Imao sam strunu koja se uvrće i mrsi, razlog može biti loš kvalitet, kao što je tada bio slučaj, ili prepunjena špulna. Ne mogu da se setim koja je bila ali sam je istog dana premotao nazad na kotur i vratio prodavcu(Plovak). Tehnika zabacivanja i rukovanja priborom isto utiče na mršenje, kada se pređe sa najlona na strunu potrebno je malo vremena za uvežbavanje rada sa strunom. Uglavnom nisam imao problema sa strunama Berkley Fireline Crystal i Daiwa Shinoby. Crystal je odlična struna ukoliko kupite baš to, Formax je jedno vreme imao u ponudi originalnu strunu a kasnije neke lošijeg kvaliteta koje su vrv plagijati. Više puta sam tamo kupovao istu strunu, u početku jako kvalitetnu a kasnije lošu. Shinoby je solidna struna koja je u početku izuzetno jaka ali se lakše mrsi i vrlo brzo haba. Ovih dana će po prvi put namotati strunu Power Pro koja trenutno važi za najbolju na tržištu.
Leptire koristim u 99% izlazaka varaličarskim priborom jer me zanima isključivo štuka na udici. Različiti oblici i otežanja na leptir varalici se koriste za različite uslove. Za plitku vodu koristim leptire koji su skoro okrugli, popularni vrbov list je leptir za dublju vodu sa jačom strujom, Lusox može da se vodi jako sporo... svi oblici se mogu koristiti na više različitih terena, sve je stvar vežbe.
Kašike su posebna priča, najkrupnije štuke uvek uzimaju kašiku, lako prolazi kroz travu i ne gubi na atraktivnosti, lako se ostaje bez nje.

U svakom slučaju, varaličarenje štuke je prava stvar za eksperimentisanje, pokušaću ovih dana da postavim fotke nekih svojih leptira.