Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Did you miss your activation email?

Autor Tema: Arome  (Pročitano 5166 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže dragan2006

  • Hero Member
  • *****
  • Poruke: 501
Odg: Arome
« Odgovor #30 poslato: Jun 04, 2015, 21:46:34 posle podne »
Hvala Miloše  :hi.

Van mreže Duca

  • Početnik
  • *
  • Poruke: 20
Odg: Arome
« Odgovor #31 poslato: Septembar 24, 2017, 20:33:11 posle podne »
Sta sve od VDE ili Sensasa preporucujete za sarana i babusku u letnjem i jesenjem periodu za Dunav? I tecne i praskaste dolaze u obzir

Van mreže Ady

  • Administrator
  • *****
  • Poruke: 2044
  • Ko drugom jamu kopa, trećom garant potpisuje!
Odg: Arome
« Odgovor #32 poslato: Novembar 07, 2017, 08:44:16 pre podne »
К'о што често умемо да кажемо да се „на сваком пецању научи нешто ново“, тако сам у суботу научио једну лекцију која ме је, мало је рећи, потпуно шокирала и натерала да добрано поразмислим о свему што сам до сада научио о хранама и аромама. Да све подведем под знак питања и ревидирам ставове. Прича је врло поучна и излази ван оквира уврежених мишљења и ставова, па ће ме занимати мишљења и искуства и осталих фидераша.
Даклем: субота, Дунав, рано јутро. Место са успореним током, проверено има рибе, пре свега скобаља. „Хардвер“ примерен условима – осетљив Пауерлајт Мултитип, основни најлон 018, хранилица 20-25г, предвез 014 или 012, дужине цца 75 сантима, удичице 16, 18, различитих облика. Мамац један или два црва, бели+пинкић, два бела један пинкић, ... Храна: ... Е, ту почиње секс! Започео сам пецање сам, на микролокацији. Храна ми је претекла од четвртка а сатојала се од једне безимене (нови произвођач ме је замолио да је тестирам) са изразитом аромом ваниле, ситније гранулације + Милова храна (заборавих име) крупне гранулације, слатке ароме, са пуно микропелетица, кекса, ... + две доообре шаке Турбо Блека. Све у свему слатки микс са јаком аромом ваниле.
Док сам седео сам и „тачкао“ добијао сам спорадично ситне деверичице, понеку бодорку, али ни једног „штупсера“. Око 9 сати се појавио колеЗа с којим је било већ договорено да му сачувам место тик до мене. Он је умешао своју комбинацију базирану на ВДЕ миксу са доста кекса и презле али је то све поквасио и умешао са водом обогаћеном великом концентрацијом ароме меда. Већ после неколико хранилица имао је првог скобаља. После цца сат времена пецања, он је имао већ 10-ак комада а ја ни једног. Копирао сам све од њега, покушавши некако да преварим и ја којег скобаља, али све узалуд. После неких три сата, када је број његових упецаних скобаља био преко 20 а на мом делу табеле и даље један велики кромпир, потроших храну. У свим другим условима бих смео да се опкладим да је храна коју сам имао одлична и за деверику и за бабушку и сву другу белу рибу. И за Тамиш и за Тису и ... Ма за свугде. Међутим, чињеница да је ВДЕ давао толико боље резултате ме је натерала да умешам и ја неки микс од онога што сам имао код себе. Пошто ВДЕ-а нисам имао, одлучих се за Марошов ИксИксЛ девер, појачан са Турбо Блеком. Пошто нисам имао арому меда, одлучих да ароматизујем храну са Марош Карамел прашкастом аромом. Прелеп, слаткаст мирис, феноменална гранбулација микса... Мислио сам да сам решио ствар. Срећа, па нисам целу количину новоумешане хране ароматизовао са карамелом, само количину за једну „киблу“. И када сам већ мислио да ћу се придружити Тровкету, који је и даље немило добијао скобаље и имао акцију на буквално сваки забачај, опет је уследило непријатно изненађење. Ништа боље нисам пролазио него и са првобитном храном. Џаба све комбинације, промене стилова, техника, предвеза, удице... И даље нисам добијао рибу или сам имао тек ту и тамо понеки „пип“. А и то сам промашивао као да сам први пут у животу узео фидер у руке. Очај!
Коначно преломих и одлучих да прихватим Тровкетово дуготрајно наговарање да онај преостали део новоумешане и неароматизоване хране обогатим аромом меда, коју је он користио за мешање своје хране. Мало је рећи да сам се шокирао исходом. И ја сам почео буквално на сваки забачај да имам акцију и убрзо сам се и сам придружио пуњењу чуварке скобаљима.
Целу суботу увече и недељу сам само о томе размишљао и дан данас не могу да се опасуљим! Да мије неко причао... Значи ни место, ни храна, ни удица, ни предвез, ни мамац, ни презентација! Него арома!!! Натера човека на структурална преиспитивања. И ајд' сад буди паметан па понеси све могуће замисливе и незамисливе ароме на воду па мешај и комбинуј док не убодеш праву, ону коју тај дан циљана риба преферира. Ја још увек не знам шта да мислим!
Pre nego što pustiš jezik u pogon proveri da li ti je mozak uključen!


Van mreže laki

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 833
Odg: Arome
« Odgovor #33 poslato: Novembar 07, 2017, 09:36:19 pre podne »
Kolega Milan, prozvodjač HiT hranilica, nosi sa sobom pa minimalno 20 aroma, spakovnih u male bočice, pogodne i praktične za brzo doziranje u hranilicu. Menja tako dok ne nabode na koju aromu radi. I često baš ta aroma donese one prevagu izmedju lošeg i dobrog pecanja. Ostaje samo pitanje ko koliko želi da ulazi u detalje. Ali i dalje ostaje ona poznata krilatica "U ribolov moraš da uložiš da bi ti se vratilo".

Kad smo kod škobalja i arome, reče Ninoslav Žagar da škobalju najviše leži upravo ta aroma meda.

Van mreže zoran022

  • Sr. Member
  • ****
  • Poruke: 261
Odg: Arome
« Odgovor #34 poslato: Novembar 07, 2017, 10:01:53 pre podne »
Često sam u nekoj takvoj ili sličnoj dilemi. Ako lepo krene, posle razmišljam zbog čega je krenula, da kao upamtim razlog a, kad ne krene lepo, onda razmišljam zbog čega nije krenula, da bih, takođe, upamtio razlog. I, naravno, retko mi se desi da upamtim ijedan razlog  :) Verovatno baš zbog toga što ustvari taj razlog i ne postoji i svako pecanje je skup različitih uslova koji nekad deluju povoljno nekad ne. Tako je i sa tim aromama, jer da nije tako, postojala bi samo jedna i cepaj :) Ovako, prinuđeni smo da nešto menjamo, kombinujemo i iznenađujemo sami sebe, a bogami i ribu :)
Pošto sam čisti amater, i ne jurim rezultat, pitanje je koliko je moje mišljenje relevantno u odnosu na ono koje može doneti prevagu za par poena u nekom takmičenju. Koristim ove jeftine hrane, najviše taj ''Farmkomerc'', a ''obogaćujem'' ga samo sa prezlom, eventualno rendanim starim hlebom i zemljom, a dodajem uglavnom iste partikle u vidu šećerca, kuvanog žita, nekih sitnih granulica za one šarene šarane i mlevene konoplje. Međutim, ima ponekad prilično velike razlike u rezultatima u odnosu na aromu te primame koju koristim, kao i u odnosu na mamac koji stavljam na udicu. Čak i oblik udice mislim da ubedljivije deluje na rezultat nego same partikle i ''brend'' primame.
Pecam gotovo isključivo na Tisi, na nekoliko lokacija prilično udaljenih jedna od druge, ali nekakav zaključak bi bio da mi je proletos i letos aroma jagode bila dobitna, sjeseni je to počela da biva vanila, dok je sad pred zimu najbolji taj ''natur'', ono kao bez arome. Ostale arome sam probao da koristim, kao na primer med, anis, i bukvalno ništa, šta god da sam dodavao od partikli i šta god da sam stavljao na udicu. Čak me ni jedna od njih nije nikad iznenadila, za razliku od mamca koji nekad napravi baš iznenađenje.
Suština dileme oko arome je u tome da danas recimo ta i ta radi perfektno, dok sutradan ta ista ne deluje. Prekosutra opet radi, ili čak obrnuto, proradi ona koja nije radila. Stoga sam odlučio da tu dilemu rešavam tako što na početku pecanja umešam samo malu količinu one primame sa očekivano uspešnom aromom, a ako ne biva ništa, prelazim na drugu, treću, i sve tako dok ne ubodem onu koja tog dana radi.
Zaključak? Ne, nemam ga, mada stalno mislim da ga imam :) Imam samo tu dilemu, sa kojom aromom započeti pecanje i koliko brzo ću ubosti baš onu koja tog dana i u tim uslovima daje rezultat.

PS: Samo da se nadovežem na Lakijev post, i ja isto imam 10-ak bočica sa raznim aromama koje kapnem u hranilicu kad koristim taj ''natur''. Dodao sam toj kolekciji od skoro i jednu flašicu sa kruškovcem, koj sam u očajanju kapnuo u primamu i počelo da radi nenormalno  :)
« Poslednja izmena: Novembar 07, 2017, 10:08:56 pre podne zoran022 »

Van mreže babuskar

  • Premium Member
  • ***
  • Poruke: 482
  • Najveće znanje je znati da nešto ne znaš
Odg: Arome
« Odgovor #35 poslato: Novembar 07, 2017, 14:23:53 posle podne »
Adi nemoj se opterećivati, Trovke je ptica serica.  lol haha
Pored toga što ga oće ko budalu ... Mislim da ga krasi jedna divna osobina, radoznalost!
Kad vidi neku priču koja mu se sviđa,proba na vodi ili je usvaja, ili je odbacuje. Brzo stiče svoja iskustva i što je još za pohvalu deli ih sa drugima ne sebično. Mislim da veoma lukavo koristi sve prednosti moderne tehnologije.
Dostupnost informacija,gledati čitati, probati na vodi. Definitivno, posle druženja sa Trovketom, shvatio sam koliko sam se ulenjio,otromboljio,učaurio u ona već stečena znanja. Jednom rečju stao sam. Nikada nisam smeo stati sticati nova znanja. U vreme interneta,velike dostupnosti informacija,treba samo gledati,čitati probati!
imam zenu kao mrenu

Van mreže obradmiki

  • Premium Member
  • ***
  • Poruke: 102
Odg: Arome
« Odgovor #36 poslato: Novembar 07, 2017, 15:16:27 posle podne »
Ovo su arome sto sam ja napravio med ,vanila, skoljka od cuka i beli luk i anis od marosa. Dodajem ih na hranilicu i dipujem mamce sa njima
« Poslednja izmena: Novembar 07, 2017, 15:19:31 posle podne obradmiki »
miki

Van mreže trovke

  • Početnik
  • *
  • Poruke: 12
Odg: Arome
« Odgovor #37 poslato: Novembar 07, 2017, 17:45:40 posle podne »
i danas sam otisao na dunav,imao sam samo 1h i 30min za pecanje ali dovoljno da probam tu aromu jos jednom.ovaj put hrana od nedelje pravljena za ciljani lov deverike. u nju sam dodao prezle u istoj kolicini koliko sam imao i hrane.sve to sam dovlazio vodom sa aromom meda.dunav danas nemiran,ni hranilica 40g nije stajala u mestu,ali posto sam poneo samo reflexa bio sam primoran da tako pecam.prvih pola sata bez desavanja i onda krece zezanje.u sledecih pola sata vadim 3 skobalja ali i masim dosta udaraca.i kao i cele godine kako sunce zalazi prestaje da radi lepa riba i pocinju da smaraju deverikice od 20g.posle pete upecane odlucih da pocnem da se pakujem.