Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Did you miss your activation email?

Autor Tema: Fider štapovi light katergorije  (Pročitano 10245 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

ivan

  • Gost
Fider štapovi light katergorije
« poslato: Januar 25, 2014, 14:19:07 posle podne »
U ovoj temi pokušaću da predstavim štapove koji su namenjeni najfinijem pecanju na mirnim vodama i komercijanim jezerima. Ova kategorija fider štapova je kod nas samo delimično prihvaćena pa čak i fideraši sa dosta iskustva nisu uvek sigurni u pogledu jačine ovakvih štapova i izbegavaju njihovo korišćenje.
Šta karakteriše lake fider štapove, kada ih koristiti, koji modeli lakih fider štapova se mogu kupiti kod nas?

Preporučena težina bacanja ovakvih štapova je mala, pre nego što nastavim, bitno je napomenuti da su težine bacanja blanka (C.W.- casting weight) i vrhova dve odvojene kategorije. Težina bacanja blanka nalazi se na samom blanku a retko se na tom mestu nalazi i oznaka težine bacanja vrhova. Neki proizvođači označavaju samo t.b.blanka, neki u uncama(oz) a neki u gramima.
Proizvođači često postavljaju preporučenu jačinu najlona izraženu librama(lb).
Hajde prvo da vidimo kako se ove merne jedinice prebacuju u grame.

1 oz= 28.35 gr
1lb=o,45kg

Osim težine bacanja, ove štapove definiše i savitljivost većeg dela blanka, paraboličnost, i uglavnom imaju C ili D oznaku. Ovakvi štapovi se koriste za pecanje ciprinida i to onih sitnijih, neke od ciljanih vrsta su bodorka, crvenperka, deverika. Savitljivost štapa ublažava begove riba i smanjuje mogućnost spadanja ribe sa udice.

                                                       
                                                                      Maver Powerlite 9t

Laki štapovi često se prave u manjim dužinama i služe za pecanje na komercijalnim jezerima gde je obala uređena a voda bez pepreka na dnu. Osim na komercijalama pogodni su za pecanje u manjim rekama sporog toka, kanalima i barama. Težina ovakvih štapova je često neverovatno mala, Byron Team Winklepicker 210cm je težak samo 70 grama.                                              Energoteam Bream feeder

Prvi laki štap koji sam koristio je E.t. Bream feeder, još jedan primer nepreciznog označavanja karakteristika. Težina bacanje je 10-40 grama a vrhovi su neoznačeni. Mislim da je t.b manja nego što je označeno a vrhovi su veoma osetljivi. Štap je paraboličan, veoma osettljiv i savršen za pecanje boroki, krupatice, deverike na malim daljinama. Zabacivanje hranilica težine 20 grama je već krajnja granica za ovaj štap.
 
                                                 

Ovaj dvodelni štap štap je napravljen od IM8 karbona i proizvodi se u dužinama 3,60m i 3m, s tim da je t.b. Bream pickera 10-30 grama. U pitanju je lak i lep fider štap ali slab i lako lomljiv, zato ga ne preporučujem ribolovcima koji imaju običaj da pecaju sa više štapova istovremeno.

                                             Maver Powerlite feeder

Maver Powerlite je čitava porodica fider štapova koja je do sada proizvedena u nekoliko serija, to su štapovi izuzetno male težine, tankog i lepo urađnog blanka, parabolične akcije i osetljivih vrhova.

                                               

U feeder system varijanti ovaj štap zavisno od serije ima šest(stari) ili pet(novi-SX) karbonskih vrhova. Vrhovi su različitih dužina tako da je najduži vrh ujedno i najosteljiviji a t.b. je 1/4 oz što je oko 7 grama za stari i 3/8 oz za novi SX. Najkraći vrh je i najjači, na staroj seriji je 3oz a na novoj Sx verziji je 1,5oz.
Preporučena težina bacanja blanka za staru seriju je do 90 grama a za novu SX seriju je 70-140 grama.
Powerlite system varijanta sadrži tri donja, dva srednja i dva vršna dela sa vrhovima i pokriva dužine 11,12,13ft. Fider sistem omogućava istovremeno sklapanje dva različita štapa.
Powerlite se proizvodi i kao singl štap u dužinama 8,9,10,11,12 a u staroj seriji i 13ft. U singl varijanti, stari model postoji kao multitip i ima šest vrhova i standard varijanti sa tri vrha o,5oz, 1oz, 1,5oz. Nova Sx serija singl štapova ima tri vrha i to 0,5oz, 0,75oz i 1oz. a preporučena težina bacanja je 60-90gr.

                                                         

Preporučena nosivost najlona koji se koristi sa ovim štapovima je 1,36kg-3,6kg ili 3lb- 8lb.
Još jedna važna karakteristika ovih štapova su i tanki rukohvati od plute, što pecanje sa ovim štapom čini još lakšim. Veliki broj takmičara koristi ovaj model, baš zato što je lak, paraboličan i ima izuzetno osetljive vrhove tako da je moguće detektovati i najslabije udarce i pomeranje sistema u vodi. Sa Powerliteom u dužini 12 ili 13ft lako je postići precizne zabačaje i preko 50 metara ali pecanje na rekama sa bržim tokom jednostavno nije moguće. Ovo je štap koji najčešće koristim i preporučujem ga svima.

                                           Byron Team Winklepicker

Austrijski proizvođač Byron ima u ponudi picker štapove dužine 210, 250, 300cm, težina bacanja je 2-15 grama, vrhovi su neoznačeni. Evo nekih detalja za štap dužine 210cm: prečnik blanka kod rukohvata na štapu 8,4mm, prečnik vrhova je 2mm a prečnik rukohvata 22-26mm.

                                           

Nadam se da ću ove godine nabaviti ovaj štap, mislim da bi bio odličan za pecanje na malom jezeru Mika Alas i još nekim terenima na kojima je moguće pecanje na malim udaljenostima.
Uvoznik za Byron je Blinker Co iz Niša ali nemaju ovaj model u ponudi.


                                               Map Parabolix 8, 9, 10ft F1 bomb feeder

Map je Engleski proizvođač koji kod nas nije zastupljen ali u ponudi ima čini mi se odličan pribor za fider pecanje. Jedan štap privukao mi je pažnju a evo i zašto, karbonski vrhovi ovog štapa označeni su sa 1/4, 1/2 i 3/4 oz a blank je veoma tanak, poseduje soft touch navojni hlater za mašinicu.

                                 

Osim pojedinačnih štapova postoji i fider sistem sličnog koncepta kao i Powerlite ali moraćemo da se strpimo dok se Map parabolix štapovi ne pojave i kod nas.

U sledećem tekstu opisaću ukratko neke od lakih štapova proizvođača Preston, Garbolino i Shimano. Cilj mi je pre svega da navedem što više različitih fider štapova iz najlakše kategorije.
« Poslednja izmena: Mart 24, 2014, 14:00:26 posle podne ivan »

ivan

  • Gost
Odg: fider štapovi light katergorije
« Odgovor #1 poslato: Februar 01, 2014, 14:50:56 posle podne »
Zimi i u rano proleće često pecam na manjim vodama kao što su komercijalna jezera, kanali ili razni rukavci reka. Male dubine i bistra voda obično karakterišu ovakve ekosisteme. Ciljane vrste riba su uglavnom iz porodice ciprinida i to onih sitnijih. Pravilan odabir pribora i mamaca može nam doneti dosta uspeha a prvi korak je sigurno odabir štapa. Može se i nekim jačim fider štapom pecati ta sitna t.z.v. bela riba ali ako u ruci imate štap koji je težak i krut a na njemu veliku i jaku mašinicu sa jakim najlonom, nećete osetiti skoro nikakav otpor sa druge strane. Korišćenje light štapova, tankih najlona...omogućava nam da uživamo u borbi čak i sa sitnijim primercima. Iznenađenje u vidu krupnije babuške, bandara ili šarana na ovom štapu je uvek nezaboravan trenutak. To je nešto neprocenjivo!!!

Moj predlog je da se, ukoliko koristite ovakve štapove, pridržavate preporučenih težina bacanja i posebno preporučene nosivosti najlona. Najćešće su to štapovi sa kojima se koriste najloni do 0,16mm i nosivosti oko 3kg.

Evo kako ja opremam štap  pred odlazak na jedno zimsko pecanje na malim vodama.

štap Maver Powerlite 9ili 10ft,
mašinica Shimano Seido 1000ra,

osnovni najloni:
Maver Stone River 0,16mm,
Mivardi Match PC super sinking 0,16mm,
Tubertini Feeder 0,14mm,

najlon za predveze:
Mivardi Terminal M1 debljine 0,12 i 0,14mm,

udice:
Gamakatsu 1050 ili 1310 veličina 18-20,
Drennan Pole Master 20-22,

kavezne hranilice:
MDN,
Falcon,
Bistro Šop težina između 5 i 15gr.

Neke od štapova koje bih ukratko opisao u ovom postu nisam imao prilike da vidim ali sam siguran da vredi spomenuti ih. Većinu ovih štapova možemo pronaći na sajtovima stranih trgovina ribolovačkom opremom ili na EBAY a skoro ništa kod nas.

                             SHIMANO TWIN POWER 9ft 6ins CANAL LIGHT FEEDER BOMB

Ovo je pravi old tajmer među fider štapovima, proizveden je početkom devedesetih godina kao trodelac sa dva karbonska vrha, light i light- medium i namenjen je kanalskom pecanju. Štap ima vrlo tanak i osetljiv blank i jedan je od vrhunskih SHIMANO modela iz tog vremena.
                                               
Do sada sam video nekoliko starih modela fider štapova i svi su bili jako lagani i namenjeni pecanju na kanalima i manjim jezerima.

                                                     Garbolino G Max 10' Bomb 

Štap o kojem sam puno slušao, težina bacanja je 10-35gr, tanak i lagan blank je veoma snažan i pripremljen je za borbu sa krupnijim šaranima. Ovo je štap koji ima vršnu akciju i dokazuje da i kratki štapovi mogu poslužiti za pecanje krupnije ribe. Uz ovaj štap idu četiri vrha, dva fiberglas 1/4 i 1/2 oz i dva karbonska 1/4 i 1/2 oz. Preporučena nosivost osnovnog najlona je 2lb- 5 lb.
                                               

           
                               Preston Innovations Dutch Master 10' 8" feeder rod

Dutch Master je todelni štap sa tri vrha, namenjen je pecanju deverike i ostalh riba sa mekim ustima i to na udaljenosti do 40 metara. Vrhovi su jako osetljivi i mogu registrovati i najslabije uzimanje mamca. Preporučena jačina najlona je 2,5lb- 5lb a težina bacanja blanka je do 30 grama. Osetljiiv blank dizajniran je da ublaži begove riba sa mekim ustima i time spreči spadanje. Najkvalitetnija oprema, perfektna završna obrada, mala težina i namena ovog štapa čine ga atraktivnim za mnoge takmičare i one koji žele da provedu duže vreme na pecanju.
                                             

U sledećem postu pozabaviću se mogućnostima za nabavku light štapova kod nas i opisaću nekoliko novih Shimano modela, kao i britanske Ultra light 4x4 feeder Tri- Cast i Maver Reactorlite feeder štapove.
« Poslednja izmena: Februar 01, 2014, 15:05:13 posle podne ivan »

Van mreže Deki

  • Administrator
  • *****
  • Poruke: 680
    • Feeder.rs fishing team
Odg: Fider štapovi light katergorije
« Odgovor #2 poslato: Februar 09, 2014, 20:28:11 posle podne »
Danas sam testirao Duchmaster 10'8'' do 30gr na Kolubari. Pecala se babuška 150-200gr. Štap je brutalno dobar, ovo je za sada najfiniji štap koji sam držao u ruci, savršen za sve naše aktuelne takmičarske staze gde se peca sitna riba. Vredi svaku paru!

ivan

  • Gost
Odg: Fider štapovi light katergorije
« Odgovor #3 poslato: Mart 24, 2014, 15:55:57 posle podne »
U predthodnom postu najavio sam da ću predstaviti neke štapove ali u međuvremenu sam nabavio Byron Team Winklepicker i uz njega  Byron Coarse X48 Team winklepicker. Imam obe verzije štapa i u dužinama 210 i 250cm. Probao sam ih više puta i mogu da kažem da sam zadovoljan ali to nije jedino što bih rekao.

Ove dve serije štapova razlikuju se po ceni pre svega, Coarse X48 Team  čija težina bacanja je 3-12gr. je jeftinija ali kvalitetom ne zaostaje za Team serijom težine bacanja 2-15gr. koja je za nijansu skladnije dizajnirana. Ostali podaci kao što su težina štapa, širina blanka i vrhova, transportna dužina, dužina blanka, karike, rukohvat, halteri...sve je slično ili isto. Štapovi su dvodelni i upakovani u futrolu sa tri džepa čiji je jedan džep dužine tube sa vrhovima tako da ona ulazi u džep tačno svojom dužinom.

Najvažnije, štapovi su se odlično pokazali na svim vodama na kojima sam ih koristio do sad. Lako i brzo se mogu pripremiti za pecanje, vrhovi su možda i najosetljiviji koje sam video a blankovi su veoma parabolični. Ako želite lak i osetljiv štap sa kojim ćete moći intenzivno da pecate i duže vreme, ovo je taj štap. Sa ovim štapom sam prvi put pecao uglavnom bodorku na kanalu D.T.D. Sledeće pecanje je bilo na Mikici, pa na Tamišu i Azotarcu, na svim vodama sam mogao da pecam bez problema. Kratki, piker štapovi su uglavnom projektovani za pecanje na komercijalnim jezerima, sa uređenih obala ili molova gde nema prepreka u vodi. Za pecanje sa ovim štapom na divljoj vodi obavezan deo pribora je klocer kojim se mora očistiti vodena vegetacija ispred ribolovca. Veoma osetljivi vrhovi odaju i najmanji pokret sistema u vodi, često sam kontrirao na takvo pomeranje i uspevao da upecam ribu. Pored toga što u Srbiji postoji zvanični distributer za Byron, i niskih cena, za sada se ovi pikeri ne mogu kupiti kod nas.
U sledećem postu postaviću fotografije ovih štapova i napraviti još neka poređenja.
« Poslednja izmena: Septembar 05, 2014, 01:13:38 pre podne ivan »

ivan

  • Gost
Odg: Fider štapovi light katergorije
« Odgovor #4 poslato: April 19, 2014, 12:34:32 posle podne »
Byron Team Winkle Picker 210cm, čak i daleko skuplji štapovi nemaju ovakav kvalitet izrade.