Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Did you miss your activation email?

Autor Tema: Döme Gábor – praktični saveti – Moji efikasni sistemi II deo  (Pročitano 7833 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Deki

  • Administrator
  • *****
  • Poruke: 680
    • Feeder.rs fishing team
Döme Gábor – praktični saveti – Moji efikasni sistemi II deo
« poslato: Avgust 08, 2012, 14:41:00 posle podne »
Döme Gábor – praktični saveti – Moji efikasni sistemi II deo


Pored najefikasnijih hrana i tehnika, mnoge ljude zanimaju i sitni tehnički detalji. Neki od njih su vezani za sisteme i montaže. Mnogi mi se obraćaju s molbom da im pomognem, jer su primetili da ni najbolje hrane i mamci ne vrede ničemu ako nisu na odgovarajući način prezentovani ribi! U ovom tekstu i filmu (i u sledećim nastavcima) ću prikazati sisteme koje najčešće koristim, korak po korak. U ovom nastavku će biti reči o montaži namenjenoj lovu bele ribe u stajaćim vodama, koji omogućuju detekciju i najsitnijih trzaja.   
Döme Gábor


1. Klasčni klizni sistem sa anti tangle cevčicom

Ovo je verovatno najstariji klasični fider i piker sistem koji postoji. I dalje je neprevaziđen u lovu bele ribe. Naizgled je vrlo jednostavan pa je s toga i jako popularan. Međutim, ovaj moj sistem je nešto modernizovan i on omogućava da i iz najjednostavnijih proizvoda izvučemo maksimum. Pogledajmo malo detaljnije:


Klasična klizna montaža sa anti tangle cevčicom je najubojitije oružje pri lovu bele ribe


Montaža koja je prihvaćena i u takmičarskom ribolovu i čija lovnost se ne dovodi pod znak pitanja


Komponente neophodne za izradu sistema:

1.   Haldorádó Anti Tangle cevčica sa ojačanim krajevima 120 mm
2.   Haldorádó Special Round Feeder 20 g
3.   Haldorádó Gumeni stoper za dlaku – veliki (L)
4.   Haldorádó Feeder brza kopča
5.   Maksimalno 20 cm dugačak predvez za udicu
 

Komponente neophodne za izradu sistema


Dušu sistema čini Special Round Feeder, maksimalno usavršena izvedba klasične kavezaste hranilice, čiji svaki detalj je posebno projektovan i specijalno prilagođen. Prilikom konstruisanja smo uzeli kao osnov klasičnu, cilindričnu kavezastu hranilicu kakvu koristi najveći broj fideraša, ali smo se trudili da joj otklonimo sve mane i nedostatke i učinimo je savršenom. Kako smo to postigli i šta smo sve izmenjali?
 

Klasična forma se odlikuje maksimalnom preciznošću izrade, gde su u obzir uzeti i najsitniji detalji


Prodaje se u tri različite veličine. U svakom pakovanju se nalaze 2 hranilice. Jedna mat crne i jedna zelene boje


Karakteristike:

1.   Možda najuočljivija je ušica za spajanje, preko koje se hranilica kači na karabinjer cevčice ili direktno na osnovni najlon. Ušica koja se izdiže sa gornjeg obruča hranilice je malih dimanzija ali izuzetno čvrsta, izrađena od čelika, garantovano se neće polomiti, odvojiti od hranilice, a pri tom (zahvaljujući svojoj maloj dimenziji) neće se na nju namotati ništa, čime je mogućnost uplitanja ili upredanja najlona svedena na minimum.
2.   Iz debelih, pregustih rešetki klasičnih kaveznih hranilica hrana sporo ispada (čak i onda kad u tome pomažu crvići u hrani). Zato je postojala potreba za izradom jedne hranilice od tanke žice, sa optimalnom širinom rešetke, ali je takvu, zbog tanane žice, prstima lako izdeformisati. Da bismo zadržali lakoću i finoću hranilice, a da i pored toga drastično povećamo njenu čvrstinu, na donji i donji kraj je montiran jedan ojačani prsten. Ti prstenovi se na svaki pojedinačni komad ručno zavaruju! Ovaj donji i gornji prsten u startu najmanje udvostručuju čvrstinu i stabilnost hranilice.
3.   Potrebno je bilo izvesti takvu površinsku obradu i bojenje, što za rezultat ima hranilicu koja neće biti jedan drečav i u vodenoj sredini odudarajući objekat, nego takav, koji će se na vodenom dnu stopiti sa okolinom, postajući sredstvom koje ribama nudi hranu. Crna i zelena mat obojenost površina tu funkciju savršeno odrađuje.
4.   Za idealne mere moralo se odabrati i idealno opterećenje, tako da je napravljena skala od tri različite vrste - tri različite dužine i dva različita prečnika. Ali, šta se događa u slučaju, kada nam je potrebna jedna, po gabaritima velika, a po težini mala hranilica? Kako može da se reši da na hranilici veličine 30 g stoji otežanje od samo 10 g? I na to smo mislili! Pomoću malog šrafcigera ili nekog drugog priručnog alata, specijalne nogice na pljosnatom olovnom otežanju se mogu podići i na taj način za nekoliko sekundi naša hranilica postaje po potrebi teža ili lakša. A ni jednog trenutka ne moramo da se brinemo da će nam te olovne pločice bilo kada u toku pecanja spasti sa hranilice!
5.   Na kraju, ali ne i na zadnjem mestu, hranilice do kupaca stižu u estetski vrlo lepom pakovanju, i na taj način nam stavljajući do znanja, da se ovde radi o proizvodu znatno višeg kvalitativnog ranga, koji u sebi sadrži 2 hranilice, u crnoj i zelenoj boji
 

Olovna otežanja hranilice…


… prema potrebi mogu da se zamene tokom pecanja očas posla


Koraci u pravljenju sistema:
 

Najpre osnovni najlon provlačimo kroz anti tangle cevčicu


Bitno je znati, da duži krak uvek treba da bude okrenut ka udici, jer je samo u tom slučaju zagarantovano nemršenje


Posle navlačenja gumenog stopera


vezujemo na kraj osnovnog najlona brzu kopču


na gore prikazan način


Gumeni stoper tu igra i ulogu štitnika čvora, ali mu je glavna funkcija da spreči kopču da se uvuče u cevčicuU otvoreni kraj brze kopče stavljamo omču predvezai na kopču navlačimo osigurač. To nam omogućuje brzu zamenu udice i bezbednost predveza


Iz karabinjera sa anti tangle cevčice…


… hranilica se nikad neće otkačiti i odleteti


Bala riba može da izvoli  :)HALDORÁDÓ Feeder brza kopča

Valja jedan zaista važan, ali skoro pa neprimetan element ovog sistema posebno da predočimo. To je verovatno najsitnija brza kopča koja se danas može naći na tržištu! Njena osobenost je ta, što joj nije potrebna ona posebna gumena kupa (poseban osigurač kao kod šaranskih brzih kopči) koja zatvara njen otvoreni kraj, okrenut ka udici, jer je takav osigurač ugrađen na kopču. Kao što joj to i ime govori – brza (trenutno najbrža) - omogućava brzu i bezbednu zamenu predveza sa udicom za samo nekoliko sekundi. S početkja je bila razvijana za upotrebe takmičara, čime je brzina zamene udice smanjena na četvrtinu potrebnog vremena. To je tokom takmičenja naročito važno, jer uopšte nije svejedno da li vreme provodimo u lovu ribe ili u montiranju udice. Zbog svoje praktičnosti i lake upotrebe brzo je našla svoje mesto i u priboru „običnih“ ribolovaca. Idealan je izbor prilikom formiranja najfinijih fider ili piker sistema. Može se nabaviti u dve veličine. Opterećenje koje izdržavaju: Fider brza kopča: 7 kg; Picker brza kopča: 4 kg. Kod svake veličine se u pakovanju nalazi po 6 komada.


Neizostavan segment u modernom fider ribolovu


2. Helikopter montaža

Najefikasnija montaža za lov bele ribe na velikim daljinama u stajaćicama. Ovde nema anti tangle cevčice koja znatno skraćuje daljine zabačaja. Ovaj sistem leti poput taneta! Zbog velikih daljina na kojima se peca i usled nadprosečno jakih zamaha pri zabačajima, preporučuejm upotrebu šok lidera od upredene strune prilikom pravljenja ovog sistema, jer prosečni najloni koji se koriste pri ovakvom vidu ribolova (debljina oko 0,20mm) ne mogu da se nose sa takvim zahtevima
 

Sa ovom montažom nema nedostižnih daljina!


Neophodne komponente za izradu ovog sistema:
1.   Upredena struna za šok lider, debljine 0,15 mm
2.   Haldorádó gumeni stoper za dlaku – velika (L)
3.   Haldorádó brza kopča sa gumenim trn-osiguračem – srednja (M)
4.   Haldorádó Rocket Feeder 25g
5.   Maksimalno 30 cm dugačak predvez za udicu
 


Neophodne komponenete za izradu montaže


Dušu ovog sistema čini Rocket Feeder. Ovo je takav univerzalan element, koji je nezamenljiv u fiderisanju na tekućicama i posebno stajaćicama. Njegova je prednost u odnosu na zatvorene kavezaste hranilice ta, da je mnogo većeg kapaciteta umetnute hrane, pa tako znatno više hrane svakim zabačajem možemo da plasiramo na hranjeno mesto nego sa običnim kavezastim hranilicama.
 

Manje (15, 25, 35 g) teške hranilice pogoduju pecanju na stajaćim, a veće (50, 70 g) na tekućim vodama


Karakteristike:
•   Savršena aerodinamična forma u cilju postizanja dalekih i preciznih zabačaja
•   Izvanredno masivna konstrukcija, rukom ju je nemoguće zgnječiti!
•   Ožičenje šire od klasičnog („buckastije”) u cilju većeg kapaciteta hrane koja u nju staje
•   Specijalno olovno otežanje je precizno izbalansirano
•   Posebna površinska obrada za smanjeno bljeskanje u vodi
•   U svakom pakovanju su dve hranilice različite boje: mat zelena i boje kamena
•   Manje (15, 25, 35 g) teške hranilice pogoduju pecanju na stajaćim, a veće (50, 70 g) na tekućim vodamaKoraci u pravljenju sistema:
 

Između dva gumena stopera, na osnovni najlon stavljamo brzu kopču


Zatim vezujemo jednu dužu, minimum 20 cm dugačku, omču na kraj osnovnog najlona, tj. šok lidera


Omču vezujemo duplim običnim čvorom


Višak strune odsecamo…


… pa stoper svlačimo do tako formiranog čvora


Na kraj omče…


… postavljamo Rocket Feeder


Ostaje samo još da predvez stavimo na kopču. Ovaj gumeni trn-osigurač će zatvarati otvoreni kraj brze kopče. Da bismo ovaj trn osigurač mogli da stavimo na predvez, upotrebićemo iglu za boile. Osigurač navučemo najpre na iglu, pa njenom kukicom uhvatimo omču predveza…


… zatim svlačimo trn-stoper na predvez a omču predveza kačimo za brzu kopču


Trn-osigurač onda drži zaista stabilno, kada ga skroz navučemo na kopču


Ovako izgleda sistem spreman za zabačaj


Ribe mogu da navale!Autor: Döme Gábor
Preveo:  Adam Mesić
Fotografije: Nagy Gábor 
Text preveden sa haldorado.hu website-a
« Poslednja izmena: Avgust 08, 2012, 14:48:08 posle podne Deki »