Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Did you miss your activation email?

Autor Tema: Avanture sa divljih voda – Nove osnove ribolova na tekućim vodama  (Pročitano 6610 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Deki

  • Administrator
  • *****
  • Poruke: 680
    • Feeder.rs fishing team
Avanture sa divljih voda – Nove osnove ribolova na tekućim vodama
« poslato: Jun 19, 2012, 22:57:02 posle podne »
Avanture sa divljih voda – Nove osnove ribolova na tekućim vodamaJesen je! Najbolje doba godine za ribolov na tekućim vodama. Nizak vodostaj Dunava, moje omiljene reke, mami na pecanje. Cilj mi je obala Dunava kod Ordaša. Svake godine u maju i septemru se na ovom delu reke održava jedan od najmasovnijih dešavanja: Haldorádó Duna Netbarát Horgásztalálkozó. Zahvaljujući  slavnom organizatoru takmičenja, Jesiju, nezavisno od vremena i vodostaja, u proseku između 50-60 takmičara svaki put odmerava svoje znanje i sreću. Mnoge ribolovce privlače divlje dunavske ribe, čudesna priroda, divno društvo a naravno da bi voleli i trofeje da osvoje.


Oni koji pažljivo prate dešavanja na portalu Haldorada, verovatno se sećaju, da sam u maju 2011. godine pobedio na takmičenju uhvativši rekord staze od 26.910 grama. Ulovi od 10-15 kilograma se na ovoj stazi već smatraju izuzetnim rezultatom. Moj ulov je probudio interesovanje mnogih, pa su mi se obraćali sa raznim pitanjima. Tada sam im obećao da ću pre sledećeg takmičenja da skinem „veo tajne“ mog uspeha i da ću korak po korak da prikažem na koji način se može izuzetno povećati efikasnost ribolova fiderom na tekućoj vodi.
Neke od krupnih riba prolećnog rekornog ulovaKompletan sistem koji ću da prikažem, tvrdim bez ikakvog preterivanja, uvešće revoluciju u ribolov na tekućim vodama i u priboru koji se pri tom koristi. To ne znači da sve što ste do sad znali o rečnom ribolovu i što ste do sada primenjivali treba da zaboravite. O tome nema ni reči! Ali ima rezona da posle pročitanog teksta sve ponovo promislite.


Tipične ribe sa staze u Ordašu su krupne deverike i protfiši

Kodu uspešnog rečnog ribolova prva i najbitnija stvar je izbor mesta. Pronaći i izabrati najbolje mesto uopšte nije problem ako imate malo iskustva. Ali kako da izaberemo mesto na takmičenju? Nikako! Tamo sposobnost i veštinu moramo da pokažemo na onoj poziciji koju dobijemo. Na raspolaganju nam je jedan pojas od otprilike 10 metara širine, na kojem treba da „proizvedemo“ najbolji mogući ulov, pri čemu nam svi protivnici pokušavaju upravo isto to. Konkurencija je ogromna i moramo se botiti za svaku ribu. Primetio sam da na takmičenju svi pecaju na kraju pojasa kamenja, na nekih maksimalno 15 metara od obale, u pojasu tihe vode gde je dosta lako pecati. Kada sami idemo u ribolov, onda je ova daljina zaista i dovoljna da uz nešto primame ubačene u vodu možemo da privučemo i veću koncentraciju ribe u ovaj pojas. Međutim, na takmičenju, kada većina „napadaju“ ovu zonu, iz nje brzo nestane riba. Oni hrabriji, koji pokušavaju na 20-25 metara ili čak dalje, i koji tu daljinu uspevaju precizno da nahrane, imaju ogromnu prednost u odnosu na ribolovce koji pecaju na manjim daljinama.


Na takmičenju nemamo mogućnost promene mesta, nego na onom mestu treba da se dokažemo koje nam se dodeli!
Ali kako možemo uspešno da nahranimo i pecamo u matici na udaljenosti većoj od 20-25 metara? Ovde na scenu stupa prvi i najbitniji element moje tehnike! Ne sme rukom da se baci ni jedna jedina kugla, jer je ne možemo toliko precizno baciti na isto mesto svaki put kao štapom – najlonom zakačenim na lajn klip. Dakle, tehnika koja je već rasprostranjena i široko primenjivana na stajaćicama, može se primenjivati i na tekućicama.


Osnova efikasnog i preciznog ribolova na tekućicama: hranjenje sa najlonom zakačenim za lajn klipAli kojom se opremom mogu u vodu „dopremiti“ kugle težine 200-300 i više grama? Isključivo nekim jakim, Heavy fiderom. Za to koristim Nevis Raptor Feeder Extra Heavy dužine 390 cm. Mašinicu za ovaj štap sam napunio upredenicom debljine 0,20 mm, da bi izdržala ovo vanredno „maltretiranje“. 


Jedna ovakva „bomba“ hrane može da bude teška i 200-300 grama. Za zabacivanje tolikih tereta nam je potreban izuzetno jak štap
Ovo je do sada sve bilo laganica i sada se postavlja pitanje – hoću li sa ovim priborom i da pecam? Odgovor je NE! Ovaj štap je za pecanje suviše tvrd i neelastičan. Treba nam takav fider štap, kojim možemo da zabacimo dosta težak sistem, ali da je istovremeno i elastičan i mek pri zamaranju ribe, odnosno da ima osetljiv špic. Za to je najpogodnija porodica štapova Spro Royal Sensitive Feeder koja nosi moje ime, i to u dužinama od 360 i 390 cm. Pošto na stazi u Ordašu retko mora da se baca na daljine veće od 25 metara, dovoljan je onaj od dužine 3,60 metara. Pored svega, ovaj štap ima karike sa nešto većim promerom, koje su od esencijalnog značaja kod ribolova na tekućicama! Zašto? Zato što voda sobom uvek nešto nosi! Materije koje se kače na najlon (topolina „maca“, komadići trave, sočivica i sl. Vrlo brzo zapuše i na žalost vrlo često uzrokuju lom osetljivog, standardnog fider vrha. Sa ovim štapom se to daleko ređe može dogoditi.

Za hranjenje sam koristio Nevis Raptor Extra Heavy Feeder 390 a za pecanje  Spro Royal Sensitive 360H fidere
Na ove štapove sam montirao mašinice Spro Special Feeder 555, na koje sam namotao  Haldorado Pellet Line osnovni najlon debljine 0,20 mm. Nema potrebe koristiti deblji osnovni najlon, jer veličina ulovljenih riba ne ukazuje na potrebu za time, a u tanji najlon se „kači“ manje vodene struje. Sastavio sam ukupno 3 identična štapa sa sistemima, i to će se uskoro pokazati zašto sam tako uradio.

3 identična sistema sam sklopio; na sva tri štapa sam stavio Spro Special Feeder 555 mašinicePre nego što započnemo sa osnovnim hranjenjem, moramo da uradimo jednu vrlo bitnu stvar: na sva tri štapa moramo da zakačimo lajn klip na istoj, hranjenoj daljini, u cilju što tačnijeg pecanja. Osim toga, ja najlon dodatno obeležim belim flomasterom. To je potrebno zbog toga, što ukoliko budem morao da otkačim najlon sa lajn klipa (npr. u slučaju kačenja krupnije ribe) nakon toga ponovo mogu da se vratim pecanju u istoj tački.
Pre nego što započnemo sa osnovnim hranjenjem, najlone na svim mašinicama kačimo na istom mestu za lajn klip, na hranjenojSastavni elementi dunavske mešavine za belu ribu:
3 kg Haldorádó Nagy Dévér
2 kg Haldorádó Ponty Piros
1 kg VDE PV1
3 kg Sensas Terre De Fond Jaune
2 kg Top Mix Kamenčića
0,5 kg kuvane pšenice
1 litra smrznutih crvića
1 boca Haldorádó Nagy Dévér arome
0,5 boca Haldorádó Vörös Démon arome
Dokazani recept za tekućiceSrž primame čine Haldorádó Nagy Dévér i Ponty Piros hrane, kojima sam dodao one dodatke za tekućice, koje su neizostavne. To su kamenčići, koni otežaju celu smesu, ili Sensasova Terre De Fond, koja veže zrnevlje a prilikom rastapanja u vodi pravi ogroman žuti oblak. Neizostavan je i PV1, ali i kuvana pšenica, koja je omiljena hrana krupne ribe. Svaki sitan sastavni element čini još boljom smeđu. Sve je dobrano aromatizovano sa Nagy Dévér i Vörös Démon aromama.Svaki element u smesi ima svoju uloguZahvaljujući žutom Sensas Terre De Fondu prihrana blago posvetli i prilikom rastapanja stvara ogroman žuti oblak oko sebe
Koristim malo živih materija, ali tim više smrznutih crvića. Prilikom takmičenja, naročito je efikasno u prihranu punu zemlje umešati larvu komarca, jer je preovladavajuća riba na stazi deverika, a deveriki je omiljena poslastica larva! Dakle, onaj ko u cilju pobede hoće sve da učini i spreman je da se žrtvuje, njemu preporučujem da i njih umeša u prihranu! Larva umešana u hranu daje hrani, sa ribljeg aspekta, neodoljivo svojstvo. U toku takmičenja, i sa najboljom hranom maksimalno 2 sata možemo da zadržimo ribu na mestu na kojem pecamo, ali ako imamo larvu sa zemljom, riba će do kraja ostati kod nas. Ovo, naravno, nema smisla u jednom običnom, svakodnevnom pecanju. Osnovno hranjenje čini 15-20 velikih kugli koje uz pomoć Raptora bez problema možemo da zabacimo.
Ovo nije dečja igra!
Osnovno hranjenje štapom, sa zakačenim lajn klipom  može da započne. Na taj način, sva prihrana garantovano dospeva na isto, željeno mesto
Efikasno pecanje je nezamislivo bez jednostavnog i time delotvornog osnovnog sistema. Mnogi su primetili da ne koristim klasične zatvorene hranilice za tekućice. Ovde na scenu stupa ta revolucionarna novina koja u osnovi uzdrmava stečene navike u ribolovu na tekućim vodama. Mana klasičnih zatvorenih hranilica je njihov mali kapacitet i sporo ispuštanje hrane. Sa otvorenom raketa-hranilicom koju koristim, zabacujem onoliko hrane koliko štap može da izdrži! Značajno više hrane mogu da plasiram, brže se ispušta hrana, pri tome je dovoljno teška da ostane na željenom mestu
Jednostavan i efikasan sistem za tekuće vodeSistem se sastoji od dve omče…… gde na manju vezujemo hranilicu a na veću predvez sa udicom
Nije tajna da će od sledeće godine da se pojavi cela paleta sitnog pribora Haldorádó Feeder Aprócikk-a na tržištu. U njoj će se naći sve potrebne a kvalitetne potrepštine koje su neizostavne u ribolovu fiderom (vrtilice, kopčice, stoperi itd. Prvi od proizvoda će biti hranilice sopstvene konstrukcije i izrade. Među njima je i Haldorádó Rocket Feeder. Proizvodi se u 5 različitih veličina. One manje, od 15, 25 i 35 grama smo proizveli pre svega za ribolov na stajaćicama, a one veće, od 50 i 70 grama za ribolov na tekućicama. U svakom pakovanju se nalaze dva komada. Mat zelene boje su za stajaće a u boji kamena su za tekuće vode namenjene. One ostaju nevidljive i u najbistrijim vodama sa kamenitim dnom.Od sledeće godine nastupamo na tržištu sa kompletnim programom Haldorádó Feeder Sitnim priborom, među kojima su na prvom mestu hranilice sopstvene izrade


Lepo se vidi kako udaljenija hranilica, koja nije površinski tretirana, prosto blješti na dnu, dok se ova bliža prosto stapa sa okolinomNa tri identična štapa sam stavio hranilice različitih težina: 35, 50 i 70 grama. Tokom ribolova na plovak sam naučio da postoje 3 osnovna načina prezenovanja mamca:
1. Mamac se brzo kreće, slobodno se kotrlja
2. Sporo se kreće, sa kočenjem
3. Potpuno je zaustavljen
Neke ribe se mogu upecati samo sa zaustavljenim a neke samo sa mamcima koji se brzo kreću po dnu. Smatram da se za jedno rakmičenje moramo pripremiti tako da pokrijemo sve mogućnosti. Sa tri pripremljena štapa i zahvaljujući trima različitim hranilicama mogu da isprobam, bez gubljenja vremena, sva tri načina prezentovanja mamca. Kada se proredi broj riba i udaraca sa sistemom koji se sporo kreće, odmah ću ga zameniti sa zaustavljenim ili brzo krećućim sistemom.


Tri hranilice sa različitom težinom nam omogućavaju tri različita načina prezentovanja mamcaZa početak uvek koristim srednju, u ovom slučaju hranilicu od 50 g. Mamac mi je crvić, larva i mešano. Ako sam sve dobro uradio, ako precizno mogu da pecam na hranjenom pojasu, već prvih nekoliko zabačaja će mi doneti ribu. Tako je bilo i na ovom pecanju. Dešavalo mi se da već 20-30 sekundi po zabačaju imam udarac. Nije još stigla ni hrana da ispadne iz hranilice. Usled velike količine hrane koja može da se utisne u hranilicu i usled kontinuiranog preciznog zabacivanja hranilice u istu tačmu/mesto, ne moramo dodatno da dohranjujemo. U toku pecanja, vreme je bili ograničeno na efikasnih 5 sati pecanja, za kojih sam uhvatio između 30 i 40 kilograma ribe!!! Zaključih da je to najbolji dokaz efikasnosto ovog mog sistema.


Posle osnovnog hranjenja nije moralo dugo da se čeka na prve trzajePored ukusne prihrane, jedan ovakav primamljiv zalogaj nije dugo ostao netaknutHvala, jako je ukusno, a je'l mogu ja sad da idem? – ili nešto slično može da se pročita iz pogleda ove deverušeNa kraju, ali ne i kao poslednje, nekoliko saveta na šta treba obratiti pažnju:
1. Težina bacanja Spro Royal Sensitive 360H fidera je 30-100 g, sa kojim sistem ukupne mase od nekih 50-60 g možemo da zabacimo i na daljinu od 70-ak metara. Kako možemo bez da oštetimo štap, da zabacimo njime sistem od celih 200-ak grama? Samo uz pomoć sporog ali odlučnog zamaha, koji postepeno ubrzava. Onaj ko uz pomoć snage i iz zamaha pokuša u startu lomi štap! A to ne podleže garanciji!Zabačaj…


… napeta pažnja…… kontra i zamaranjeZbog njih smo došli!


2.  U početku probajte samo sa manjim težinama . Kada osetite i upoznate štap, postepeno povećavajte teret do željene težine.


Manje (lakše od pola kilograma) ribe možemo i da podižemo iz vode sa ovim priborom. Da li Royal Sensitive Feeder može da izdrži sve? Ne! Ali u spretnim rukama se pretvara u „čarobni štapić“!


3. Vodite računa da najlon uvek bude zategnut da se ne bi obmotao oko vrha štapa, jer u tom slučaju odmah dolazi do loma!
3+1. Koristite najosetljiviji vrh od 1 oz-a. S njm se i najsitnija pipkanja odmah registruju.


Ulov koji je privremeno udomljen u čuvarku. Metoda je maksimalno dokazana u praksi!


Želim vam da upotrebom ove metode oborite rekord staze ili da vam bude što efikasniji svaki sledeći izlazak na vodu!


Autor: Döme Gábor
Preveo:  Adam Mesić
Fotografije: Nagy Gábor 
Text preveden sa haldorado.hu website-a


« Poslednja izmena: Jun 19, 2012, 23:08:04 posle podne Deki »