često ne izdrže ni jedno pecanje. Udice srebrne i dužeg vrata. Mašinice doooobro podmazane (do granice konzervacije u masti) što će je dodatno zaštititi od uticaja soli i vlage i omogućiti nam da ih nekoliko puta peremo pod mlazom vode bez bojazni da ćemo nešto pokvariti.
Ako već hoćete hranilice (a ne olova) da koristite - ponesite ih 50% više nego u najgorem scenariju jer ćete kidati i kidati i kidati... I to kockaste modele nosite (uvek ima neke struje) i ne manje od 30g. Poželjno što jeftinije...
E, a za hranu se snađite sami... Hlebna "pasta" je samo osnova... zavisi od mašte... a može i bez hrane... samo dipovani mamci... arome, naravno, ne voćne nego na bazi "mesa"...
Raspisah se ja sve u 16...
Ako se setim još nečega...
Naslov: Odg: Feeder-om na moru
Poruka od: FeedeRach Jul 26, 2016, 00:50:55 pre podne
Pozdrav svima..o ovoj temi nije pisano vec 4 godine;;;dali je neko za to vreme probao i stekao neka iskustva feederom na moru..vreme je odmora i odlaska na more pa bih svima nama bilo korisno saznati nesto vise o hrani,mamcima ,sistemu...ako neko ima iskustva nek izvoli.....
Naslov: Odg: Feeder-om na moru
Poruka od: dare Jul 26, 2016, 09:17:19 pre podne
Pecao sam prošle godine feeder štapom ali bez hranilice, samo piker olovo, mamac morski crv. Mogu vam reći da je bilo odlično. Radile oradice a orada dlanara vuče kao šarko od 3 kile  eek.