Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Did you miss your activation email?

Autor Tema: Method fider - lov krupnih ciprinida  (Pročitano 5023 puta)

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Deki

  • Administrator
  • *****
  • Poruke: 680
    • Feeder.rs fishing team
Method fider - lov krupnih ciprinida
« poslato: Januar 24, 2014, 18:30:40 posle podne »
Šta je method feeder?

Stil pecanja hranilicama, naravno, dolazi iz Engleske. Posle koriščenja konvencionalnih “open-end”  hranilica , engleski ribolovci su smislisi nešto novo kako bi ribolov učinili što efikasnijim a to je “Method” feeder. “Method” fider je ustvari način precizne prezentacije mamca u uskoj zoni gde nam se nalazi I prihrana, bez previse komplikovanja. Korišćenjem “method” hranilica I kratkih predveza zagarantovano nam je da se naš mamac nalazi na svega par santimetara od primame, tako da ukoliko se riba hrani na vašoj hrani veoma brzo će pokupiti I mamac koji se tu nalazi.

Korišćenjem ove metode mogu da se love razne vrste riba, ali posebno se pokazao efikasnim u lovu  šarana, babuške I deverike.


Method hranilice

U “method” hranilice možemo ubrojati sve hranilice na koje se “lepi” hrana. U takvu hranu možemo lako utisnuti udicu. S obzirom da jako velikih broj engleskih proizvođača opreme ima u svojoj ponudi method hranilice raznih oblika I veličina, manje vise sve su slične. Par klasičnih varijanta “method” hranilica su “Inline flat method feeder” i “Elasticated Method Feeder” engleskog proizvođača Preston Innovations.

Još jedan tip hranilica koje se koriste u method ribolovu su tzv “Pellet Feeder” ili hranilice za pelete, takođe proizvod firme Preston Innovations. Iako ovo nisu klasične “method” hranilice koriste se veoma  efikasno kada umesto praškaste hrane koristimo nakvašene mikro pelete.

Preston Innovations i Korum Method hranilice


Method sistem

Kao što smo napomenuli na početku teksta, poenta celog sistema je da bude jednostavan. Ukoliko koristimo „inline“ tip hranilice, osnovni najlon prolazi kroz telo hranilice i kraj se vezuje za običnu virblu ili neku kopču za brzu izmenu predveza tzv „quick change bead“, na to ide kratak predvez, maksimalno 7-8cm. Kod  "elasticated“ tipa hranilica montiranje je jos lakse, sama hranilica se vezuje na osnovni najlon, a predvez se vezuje direktno za fider gumu na kojoj se nalazi virbla.Montiranje "in-line" hranilice sa preston quick change kopčom


Preston Pellet Feeder i quick change kopča


Predvez i udica

Ono što je zajedničko za sve predveze je dužina, koja bi trebalo da bude maksimalno 7-8cm. Debljinu predveza i veličinu udice biramo isključivo na osnovu ciljane ribe koju pecamo. Na našim terenima ta riba je uglavnom šaran, u kom slučaju ćemo birati nešto veće udice i deblje predveze. Za nešto veće mamce koristićemo udice veličina 6-10,a predvez može varirati 0,18mm – 0,22mm (zavisno od debljine osnovnog najlona) ili struna debljine 0,06mm – 0,08mm. Uglavno se koristi dlaka tako da tako i biramo udice, treba da bude relativno lagana da dobro bode i da se ne ispravi ili ne pukne. Udice koje su se dobro pokazale su Preston PR 36 veličine 10-16, Gamakatsu A1 Carp Specialist veličina 8 kao i Gamakatsu Method Hook veličina 8. Ukoliko se lovi babuška i deverika možemo koristiti i manje udice PR 36 14-18, kao i standardne udice gde mamac kačimo direktno, bez dlake. Tu se mogu koristiti udice kao što su PR 333,344 i 355 u veličinama 10-18.Mamci i korišćenje

Mamci naravno zavisi od ribe koju lovimo, mesta i godišnjeg doba. Po hladnijem vremenu ćemo uvek birati mamce bogatije proteinima kao štu su crvi, gliste i proteinski bogate pelete i boile. Kada se voda ugreje riba postaje daleko aktivnija i proždrljivija tako da nam se lepeza mamaca značajno širi. Kukuruzi raznih aroma , šećerac, boile i pelete itd. Crve i gliste uglavnom kačimo direktno na udicu, dok kukuruze boile i pelete je daleko bolje kačiti na dlaku zbog bolje realizacije udaraca i kačenja ribe. Za montiranje  na dlaku možemo koristiti razne stopere. Engleska firma Korum ima veoma zanimljiv tip stopera koji  omogućava jako brzo i efikasno postavljanje mamca na dlaku.
Korak 1


Korak 2


Korak 3Pelet na dlaciPrihrana

Kao prihranu za method hranilice možemo koristiti praškastu hranu ili nakvašene mikro pelete. Što se tiče praškate prihrane, method miksevi su hrane koje su značajno lepljivije od konvencionalnih hrana. S obzirom da su method hranilice potpuno otvorene hrana se mora čvrsto držati pri udaru hranilice u vodu i ostati kompaktna na dnu neko vreme. Riba takvu hranu aktivno „napada“ na dnu i razbija i brzo pronalazi naš mamac. Svi pozanatiji proizvođači prihrana imaju u svojoj ponud tzv. method mikseve, kao na primer VDE, Sensas, Timar Mix, Sonubaits itd. Kao i za mamce samu boju prihrane i aromu cemo birati zavisno od temperature vode i aktivnosti ribe. Naravno u hladnoj vodi tamnu hranu bogatiju proteinskim sadržajem, a u toplijim i mutnijim vodama može i svetlija hrana sa voćnim aromama. Koju god hranu da koristimo bitno je da bude lepljiva i da se ne raspadne od udara u vodu i puta do dna. Što se tiče peleta, ono što nam treba su peleti mikro veličine 1mm-2mm, pelete treba postepeno kvastiti dok ne upiju dovoljno vode da on njih možemo napraviti kompaktnu čvrstu loptu. Takođe kako bi popunili šupljine koje postoje između peleta možemo da dodamo malo praškaste hrane i spremno je za upotrebu.

Što se mamca tiče, ideja je da mamac bude „utisnut“ u prihranu. Samom lepljivošću prihrana će držati mamac do dna, gde će riba uradaranjemi razbijanjem hrane na hranilici veoma brzo naići na mamac. Evo kako to radimo. Na samojh hranilici ćemo napraviti sloj hrane i na njega staviti mamac, zatim ćemo taj mamac prekriti novim slojem prihrane tako da samo malo mamca viri na površini. Sve to lepo pritisnemorukama i napravimo da bude kompaktno. Da bi nam ceo proces bio lakši možemo koristiti kalupe koji služe da lako i brzo napravimo pravilan oblik hrane sa mamcem „utisnutim“ na samom vrhu.

Štap, mašina, osnovni najlon...

Pribor koji ćemo koristiti apsolutno se mora prilagoditi ribi koju lovimo. Treba voditi računa da pribor ne bude prejak ali ni preslab. Ja se uvek trudim da koristim što osetljiviji pribor za date uslove jer je u praksi potvrđeno da će riba mnogo češće uzeti mamac na manjoj udici i finijem predvezu. Naravno ribu treba i izvući tako da se tome treba i prilagioditi. Parabolični štapovi težine bacanja do 80gr sa osnovnim najlonom 0,20mm i mašinicom veličine 4000 bi trebalo da nam pokriju sve uslove. Moj izbor za narednu sezonu bi bio Preston Innovations C-Tech od 3,6m koji je veoma paraboličan štap dizajniram specijalno za lov šarana po komercijalama u engleskoj. Iako se tamo love ribe do 5-6kg štap ima rezervnu snagu da izađe na kraj i sa duplo većim jedinkama. Osnovni najlon Preston Power Max 0,20mm ili 0,23mm na mašinici Preston PCR-Competition 4000 koja je mašinica veoma kvalitetne izrade, izvanredne kočnice i  dobre snage.


Gde i kako pecati na method?


Method fider tehnika je najefikasnija na stajaćim vodama sa dubinom do 3m. U dubljim vodama često može da se desi da se prihrana na hranilici razbije pre dolaska na dno i da mamac ispadne, tako da se dosta gubi na efikasnosti celog sistema. Kao i u konvencionalnom fider pecanju, preciznost je veoma  bitan faktor. Jako je bitno da ta hranilica leti uvek u određen prostor, sto smo precizniji to ćemo pre  imati udarce. Kada zabacimo moramo voditi računa da nikako ne pomeramo hranilicu na dnu pri  zatezanju sistema. Tamo gde padne hranilica mora i da ostane kako bi izbegli raspadanje hrane i kako bi  mamac ostaio sakriven u prihrani. Riba samim tim mnogo agresivnije napada tu hranu kao bi je razbila a i posto hrana nije razbacana okolo već je skoncentrisana na jako malom prostoru rivalitet između jedinki riba oko hrane raste i postaće mnogo gresivnije, te će i udarci positati sve učestaliji i agresivniji. U praktičnom testiranju na vodi, efikasnost method fidera u odnosu na konvencionalni fider na komercijali jako bogatoj šaranom je drastično veća.

Jedino što nam preostaje je da sačekamo da prođe zima i da se uputimo na vode naoružani method fiderima i napravimo jako lepe rezultate u lovu šaranske ribe.