Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Did you miss your activation email?

Autor Tema: Pribor za ribolov - inovacije i noviteti...  (Pročitano 2411 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Jovis

  • Premium Member
  • ***
  • Poruke: 255
Pribor za ribolov - inovacije i noviteti...
« poslato: April 14, 2013, 22:50:07 posle podne »
AirRotor od Zaion kompozita, Digigear dizajn pogonskog mehanizma, Air Bail preklopnik, itd...


Jovis, druže, ako ti nije mrsko, pojasni malko ove pojmove nama neinformisanima u novim tehnologijama  :(  :-[  :-\


Ribolovačka industrija je već duže vreme u fazi kada je neophodno stalno izbacivati novitete kako bi se preživelo. Ko se u toj trci uspava, više se i ne probudi. Jednostavno, mora se stalno izmišljati novo i novo...
Nekada su ti "noviteti" običan marketinški trik, ali nekada zaista jesu inovacija koja ima smisla i koja nam može olakšati pecanje.
Kako bismo kolegama donekle olakšali snalaženje u moru noviteta i novih naziva, neka ova tema bude namenjena razotkrivanju nekih mitova (nešto kao ribolovački MythBusters  ;)).

Za početak, da krenemo od Daiwe i nekih njihovih noviteta.

Uz Shimano, Daiwa je na polju mašinica za pecanje neprikosnoveni vladar, barem kada su u pitanju modeli za najširi krug korisnika (o nekim egzotičnim manufakturama nećemo ovoga puta)
Kao veliki proizvođač, Daiwa koristi nekoliko sopstvenih inovacija i patenata pod različitim komercijalnim nazivima. Ovi nazivi su ponekad donekle bombastični, ali suštinski, nisu neka misterija. Krenimo redom...

Zaion je materijal koji je Daiwa razvila za tela i rotore mašinica. U pitanju je kompozit grafita velike gustine, koji po Daiwi ima niz prednosti u odnosu na neke druge materijale. Evo kako to izgleda na slici:Oblik rotora je tako konstruisan da ravnomernije prima stres i opterećenje, a da istovrmeno bude lagan i čvrst.Digigear (Digital Gear Design) je naziv za Daiwin sistem zupčanika, tj. prenosni mehanizam. Na slici se vidi kako to izgleda:Ovakav način naleganja zuba i materijali upotrebljeni za njih (legura aluminijuma i bronza) utiču na dugovečnost i pouzdan rad.

Air Bail i Twist Buster II je sistem preklopnika i vođice strune, koji maksimalno smanjuje ili onemogućava uvrtanje strune prilikom namotavanja. Vidi se na slici gore (kod Zaion rotora) i dole:E, sad, sve ovo napisano je samo objašnjenje nekih pojmova po Daiwi.
Da li su svi noviteti u realnoj upotrebi i praksi na vodi baš takvi, drugo je pitanje.
Ipak, ovi Daiwini noviteti su uspeli vremenom da se nametnu i da budiu prihvaćeni, što opet znači da nisu puki marketinški trik, već da njihova upotreba ima smisla i da realno olakšavaju ribolov.
« Poslednja izmena: April 14, 2013, 23:01:38 posle podne Jovis »
Go Fishing!