Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Autor Tema: Leptiriću, šareniću...  (Pročitano 2140 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže dare

 • Global Moderator
 • *****
 • Poruke: 703
 • Pametniji, ne popuštajte više...propadosmo načisto
  • Feeder Fishing Team
Leptiriću, šareniću...
« poslato: Novembar 01, 2013, 22:53:33 posle podne »
Dok ne upoznah Uču, malo sam znao o ovim vrlo efikasnim varkam, svima poznatim. Štuka ih prosto obožava kada ih na pravi način prezentujete. Evo par mojih favorita...

i to uglavnom u srebrnoj varijanti...

Koji su vaši favoriti?

Van mreže zankiki

 • Global Moderator
 • *****
 • Poruke: 2044
Odg: Leptiriću, šareniću...
« Odgovor #1 poslato: Novembar 03, 2013, 20:08:37 posle podne »
Iskreno, radije bacam male kašike nego leptire. Nisam primetio da štuka hoće leptira a neće kašiku, ili obrnuto.

Meni je veliki problem to prokleto uvrtanje najlona sa leptirima, nikad nisam uspeo da ga rešim. O leptiru na struni nema govora (a nema ni potrebe, što jes - jes), ali i najlon mi nekada toliko uvrne da se pri prvom opuštanju sav ukovrdža i zamrsi.

Probavao sam da stavim i 2 - 3 vrtilice ali ništa pametno nisam postigao. Ako imaš rešenje za ovo - javi. Iskreno, da nije tog uvrtanja leptir bi mi bio No1 varalica za štuju, ovako ga izbegavam kad god mogu.

Van mreže dare

 • Global Moderator
 • *****
 • Poruke: 703
 • Pametniji, ne popuštajte više...propadosmo načisto
  • Feeder Fishing Team
Odg: Leptiriću, šareniću...
« Odgovor #2 poslato: Novembar 03, 2013, 20:20:25 posle podne »
Sad sa ovom strunom nemam nikakav problem sa uvrtanjem. Najlon odavno ne koristim za varku tako da ne znam kako se ponaša. Za vode poput Tamiša, spore i relativno plitke i obavezno zatravljene, nema bolje varke od leptira. Već negde napisah, može Ady da potvrdi efikasnost dobrog leptira!

Van mreže zankiki

 • Global Moderator
 • *****
 • Poruke: 2044
Odg: Leptiriću, šareniću...
« Odgovor #3 poslato: Novembar 03, 2013, 20:33:15 posle podne »
Ni na sekund ne osporavam leptira. Ne znam koju strunu koristiš, koje debljine, ali kad sam prvi put koristio leptira i strunu desilo mi se da usled uvrtanja strune, iz mašinice izleti gomila strune i zamrsi se. A kad se struna zamrsi nema otpetljavanja.

Doduše, posle toga nisam ni pokušavao. Počeo sam da nosim 2 špulne, sa najlonom ako ću da bacam leptire, ili sa strunom, za sve ostalo.

Naravno, pošto varaličariš dosta više od mene, poverovaću da se struna ne uvrće i daću joj još jednu šansu. Prvom prilikom.

Van mreže Ady

 • Administrator
 • *****
 • Poruke: 2077
 • Ko drugom jamu kopa, trećom garant potpisuje!
Odg: Leptiriću, šareniću...
« Odgovor #4 poslato: Novembar 04, 2013, 09:13:16 pre podne »
Godinama mi je kašika varka br. 1, pa leptir na mestu br. 2. (pošto smuđa baš retko kada ciljano varaličarim). Imao sam dugo isti problem kao i Kiki - uvrtanje najlona sa leptirima. Nisam našao vrtilicu, sajlicu, karabinjer ili nešto a da mi spreči uvrtanje. Na kraju sam rešio to na najprostiji mogući način: Varalicu malo ranije dižem iz vode (kada je dužina najlona ista koliko i dužina štapa; mada, to ima i negativnu stranu - štuja vrlo često naleće ili udara na varalicu neposredno pre vađenja varalice iz vode ili je prosto vidim kako promašuje varku koja upravo izlazi iz vode) i kada je tako dignem iz vode, neposredno iznad mašinice uhvatim najlon između kažiprsta i palca i namotam do otprilike one dužine kao kad se spremam da zabacim. tada spuštam štap da stoji horizontalno - paralelno sa vodom, pustim varalucu da u "slobodnom padu" počne da se vrti u vazduhu.
Na ovaj način se ne odpetlja/odvrne cela dužina uvrnutog najlona već samo taj deo koji se pruža od mašinice do varalice, ali je to taman dovoljno da se ne obmota oko vrha štapa. Znači sačekam 5-10 sekundi i kad vidim da varalica usporava - dosta je. Isto uradim i sa fiderom kada ga vadim sa velike dubine (npr. na Tisi) - redovno mi se dešava da hranilice koje brzo vadim i to "na štap" gledam kroz bistru vodu kako se vrte i rotiraju kao leptiri. Kada dignem hranaju iz vode na dužini da mogu da je prihvatim i "radim" s njom, ne uzmem je u ruku nego je prosto držim iznad vode nekoliko sekundi. Taman se onoliko "odvrne" koliko da se kada uzmem hranilicu i počnem da je punim (a najlon je tada opušten i labav) najlon se ne obmota po nekoliko puta oko vrha štapa.
Probajte! Malo strpljenja ttreba, ali rešava mnooogo problema i čuva živce ali i novčanik!
Pre nego što pustiš jezik u pogon proveri da li ti je mozak uključen!


Van mreže dare

 • Global Moderator
 • *****
 • Poruke: 703
 • Pametniji, ne popuštajte više...propadosmo načisto
  • Feeder Fishing Team
Odg: Leptiriću, šareniću...
« Odgovor #5 poslato: Novembar 04, 2013, 09:49:57 pre podne »
Zoki...Koristim onu strunu što sam paznuo sa aliexpress-a. Poseidon! Vidim da se uvrće malo ali ne pravi nikakav problem. Jedino što ne sme kao kod feedera da se namota mnogo na špulnu. Treba ostaviti malo više prazne špulne nego inače. Sasvim solidno se odmotava i daleko zabacuje!

ivan

 • Gost
Odg: Leptiriću, šareniću...
« Odgovor #6 poslato: Novembar 04, 2013, 10:01:55 pre podne »
Imao sam strunu koja se uvrće i mrsi, razlog može biti loš kvalitet, kao što je tada bio slučaj, ili prepunjena špulna. Ne mogu da se setim koja je bila ali sam je istog dana premotao nazad na kotur i vratio prodavcu(Plovak). Tehnika zabacivanja i rukovanja priborom isto utiče na mršenje, kada se pređe sa najlona na strunu potrebno je malo vremena za uvežbavanje rada sa strunom. Uglavnom nisam imao problema sa strunama Berkley Fireline Crystal i Daiwa Shinoby. Crystal je odlična struna ukoliko kupite baš to, Formax je jedno vreme imao u ponudi originalnu strunu a kasnije neke lošijeg kvaliteta koje su vrv plagijati. Više puta sam tamo kupovao istu strunu, u početku jako kvalitetnu a kasnije lošu. Shinoby je solidna struna koja je u početku izuzetno jaka ali se lakše mrsi i vrlo brzo haba. Ovih dana će po prvi put namotati strunu Power Pro koja trenutno važi za najbolju na tržištu.

Leptire koristim u 99% izlazaka varaličarskim priborom jer me zanima isključivo štuka na udici. Različiti oblici i otežanja na leptir varalici se koriste za različite uslove. Za plitku vodu koristim leptire koji su skoro okrugli, popularni vrbov list je leptir za dublju vodu sa jačom strujom, Lusox može da se vodi jako sporo... svi oblici se mogu koristiti na više različitih terena, sve je stvar vežbe.

Kašike su posebna priča, najkrupnije štuke uvek uzimaju kašiku, lako prolazi kroz travu i ne gubi na atraktivnosti, lako se ostaje bez nje. :) U svakom slučaju, varaličarenje štuke je prava stvar za eksperimentisanje, pokušaću ovih dana da postavim fotke nekih svojih leptira.
« Poslednja izmena: Januar 08, 2014, 19:01:13 posle podne ivan »