Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Did you miss your activation email?

Autor Tema: Feeder držači štapova i pozicioniranje na obali  (Pročitano 2548 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Ady

 • Administrator
 • *****
 • Poruke: 2053
 • Ko drugom jamu kopa, trećom garant potpisuje!
Feeder držači štapova i pozicioniranje na obali
« poslato: Novembar 09, 2011, 18:10:09 posle podne »
Pozicioniranje na obali i specijalni držači

Tokom višegodišnjeg pecanja fider tehnikom do dan danas se često srećem sa znatiželjnim ribolovcima – najčešće su to neinformisani i staromodni ribolovci – koji me pitaju gde sam zabacio? Kada čuju da sam zabacio ispred sebe odmah sledi sledeće pitanje: „onda zašto vrh štapa stoji postrance?” Zato što u suprotnom ne bih video kada riba pipka! „Ahaaa….”    
Döme Gábor

Siguran sam da su se mnogi među vama prepoznali u ovoj kratkoj uvodnoj anegdoti. Posle malo detaljnijeg objašnjenja, znatiželjnicima postaje jasno da fider štap nije samo modni detalj nekog hvalisavog pomodara.

Pozicioniranje na stajaćoj vodi

Džaba i najosetljiviji vrh štapa ako on ne zahvata odgovarajući ugao sa osnovnom strunom zabačenog nam sistema. Da bismo videli trzaje ribe, najlon i vrh štapa treba da zauzmu ugao od približno 90°. Na stajaćicama ovo možemo da postignemo samo tako, što ćemo štap postaviti paralelno sa vodom. Tada vrh našeg fidera može da bude okrenut levo ili desno ali nikako u pravcu zabačaja..
 

Na stajaćicama samo štapovi postavljeni paralelno sa vodom garantovano signaliziraju svaki trzaj
 

Nastojmo da uvek tako postavimo štap da nam je uz ruku i da možemo lako da kontriramo
Na delovima obale koja je gusto zarasla (sa trskom ili nekim drugim „šipražjem”), gde jedva da postoje rupe od 1 – 2 metra, nemoguće je pravilno pozicionirati čak i najkraći piker štap. U ovom slučaju imamo dva rešenja: ili ćemo potražiti neki čistiji deo obale ili ćemo sesti ispred pojasa vegetacije u vodu. Međutim i to je izvodljivo samo tamo gde dubina vode to dozvoljava. Proširivanje mesta sečenje npr. trske uglavnom neće naići na odobravanje bilo kolega na obali bilo vlasnika/upravitelja datom vodom.
 

Ukoliko nam udoban ribolov onemogućava obalna vegetacija, još uvek ne moramo da odustanemo od fidera. Držač štapa ili kofu možemo da postavimo ispred sebe u vodu!


Pozicioniranje na tekućoj vodi

Na tekućicama imamo mnogo lakšu situaciu jer nam ovde i najmanji otvor i „rupa” u vegetaciji omogućavaju da se smestimo i pecamo. Ovde nam nije neophodno da štap namestimo paralelno sa vodom. Najčešći ali i najuspešniji način da se smestimo kraj tekuće vode je da špic štapa podignemo visoko, upravno na vodu (da vrh štapa bude normalan u odnosu na vodu). Ovo ima nekoliko prednosti. Sa visko podignutim vrhom štapa manja količina najlona je izložena vodenoj struji, koja će tako teže da pomera naš sistem. Nadalje, trzaji se ovako mnogo lakše uočavaju jer je ugao koji zahvata vrh štapa sa osnovnim najlonom po pravilu veći zahvaljujući tenziji koju stvara struja koja zahvata naš najlon. Čak i ako ugao nije baš 90° nije problem, jer su trzaji mahom znatno energičniji i oštriji nego u slučaju ribolova na stajaćim vodama
 

Na tekućicama ovako treba da postavimo štapove ispred sebe
 

Vrhovi štapova usmereni „u nebo” zahvataju optimalni ugao sa najlonom i nepogrešivo detektuju i najsitniji trzaj
Specijalni držači štapova
Kada smo zauzeli odgovarajući položaj za udoban ribolov, treba da povedemo računa i o izboru odgovarajućeg držača za štap, sa kojeg ni jači trzaj ribe neće moći da ga strgne. S druge strane, on mora biti takav, da prilikom kontre možemo lako da podignemo štap ili možda još bitnije, da nam se najlon nigde na držač ne kači prilikom kontriranja. U cilju olakšavanja izbora i pojednostavljivanja objašnjenja, suzio sam izbor na nekoliko tipova držača koji su se do sada pokazali najefikasnijima i najkorisnijima u zavisnosti od raznih elemenata i uslova ribolova.
 

Testerasti držač se pokazao kao jedan od najpogodnijih pri ribolovu na stajaćim vodama

Testerasti držač
Možda najpopularniji držač za ribolov na stajaćim vodama. Vrh ovog držača, zahvaljujući svom obliku nalik zupcima testere nam omogućava ne samo da štap možemo da oslonimo u jednoj tački, nego na ovakav držač možemo čak i dva fidera da postavimo
a „zupci” ove „testere” stabilno drže i zadržavaju štap. Sa njega će i najkrupnija riba jako teško uspeti da strgne našeg miljenika.
 

Univerzalni fider držač sa svojom izraženom „grbom” će garantovano onemogućiti ribi da nam strgne štap
Univerzalni fider držač
Ovaj neverovatno jednostavan i praktičan držač posebno je koristan u fider načinu ribolova. Zahvaljujući svom asimetričnom konstrukcijskom rešenju, nešto izignutija „grba” onemogućava da riba ma i najsnažnijim trzajem svuče sa njega štap, dok druga, skoro ravna strana, omogućava da vrlo lako i brzo podignemo s njega štap (npr. u slučaju trzaja). Koristi se podjednako efikasno i na stajaćim i na tekućim vodama. U plastičnu cevčicu koja se nalazi na sredini držača možemo da umetnemo svetleću ampulu koja nam može biti od velike pomoći pri noćnom ribolovu
 

Rebrasti držač štapa ima jednu veliku prednost: zahvaljujući velikom broju ulegnuća, možemo da biramo u koju poziciju ćemo da fiksiramo štap
Rebrasti držač
Pravi se od tvrde EVA pene (sunđera). Njegova najveća prednost je u tome, što zahvaljujući velikom broju ulegnuća, možemo da biramo u koju poziciju ćemo da smestimo štap (time direktno utičući na ugao koji najlon zahvata sa vrhom štapa). Nadalje, samo prostim premeštanjem iz jednog žleba u drugi, možemo da pomerimo naš sistem nekoliko centimetara po dnu bez da moramo da okrećemo ručicu mašinice. Preporučujem ga za ribolov gde se štap drži oslonjen na nogu ili drži u ruci, jer sa ovakvog držača, nešto jači udarac šarana lako može da strgne štap nepažljivog ili usnulog ribolovca.
 

Ovaj tip držača, tzv. meč držač se odlično pokazao i u fider ribolovu
Meč držač
Ne smemo a da ne pomenemo i ovaj, u meč ribolovu gotovo neizostavan, a u fider ribolovu itekako upotrebljiv i efikasan tip držača. Njegova najveća prednost je da je nešto masivniji, s toga i znatno stabilniji. „V” usek koji se nalazi na sredini dovoljno je dubok, da ni vrlo jak trzaj ribe ne može s njega da svuče štap. Najlon nigde ne zapinje, ne dolazi u neposredan kontakt sa držačem, pa zato riba bez ikakvog otpora može nesmetano da svlači najlon sa špulne.
 

Simetrični leptir držač takođe stabilno drži štap
 

Ovaj tip držača je izuzetno popularan u Zapadnoj Evropi
 

Ne smemo da smetnemo s uma ni stabilno smeštanje rukohvata štapova
Meta
U praksi se često srećemo sa situacijom da nam pozadina onemogućava da primetimo fina pipkanja tj. sitne trzaje manifestovane vrhom štapa (bilo zbog povijanja grana ili trave usled vetra bilo iz nekog drugog razloga). U tu svrhu se koriste tzv. mete, koje ma i najsitniji pomeraj vrha štapa čine lako uočljivim.
 

Mete i najsitniji pokret vrha štapa čine lako uočljivim


« Poslednja izmena: Decembar 11, 2014, 20:50:19 posle podne Ady »
Pre nego što pustiš jezik u pogon proveri da li ti je mozak uključen!


Van mreže zankiki

 • Administrator
 • *****
 • Poruke: 2025
Odg: Feeder držači štapova i pozicioniranje na obali
« Odgovor #1 poslato: Decembar 11, 2014, 21:52:41 posle podne »
Nisi pokrio mogućnost tekuće vode i jakog vetra?

Van mreže Žex

 • Premium Member
 • ***
 • Poruke: 765
Odg: Feeder držači štapova i pozicioniranje na obali
« Odgovor #2 poslato: Mart 30, 2016, 17:18:34 posle podne »
Koje držače koristite odn. koji vam najviše odgovara ?  :)

Feeder = feeling  !


Van mreže Ady

 • Administrator
 • *****
 • Poruke: 2053
 • Ko drugom jamu kopa, trećom garant potpisuje!
Odg: Feeder držači štapova i pozicioniranje na obali
« Odgovor #3 poslato: Mart 30, 2016, 18:20:49 posle podne »
Други одоздо!   thumbup
И то када пецам брзо, са фидер армом (Маверов, стандардни, срезање у 2 тачке). Пружа опцију подешавања угла, добар је за провокацију, када риба стидљиво узима. Као једину ману напазим отпор који прави Ева пена када се штп спусти по забачају и када треба мало дотегнути најлон. То решавам тако што штап спуштам у један зарез а најлон на други.
Често користим и трећи одоздо (жути), с рим да он има две мане. Најпре, пошто немам адаптер за фидер арм а он нема могућност заламања угла, штап, када се спусти на њега, нема никакву "кочницу" да не буде свучен са држача. И друга је опет иста као и са претходним - запињање најлона. Оба проблема сам решио са "уради сам" захватом: на држач сам навукао парче старе цевке од усисивача. Тако сам добио зарезе таман довољно дубоке да најлон не запиње и макар неки отпор у случају свлачења штапа.
На бузз бар су стављени класични "V" држачи које користим на текућицама, монтиране на банк стикове, када користим и други или трећи штап на којем је обично кукуруз - онај штап "да чучи".
Онај најгорњи би требао да је Гуруов, који немам, али га сви хвале па није искључено да га и ја узмем, само да она велика радња која је почела да ради Гуру асортиман тури неки на своје полице.
Pre nego što pustiš jezik u pogon proveri da li ti je mozak uključen!


Van mreže dragan2006

 • Hero Member
 • *****
 • Poruke: 501
Odg: Feeder držači štapova i pozicioniranje na obali
« Odgovor #4 poslato: Mart 30, 2016, 20:13:08 posle podne »
Ovaj drugi odozdo može skalperom da se zareže i napravi oštar ugao do same  plastike.Eto rešenja kod zatezanja najlona, i mene to nervira...

Van mreže zankiki

 • Administrator
 • *****
 • Poruke: 2025
Odg: Feeder držači štapova i pozicioniranje na obali
« Odgovor #5 poslato: Mart 31, 2016, 07:59:04 pre podne »
U zadnje vreme pecam isključivo na tripod na kojem je držač sličan drugom od dole.
Kolege su navele manu, ali to je rešeno na način koji ne Dragan opisao...