Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Did you miss your activation email?

Autor Tema: 19 Saveta za dobru prihranu  (Pročitano 10045 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Ady

  • Administrator
  • *****
  • Poruke: 2027
  • Ko drugom jamu kopa, trećom garant potpisuje!
19 Saveta za dobru prihranu
« poslato: April 01, 2013, 00:04:50 pre podne »
19 SAVETA ZA DOBRU PRIHRANU

Lako se možemo zbuniti pri izboru hrane, kada stanemo pred prepune rafove sa različitim brendovima. Ovaj mali “savetnik” ima za cilj da vam otkloni zabunu i da smernice za pravilan izbor, pripremu i prezentaciju adekvatne prihrane. 






ŠTA NAM JE SVE POTREBNO
Da bismo na pravilan način pripremili našu prihranu, potrebna nam je adekvatna posuda. Tačnije, ako želimo ozbiljno da pristupimo pripremi hrane, potrebno nam je nekoliko posuda/kanti. Na taj način možemo da eksperimentišemo sa različitim miksevima, što nam je sa jednom posudom/kantom neizvodljivo. Prskalica/fajtalica je takođe neophodna spravica za dodatno kvašenje ili aromatizovanje naše hrane. Takođe nam je potrebna jedna manja činijica kojom možemo da zahvatamo vodu sa vode na kojoj pecamo (NIKAD nemojte koristiti “česmovaču” ili fabrički destilisanu vodu - pune su raznih hemikalija koje nam mogu uništiti prihranu!). Pomoću njih možemo precizno da doziramo količinu vode koju sipamo u hranu. Još ako je posudica gradirana (obeležena skalom) možemo da zabeležimo ili upamtimo koja količina vode nam je bila idealna za mešanej određene količine prihrane, tako da sledećeg puta ne moramo da “jurimo” tačnu količinu.



DOBAR TAJMING
Umesto da odokativno “roknemo” pretpostavljenu količinu vode, smućkamo i počnemo da pecamo, preporuka je da inicijalno nakvašenu hranu (najčešće malo suvlje od potrebnog) ostavimo da malo odstoji, da sve njene čestice imaju vremena da upiju u sebe vlagu. Posle određenog vremena (najčešće 10 - 15 minuta - taman dok vežemo sisteme i pozicioniramo se na obali) možemo da pristupimo dovlaživanju hrane na odgovarajući stepen. To radimo pomoću gorepomenute fajtalice. Ukoliko upamtimo vreme koje nam je bilo potrebno za spremanje efikasne i dobre prihrane, sledeći put možemo da planiramo to vreme na neke druge aktivnosti. Nekim hranama je potrebno više vode i više vremena da postignu “radno stanje” (npr. method miksevi) a nekima nije previše ni ako ih pripremamo noć pred pecanje (npr. krupni TTX možemo pomešati sa vodom veče pred pecanje i koristiti ga u polu tečnom stanju za vlaženje hrane).



ZATAMNJIVANJE
Crne i tamne hrane najbolje rade u bistroj ili hladnoj vodi. One bojom ne odudaraju od boje dna, što može npr. da spreči ptice da je vide na dnu i počnu njom da se hrane i time rasteraju ribu. Takođe, ribe koje mogu biti potencijalni plen predatorima ne žele da se zadržavaju iznad hrane od čije boje njihova prirodno maskirna  boja odudara. Prilikom izbora hrane za bistru ili hladnu vodu (kada je voda, pogađate - bistrija nego inače) treba da se odlučimo za tamnije hrane (crne, tamno smeđe ili tamno crvene boje) ili možemo da kupimo razne boje ili aditive za zatamnjivanje svetlih hrana.




CRVENA MAGLA
Crvene hrane su takođe veoma popularne, jer su najomiljenije boja za lov šarana, babuške i deverike. Crvene hrane posebno dobro rade u letnjim mesecima, u mutnijim vodama. Odlične su u kombinaciji (ili pomešane) sa pinkićima, glistama (seckanim i celim) kao i crvenim kukuruzom (bilo kao mamac bilo kao dodatak prihrani). Crvene hrane takođe možemo da koristimo i u hladnim ili bistrim vodama, jer slično kao i crne/tamne prihrane nemaju svetlu refleksiju koja odaje predatorima prisustvo ribe koja im može postati plen.



SAVRŠEN FINIŠ
Smešana prihrana nam na prvi pogled može delovati sadvim OK, ali će ona još bolje da se ponaša kada padne u vodu ukoliko je prooteramo kroz sito. Osim što ćemo na taj način da razbijemo sve grudvice ili moći da odstranimo sve neželjene krupne fragmente iz nje, na ovaj način će se vlažnost mnogo pravilnije rasporediti na smešu, a sama smeša će se mnogo bolje prozračiti i postaće neuporedivo aktivnija u vodi. Osim toga će se mnogo lakše oblikovati u hranilici i neće se raspadati u letu i ispadati iz hranilice, ali će se mnogo pravilnije “otvarati” kada dođe do dna.




SUPER AKTIVNOST
Mlevena pečena konoplja je najjači sastojak prihrani za povećanje njene aktivnosti. Ovaj dodatak prihrani emituje iz sebe privlačan masnjikavi oblak, pomažući da se hrana efikasnije oslobađa iz kavezaste hranilice izbacujući sa sobom oblake partikli iz hrane. Kuvana konoplja (cela zrna) je takođe odličan dodatak svakoj prihrani. Najbolje je kuvati je u ekspres loncu, jer tako zadržava najviše od svojim aromatičnih materija (ulja). Kada i tu tečnost (u kojoj se kuvala konoplja) upotrebimo u mešanju prihrane, ona postaje izuzetno aktivna i atraktivna i šalje ribi tako privlačne mehuriće ka površini. (Napomena: konolju kuvajte dok se nekih 30% zrna ne otvori/popuca - vidi se bela klica u zrnu)...



NAPADNI MET(H)OD
Metod miksevi su po svojoj prirodi znatno lepljiviji (teži) od običnih praškastih primama, tako da riba mora da ih “napada” da bi došla do zalogaja, a time i naše namamčene udice, a ta lepljivost ih sprečava da se ne raspadnu ili ne ispadnu iz hranilice pre nego što bi mi to želeli. Ovakve prihrane moramo vrlo pažljivo da smešamo, jer ćemo u suprotnom dobiti gnjecavu hranu ili neupotrebljivi, suvi miks. Vodu moramo da dodajemo u vrlo malom količinama a prihranu moramo da mešamo vrlo energično. Ovi lepljiviji miksevi se bolje sabijaju (u kalup) kada se postepeno mešaju nagrtanjem suvljeg dela preko vlažnog dela.



SLADAK UKUS
Melasa je fantastičan dodatak prihrani za deverike, koje prosto obožavaju slatko. Odlično se kombinuje sa mamcima kao što je npr. šećerac ili pelete i boile sa aromom voća. Neke prihrane u sebi već sadrže melasu u suvoj formi, dok se ona može dodatno kupiti u tečnom stanju i u miks dodavati kao aditiv. U slučaju da posedujemo tečnu melasu u flašama, obratimo pažnju da je uvek sipamo najpre u vodu sa kojom ćemo mešati prihranu, nikako direktno iz flaže na hranu! U tom slučaju će deo koji smo polili melasom postati izuzetno lepljiv, skoro neupotrebljiv, a sama aroma se neće pravilno rasporediti na ostatak miksa!




MRVICE/PREZLA
Braon prezla je jedan od najboljih, pri tom i najjeftiniji,  dodataka za povećanje mase/količine hrane. Ona ne umanjuje niti menja željenu aromu našeg miksa a ujedno i čini hranu konzistentnijom. Bela prezla čini miks nešto lepljivijim. Vrlo često je skoro jedini ili glavni sastojak prihrane kada pecamo sa hlebnim mamcima. Bela prezla se u vodi brže otapa i ukoliko želimo da umanjimo lepljivost u miks ubacujemo deo braon prezle.




UDARNA SNAGA
Smrznuta prezla je dodatak za dobijanje grubljeg miksa. To su u stvari bele prezle koje su osušene smrzavanjem. Ovim procesom bele prezle se sprečavaju da budu previše lepljive. Ipak, i sa njima je neophodan oprez prilikom korišćenja i dodavanja u hranu, da ne bismo dobili testatu smešu. Dobra caka je da ove prezle ubacimo u prethodno nakvašen hleb. Ovako dobijamo pahuljastu mešavinu i dosta mekanu prihranu ali joj time povećavamo težinu i činimo da nam prihrana brže potone.



KUKURUZNA VARIJANTA
Bražno od mlevenog šećerca je relativno novi dodatak hrani na tržištu. Šećerac u svojem prirodnom obliku ili obojen je jedan od najrasprostranjenijih i najpopularnjih mamaca, tako da je sasvim logično da koristimo i ovaj dodatak našoj prihrani kao atraktor. Prihrane zasnovane na šećercu su odličan izbor za šarana, deveriku, mrenu, krupnu bodorku, babušku, klena... Neki ribolovci kvase brašno od šećerca (isto kao i TTX) pa ga u tom obliku dodaju u suvi miks. Ovo se mora odraditi na pravi način, jer u suprotnom miks može da postane suviše lepljiv ili gnjecav.



REČNE CAKE
Prihrane za ribolov na rekama, na pozicijama dalje od obale su po pravilu teže i lepljivije konzistencije. Ovo je s toga da bi mogle da dopru do dna na tekućim vodama i da se zadrži tamo dovoljno vremena dok je riba ne pronađe. Većina recepata za tekuće vode su pogodni za pecanje ceverike, mrene, bodorke i uglavnom su takvi miksevi tamnije ili crne boje, koja ih čini manje upadljivim, što je od presudnog značaja kad pecamo “stiljivu ribu”. Ovakva rihrana je pogodna za tehnuku prihranjivanja loptama hrane ili kod kaveznih hranilica.



JEFTINIJE VARIJANTE
Na tržištu se mogu naći brojne hrane za pse koje su u formi muslija. Veliki broj ribolovaca smatra ih vrlo efikasnim, naročito za početno hranjenje. Ova hrana se sastoji pretežno od cerealija i nekih mesnih dodataka i izuzetno je efikasna u kombinaciji sa melasom i šećercem. Ako se uzme u obzir cena većine kvalitetnijih kupovnih hrana, vredi uzeti u obzi neku ovakvu kombinaciju ukoliko nam je cilj da uštedimo koji dina. Takođe, hrana za piliće (koncentrat) može predstavljati dobu soluciju kao alternativa kupovnoj hrani



POGODITE KOMBINACIJU
Premda većina kupovnih (gotovih) hrana odlično rade kao solo varijanta, i te kako se isplati ekperimentisati mešanje dve ili više njih. Mnogi iskusni ribolovci ovo čine, praveći tako mikseve koji im najbolje “rade posao” na odrećenoj vodi ili pri ciljanom pecanju određene vrste. Ni malo nećemo pogrešiti ako započnemo pecanje sa gotovom (“sigl”) hranom kojoj ćemo postepeno dodavati druge hrane i time joj povećavati bilo rasztresitost bilo lepljivost i time joj stvarati sasvim drugo ponašanje u vodi.



SPECIJALITETI PO VRSTI
Neke prihrane su specijalno pravljene za određene vrste riba ili voda. One na sebi najčešće nose oznake imena vrsta (šaran, deverika, bodorka ili kanal, reka, jezero, method...). Npr. Sensas Tanches je vrlo popularna hrana za linjaka, Sillybait ima gotovo kultni status na komercijalnim revirima kod lova šarana, Van den Eynde Expo je posebno dobra za ciljani lov linjaka, bodorku, šarana, deveriku...




KLASICI
Sako malo se na tržištu pojavi neka hrana koja pogodi pravo u cilj i postane u trenutku popularna. Ali oprobani i dokazano dobri miksevi, kao npr. Sensas Crazy Bait Gold nikad ne treba smetnuti s uma. U stvari, ribe toliko vole ovaj miks da ga ribolovci mešaju u oblik paste i koriste kao mamac. Mnogima je to donelo dosta krupnih ulova. Istu popularnost ima i Dynamite’s green Swim Stim, koji takođe podjednako dobro radi i kao prihrana i kao mamac za udicu.




GNJECAVO
Iako se puno akcenta stavlja na pravilno mešanje prihrane, postoji jedan izuzetak gde gnjecava prihrana čini čuda. Ako umesimo hleb u gnjecavu konzistenciju dobićemo odličnu pihranu za uslove gde pecamo sa udicama dužeg vrata namamčene hlebnim mamcima na rekama. Taku prihranu bacamo u vodu počešće i pomanje i na taj način se čestice hrane redovno valjaju niz vodeni tok budeći interesovanje svih vrsta koje se nalaze u blizini. Naročito bodorke, deverike, kesege....



LOPTANJE
Formiranje lopti od prihrane i njihovo plasiranje na poziciju gde ćemo da lovimo je agresivni pristup hranjenja koji može da ti odlične rezultate na raznim tipovima voda. Po nekima, ovo je riskantna taktika koja ne mora uvek da da željene razultate, dok po drugima, ovo je jedina dobitna kombinacija na velikim vodenim površinama. “Loptanje” se može izvesti iz ruke (na manjim daljinama) dok je za veće daljine neohodna odgovarajuća praćka ili katapult (posebno pri pecanju deverike na velikim daljinama).




HRANJENJE U TAČKU
Ribolovci koji pecaju na štek imaju jednu veliku prednost u odnou na ostale ribolovce - mogu znatno preciznije da plasiraju svoju prihranu. Pride, to mogu da izvedu sa mnogo manje bude, jer svoju prihranu mogu da izruče iz specijalnih posudica koje se navrću na vrh štapa i sa tek nekoliko centimetara visine izruče sadržaj činije gotovo uvek u istu tačku. Takođe, to im omogućava da ne samo lopte ili druge “zgnječene” oblike prihrane precizno plasiraju, već i one vidove prihrane koje ostali ribolovci prosto ne mogu dovoljno daleko da bace ili se ona u letu raspršuje na veliku površinu, umesto da jkoncentriše riu na hranu na što manjem prostoru (npr. hranjenje crvićima, žitom, konopljom, kasterima...). Tako formiran “tepih” hrane zadžava ribu na istom mestu tokom dužeg peioda.




KONAČAN ISHOD
Jednu stvar sa prihranom uvek moramo imati na umu: “Jednom kada nešto ubacimo, više ne možemo da odvadimo”. To konkretno znači da npr. hranjenje velikom količinom lopti u pojedinim slučajevima može da napravi čuda, ali postoje brojni slučajevi kada neće. Sa prihranom je isto kao i sa svim ostalim hranama: u devet od deset slučajeva će biti bolja takika “počešće i pomanje”. Jedno je sigurno: eksperimentišite sa svojim miksevima i načinom na koji ih plasirate. Možete očekivati mnogo uspešnije rezultate!
« Poslednja izmena: Februar 26, 2015, 09:47:10 pre podne Ady »
Pre nego što pustiš jezik u pogon proveri da li ti je mozak uključen!