Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Did you miss your activation email?

Autor Tema: Unapredite prezentaciju mamca na osnovu načina ishrane riba  (Pročitano 2446 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže laki

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 852
Unapredite prezentaciju mamca na osnovu načina ishrane riba
« poslato: April 01, 2013, 00:58:25 pre podne »
Unapredite prezentaciju mamca na osnovu načina ishrane riba

Riblja usta se razlikuju od vrste do vrste. Način njihovog funkcionisanja, pomoći će nam da poboljšamo šanse za ulov

Da li će ribolov biti uspešan ili ne, često zavisi od toga kako i gde se riba hrani. Ako razumemo kako zapravo riba ustima usisava mamac, isti možemo bolje pripremiti i prezentovati i time povećati šanse za ulov.

Ribe koje ciljano pecamo, imaju veoma različite načine uzimanja hrane, tako da postoje i različite vrste mamaca koje odgovaraju odredjenoj vrsti ribe. Takodje, svaka vrsta se prilagodila da bi lakše usisavala mamac. Primetili ste da neke ribe imaju teleskopska usta, koja izbacuju pri hranjenju, kao šaran npr. Dok kod štuke, usta nisu tako izražena.  Ali sve ribe imaju jednu zajedničku osobinu, a to je da pri usisavalju, formuraju usta u oblik nalik cilindru.

Da bi ovo postigle, ribe su razvile niz kompleksnih kostiju, zblobova i ligamenata koje rade istovremeno, omogućavajući efektivnije uzimanje hrane. Samim pogledom na ribu, nećemo otkriti puno toga, ali pogledom na skelet ribe, objasniće nam mnogo više. Osnovni problem koje sve ribe imaju, je kako zapravo dopremiti hranu do usta. To nije ni približno jednostavno kako se isprva može činiti. Problem je u tome da se hrana nalazi u vodi, a riblja usta su takodje puna vode! Kako zapravo riba doprema hranu do svojih usta?
Većina riba hranu uzima usisavanjem. Prilikom usisavanja vode, hrana se takodje doprema do njenih usta. Da bi došlo do usisavanja, dve stvari moraju da se dese. Riba prvo širi unutrašnjost usne šupljine i poklopce škrga. Ovo stvara veći prostor u usnoj šupljini i jedini način da voda dopre do novonastalog prostora je preko usta. U tom procesu,  poklopci na škrgama ostaju zatvoreni. Stoga, snaga usisavanja zavisi od veličine usne šupljine i velicine otvora na škrgama. Šaran je ovaj process usavršio i on mu pomaže da usisa materije iz dubokog mulja.
Iz ovoga zaključujemo, da oblik usta i process usisavanja stvaraju usmereno kretanje vode kroz usnu šupljinu i usisavanje hrane. Ovo im omogućuje da kopaju kroz pesak i mulj i pronalaze hranu koja je zakopana u dubini sedimenta.
Takodje, ribe ovaj process mogu obrnuti, pa dolazi do izbacivanja vode iz usta, što im omogućuje da podignu čestice, skrivene ispod nekih prepreka. Ovo se često može videti u plićaku, kad šaran “oduvava” hranu sa dna.
Jedan  od razloga za korišćenje sistema dlake je i taj što šaran vrlo brzo izbacuje materije koje mu se ne svidjaju. Klasična prezentacija mamca, gde se vrh udice vidi vrlo malo, lako se izbacuje iz usta, bez šanse da se uspešno reaguje i gde je vrlo mala mogućnost samokačenja. Ali sa sistemom dlake, vrh udice je u mogućnosti da se zakači pri izbacivanju mamca.

One vrste riba koje nemaju ispupčena usta, moraju da se približe mnogo više mamcu da bi uspele da ga usisaju. Zato je šaran na prvom mestu sa aspekta kopanja po dnu, a slede ga linjak, karaš i deverika. Šaran i ribe slične njemu, imaju na kraju usne šupljine filter koji omogućava da se usisani kamenčići i mulj izbace a hranljivi sastojci zadrže.

Položaj usta pri usisavanju:
ŠaranDeverikaLinjak


« Poslednja izmena: Mart 11, 2014, 09:52:20 pre podne laki »