Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Did you miss your activation email?

Autor Tema: Prihrana za rano proleće  (Pročitano 17142 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Ady

  • Administrator
  • *****
  • Poruke: 2061
  • Ko drugom jamu kopa, trećom garant potpisuje!
Prihrana za rano proleće
« poslato: Januar 14, 2013, 00:22:52 pre podne »
Prolećna prihrana
Ušavši u radnju ribolovačkog pribora, često bivamo zaslepljeni šarenilom i zbunjeni bogatstvom i raznovrsnošću ponude bilo domaćih bilo stranih prihrana. A izabrati onu pravu nije nimalo lako, jer gotovo svaki proizvođač nudi specializovanu hranu za određenu vrstu ribe, vode, itd. Izbor hrane za šarana ili za belu ribu je unekoliko olakšan, jer većina proizvođača na ambalaži prikaže ili na neki način naznači za koju ciljanu vrstu je hrana namenjena. Pa i pored toga, često nam kroz glavu prođu tri pitanja:
•   Da li i koliko uticaja pri izboru odgovarajuće hrane ima godišnje doba i temperatura vode?
•   Da li će u trenutnom godišnjem dobu naša hrana previše da odudara i „vrišti”?
•   Može li se za neku hranu reći da u nekim godišnjim dobima drugačije „radi” i da nije podjednako efikasna?
Na ova pitanja ću pokušati da dam odgovor kroz predstavljanje nekih za šarana i belu ribu najvažnijih prihrana, njihove osobine, sa akcentom na prolećne mikseve hrane!
 


Na policama radnji izbor može biti zbunjujući

Mađutim, pre nego što započnem sa predstavljanjem i upoznavanjem odgovarajuće hrane za prolećni ribolov, zastanimo na trenutak i obratimo pažnju na još jedno jako bitno pitanje. Proučimo kada možemo da govorimo o nekoj hrani kao šaranskoj a kada kao o hrani za belu ribu!
Zbog svog načina života, šaran većinu svoje hrane nalazi na dnu rijući po mulju. Zbog toga, hrane za šarana sadrže poluteško i teško zrnevlje, većina ovih mešavina je grublje/krupnije teksture i u sebi ima puno masnih semenki, koje mogu biti cele, sitnije ili krupnije mlevene ili presovane. Ovakva krupna i teška hrana zasigurno najbolje i najefikasnije „radi” na dnu i tu privlači ciljanu ribu.
 

Jedna tipična krupna šaranska hrana


Jasno se uočavaju krupniji delovi u hrani

Ogromna je razlika i sa aspekta arome. U radnjama se može pronaći bezbroj hrana koje variraju od tipično slatkih do izrazito slanih, s tim da ta dva ukusa ne isključuju jedan drugog. Skoro svaka prihrana u sebi sadrži so ili neku slanu komponentu (npr. popcorn), ondnosno slatke elemente (npr. mleveni keks). Bitno je naglasiti da se ne postiže isti efekat dodavanjem soli ili šećera u hranu kao sa dodavanjem elemenata na slanoj ili slatkoj osnovi. So ili šećer dodati direktno u prihranu se odjednom rastvaraju dajući kratkotrajni efekat, dok nasuprot tome, dodavanjem slanih ili slatkih elemenata u osnovnu prihranu postižemo postepen i dugotrajan efekat „emisije”. Odnos ovih elemenata određuje uticaj ukusa naše prihrane.
 

So i šećer su i u našoj svakodnevnoj ishrani neizostavni!

Na rafovima radnji možemo da pronađemo najrazličitije mešavine ukusa i mirisa, počev od čisto voćnih (npr. jagoda) pa do onih sa visokim sadržajem belančevina iz ribljeg brašna (npr. halibut), kao i njihove najrazličitije mešavine i kombinacije (npr. jagoda/riba) i sl.
I hrane za belu ribu se prave na osnovu gore pomenutih kriterijuma, ali se od šaranskih razlikuju po krupnoći teksture, po težini i aromi.
Bela riba se, zbog svog načina života, može pronaći u svakom delu vodenog stuba. Kao posledica takvog načina života i pre svega ishrane, hrana za belu ribu se sastoji od miksa sitnije granulacije, manje težine, sadrži dosta elemenata koji se podižu u vodenom stubu. Što se tiče ukusa i aroma i ovde nailazimo na široku paletu ponude kao i kod mešavina namenjenih primami šarana; počev od onih sa aromom voća, preko mikseva voća i npr. ribljeg brašna i inog „mesa” pa do belančevinama superbogatih mikseva.
 

Za predjelo larva sa zemljom, za glavni ulov jedan pravi prolećni miks!

„U redu”, mogli biste reći, „ali sa ovim nismo ništa novo videli u vezi sa pravljenjem prolećne hrane!” Zato odmah prelazim na objašnjenje vezano za pripremu prihrane za aktuelno godišnje doba. Ali do kada je uputno koristiti tu tzv. „prolećnu hranu”? Odgovor na ovo pitanje nećemo naći u kalendaru. Moramo da obratimo pažnju na temperaturu vode. Sve do razdoblja „prelaznog perioda” uputno je koristiti prolećni miks. A kada kažemo „prelazni period” pre svega mislimo na doba godine kada prosečna temperatura vode pređe 15 stepeni Celzijusa.
 

Ne zaboravimo ni u kom slučaju…… pravilan način pripreme prihrane!

Najpre da kažem koju o iskustvima vezanim za boju prihrane, a zatim ću da stavim akcenat na ukuse i arome koje su najpogodniji za dato godišnje doba. Redosled nije slučajan, jer sa prihranom čiji smo ukus ili miris promašili još možemo da imamo kakav-takav uspeh, dok sa pogrešno izabranom bojom možemo da provedemo ceo dan na vodi bez ijednog pipkanja ili udarca!
Kod pravilnog izbora boje prihrane moramo da obratimo pažnju na sledeće aspekte: prozirnost vode i boju dna. Možda nekome deluje iznenađujuće da u obzir ne uzimamo godišnje doba ili temperaturu vode, a za to postoji jedan vrlo jak razlog! Temperatura vode i njena prozirnost su pretežno vrlo usko povezani, Što je voda hladnija to je čistija, prozirnija a što se više njena temperatura podiže to postaje neprozirnija. To je povezano sa količinom mikroorganizama i nižih bića koja žive u vodi jer se njihov broj povećava proporcionalno zagrevanju vode. 
Uzevši u obzir ove činjenice, hrana koju koristimo u ovo doba godine bi trebala da bude tamna, da malo odstupa od boje dna ili da se s njom poklapa. U rano proleće, hrana čija boja umnogome odstupa od boje dna može da uplaši ribu, sa izuzetkom kauglera, ali mi nismo krenuli njih da pecamo! U ovo doba godine možemo da se nadamo uspehu ukoliko koristimo hrane crvene, zelene, tamno braon ili crne boje.
 

Naproleće, hranu možemo da obogatimo dodavanjem šećerca…… i živih mamaca!

Boju hrane za prolećno pecanje možemo i sami da promenimo i prilagodimo uslovima na licu mesta, dodavanjem nekih praškastih bojadisera, dodavanjem zemlje, ili dodavanjem raznih drugih elemenata, npr. prženim masnim semenkama možemo dodatno da potamnimo hranu. Masne semenke osim uticaja na boju hrane imaju i drugu značajan ulogu u prolećnoj hrani. Osim što riba voli njihov ukus i miris, visok sadržaj ulja pospešuje i ubrzava varenje kod riba i time sprečava efekat prehranjivanja i onemogućava prezasićenje ribe.
 

Boju hrane možemo i sami da promenimo…


U ovo doba ne treba puno hraniti!

Priča o bojama ne bi bila kompletna ako ne bismo pomenuli duboke vode (dublje od 5-6 metara) i one koje su iz nekog razloga (posle većih padavina ili nadolaska vode) mutne i neprozirne. U ovakvim vodama do dna dopire minimalno ili nimalo sunčeve svetlosti pa iz tog razloga ovde odabir boje hrane ne igra nikakvu ili zanemarljivu ulogu. Pri ovim uslovima možemo da koristimo i izrazito svetle hrane čija se boja dosta razlikuje od boje dna, s tim, da one izrazito drečave boje možemo i ovde da zaobiđemo.
Ovim sam u načelu pokrio aspekt boje naše prihrane i možemo da pređemo na hrane čiji ukusi i mirisi daju dobre rezultate u rano proleće. Ovde želim da podelim sa vama pre svega svoja iskustva sa nekim konkretnim  hranama i miksevima. Iskustva pokazuju da u rano proleće količina (kvantitet) primame ne igra bitnu ulogu nego pre svega njen kvalitet, odnosno njena privlačnost i mogućnost da je zadržimo na mestu. Zato su se u ovo doba godine najboljima pokazale aromatičnije hrane koje u sebi sadrže dosta semenki sa visokim sadržajem ulja. Kod pecanja šarana su se dobrim pokazale pre svega slatke hrane sa aromama jagode ili nekog drugog voća. Naš miks možemo da učinimo još interesantnijim dodavanjem raznih sastojaka, na primer dodatna aroma, TTX ili skuvani miks nekih semenki, živi mamci itd.
 

Tuningovana prihrana…


Spremna za plasiranje na izabrano mesto!

I kod lova bele ribe prednost ćemo dati slatkim, začinjenim prihranama u rano proleće. Najefikasniji su dodaci u vidu jače aromatičnih sastojaka (melasa, koriander, vanila). I neku izrazito slanu hranu za deveriku lako možemo dodavanjem raznih zaslađivača da učinimo slatkom.
 

Deverike se i u ovo doba godine raduju seckanim glistama!


Ali i larva sa zemljom može čuda da napravi!


Ribama koje u ovo doba godine „kilavo” jedu, larva je neodoljiv zalogaj!Sa ovako krupnim, zdravim larvama se možemo nadati odličnom rezultatu


Ali ipak treba da povedemo računa o njima i da ih valjano očistimo!

Nekoliko dokazano uspešnih ranoprolećnih prihrana za šarana:
•   Top Mix feeder specijal: mešavina kiselkastog ukusa, sa dosta kikirikija, među kojima možemo da nađemo čak i cela zrnca. Boje je osrednje intenzivno braon. Može se naći i u crvenoj boji.
•   Timár Mix Feeder ponty piros: mešavina voćnih aroma, krupne granulacije, drečavo crvene boje sa puno pečenih semenki bogatih uljem. Ovaj miks zamešan sa aromom badema daje nam jednu izuzetno uspešnu ranoprolećnu mešavinu za šarana.
•   Maros Mix Ponty speciál piros: Slatka hrana sa aromom jagode, izrazito krupne granulacije. Idealan izbor za ciljani lov krupnih šarana. Izazovnost joj možemo povećati dodavanjem peleta od kukuruza.
•   Haldorádó Feeder Master Ponty Piros: Relativno novi proizvod na tržištu je rezultat istraživanja i recepta Döme Gábora. Crvene je boje, prijatnog slatkog ukusa i mirisa zrele jagode. Odličan izbor kako za krupne karaše tako i za krupne šarane. Dodavanjem crvića joj se efikasnost još može povećati.
•   Haldorádó Feeder Master Pelletes fekete: Druga hrana od Haldorada je crna kao ugalj. I ni u kom slučaju se ne bi moglo reći da je prijatnog mirisa. Ova mešavina bogata belančevinama će i u najhladnijoj vodi probuditi interesovanje gladnih šarana koji traže što jači i što lakči zalogaj. Tajna recepta koji efikasno privlači ribu i dugo je zadržava u blizini je u španskom ribljem brašnu i ulju od sardine. Umešan sa CSL-om može čuda da napravi u hladnoj vodi.
Još neki preporučeni proizvodi za šarana:
Top Mix suva šljiva, Top Mix MCS Feeder, Maros Mix Téli (zimski) ponty (šaran) speciál, Timár Mix Ponty (šaran) mix fekete (crni), EA Record Ponty Classic.Nekoliko uspešnih hrana za belu ribu u rano proleće:
•   Timár Mix Dévér mix fekete: Slatka, začinjena (aroma cimeta) mešavina sitne granulacije koja pravi odličan oblak, crne boje. Sa hranom Bodorka Extra u razmeri 1 : 1 predstavlja idealnu prolećnu mešavinu za belu ribu.
•   Maros Mix Téli Dévér Speciál: Jako aromatična hrana, srednje krupne granulacije, osrednje braon boje. Ne mora da se meša sa drugim hranama za postizanje odličnih rezultata u rano proleće.
•   Top Mix Nagy bodorka: Hrana prijatnog mirisa, fine granulacije, svetle boje. Predstavlja izvanrednu podlogu za pravljenje nekog ranoprolećnog miksa.
Još neki preporučeni proizvodi za belu ribu: Maros Mix XXL Dévér, Timár Mix Bodorka Extra, Timár Mix Dévér extra fekete (crna), Top Mix VIP dévér, EA Record Ponty Speciál.
 

Timár Mix Dévér Mix Fekete poseduje izuzetnu privlačnost
« Poslednja izmena: Mart 16, 2013, 16:38:41 posle podne laki »
Pre nego što pustiš jezik u pogon proveri da li ti je mozak uključen!