Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Did you miss your activation email?

Autor Tema: Recept za valjak (noklu)  (Pročitano 5048 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Deki

  • Administrator
  • *****
  • Poruke: 683
    • Feeder.rs fishing team
Recept za valjak (noklu)
« poslato: Februar 26, 2012, 19:18:28 posle podne »
Evo jednog starog mamca koji se na našim prostorima koristi jako dugo, prvi put sam se susreo sa istim mamcem 80tih kad me je deda moj učio kako se pravi. Recept je sledeći:

2 x šolja kukuruznog brašna (300gr)
1x šolja pšeničnog brašna (150gr)
1 x kesica vanilinog šećera
1 x jaje

Sve se to pomeša i dodaje se voda dok se ne dobije kompaktno testo koje se ne lepi. Zatim se prave kuglice i kuva se u ključaloj vodi sve dok ne postane kao guma da odkače kad se baci na zemlju. Tako spremljeno umotati u vlažnu krpu i sutra na pecanje  thumbup Može se tu dosta eksperimentisati sa razmin aromam hemijama i modernim dodacima.

Evo nek i drugi podele sa nama neke svoje recepte ukoliko žele  thumbup
« Poslednja izmena: Februar 26, 2012, 19:23:37 posle podne Deki »

Van mreže zankiki

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 1387
Odg: Recept za valjak (noklu)
« Odgovor #1 poslato: Februar 26, 2012, 21:08:45 posle podne »
bravo za ovo, volim jednostavne recepte. A i mislim da bi me žena upucala da dovučem 50 vrsta aroma u kuhinju  nervoza

Van mreže Srdjan 019

  • Početnik
  • *
  • Poruke: 6
Odg: Recept za valjak (noklu)
« Odgovor #2 poslato: Oktobar 30, 2012, 16:56:42 posle podne »
Evo i ja znam za jedan recept jako sličan Dekijevom, ustvari sve je isto samo bez jaja i malo je drugačiji način pripreme.

1. meru kukuruznog brašna(finog, sitnog) pomešati sa 1/3. mere pšeničnog brašna i 1-2 vanilin šećera ili šakom mirođije iz bašte( mirođiju dodati tik pre mešanja ).

U dublju posudu sipati 4/5 vode, kad proključa dodati pomešana brašna, pustiti tako da kipi na laganoj vatri sve dok para ne probije kroz brašno. Zatim dobro mešati sve dok se kačamak ne odvoji od šerpe i dok se malo ne prohladi, onda mesiti rukom dok masa ne postane žilava i kad napravljene kuglice počnu skakati kad ih bacimo, to je znak da je kačamak dobar.
Napravljeni kačamak umotamo u vlažnu krpu i pravac na vodu, a može i kao što reče Deki ...

Ovako pripremljen kačamak možemo doraditi tako što ćemo napraviti kuglice( veličine mamca ) i prokuvati  ihdok ne isplivaju na površini, zatim ih dobro ocediti i umotati u vlažnu krpu.

Pozdrav.       
« Poslednja izmena: Januar 13, 2014, 17:41:54 posle podne ivan »

Van mreže ivan

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 862
Odg: Recept za valjak (noklu)
« Odgovor #3 poslato: Oktobar 30, 2012, 17:18:00 posle podne »
Moj recept ide ovako:

3. supene kašike kukuruznog brašna
2. supene kašike pšeničnog brašna
1. supena kašika šećera
-   voda

Sastojke staviti u manju činiju i  dobro ih izmešati na suvo, zatim dodavati vodu dok mešate rukom.
Dobro umesiti testo koje mora biti kompaktno i koje se ne lepi za ruke.
Masu spustiti na radnu površinu, rukama formirati deblju pogaču visine 1cm i ostaviti 10 minuta.
Pogaču spustiti u ključalu vodu i kuvati dok ne ispliva na površinu.

Kada je gotovo, ohladiti pod mlazom hladne vode i u formi pogače upakovati u najlon kesu.
Ovako pripremljen valjak možete i zamesiti pa onda odložiti u kesu ili krpu.

Na pecanju kidajte komade i formirajte kuglice koje će i bez dodatnog mešenja moći da skakuću po podu...
Često sam ovaj mamac umakao u razne arome ali najbolje rezultate imam sa osnovnim oblikom.
Sa ovim mamcem sam upecao jako puno babuški i šarana.



« Poslednja izmena: Januar 13, 2014, 17:46:31 posle podne ivan »
born to lose live to win


Van mreže Panchester

  • Premium Member
  • ***
  • Poruke: 201
Odg: Recept za valjak (noklu)
« Odgovor #4 poslato: Oktobar 30, 2012, 17:33:04 posle podne »
Ne znam da li mašim temu...
Kako kačite testo na dlaku?
Jel ima neko neki fazon ili možda kupuje one plastične  oprugice i gde?
« Poslednja izmena: Januar 13, 2014, 17:47:09 posle podne ivan »

Van mreže ivan

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 862
Odg: Recept za valjak (noklu)
« Odgovor #5 poslato: Oktobar 30, 2012, 18:52:09 posle podne »
Ja postavljam valjak preko udice i oblikujem ga kao suzu, lopticu...tako da prekrije celu udicu.
Vrh udice je tik ispod površine mamca.
Nadam se da ću ovih dana ići na vodu i napraviti valjak, to će biti prilika da postavim i fotke.


« Poslednja izmena: Januar 13, 2014, 17:47:56 posle podne ivan »
born to lose live to win


Na mreži Ady

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 1368
  • Ko drugom jamu kopa, trećom garant potpisuje!
Odg: Recept za valjak (noklu)
« Odgovor #6 poslato: Oktobar 31, 2012, 10:36:44 pre podne »
Ja znam ove 2 varijante - Dekijevu i Ivanovu, sa blagim varijacijama na temu. Tipa, pogača "a-la Ivan" se secka nožem, prethodno pokvašenim, da se ne lepi i ne kida struktura...
Ajd' da dodam i jedan recept koji sam video da u Mađarskoj koriste i to dosta efikasno. U principu je samo razlika od recepta Dekijevog dede u tome što umesto vanilinog šećera ide slatka aleva paprika a sama priprema je ista. Uvek ide 1:2 odnos brašna u korist kukuruznog.
A takođe sam viđao i da od aroma koriste korijander (zrna korijandera - jako liče zrnca na slačicu - se melju u mlinu za biber), anis (takođe se zrnca melju u mlinu za biber, najčešće pomešana sa zrncima kima - to su valjda prirodni izazivači gladi i pomažu ciprinidima u varenju).
Ja ću baš da probam da napravim tu "noklu" sa dodatkom onog belog luka sa biberom (u prahu)...Msm da ga ima u onoj Kottanyi varijanti da se pazne.
« Poslednja izmena: Oktobar 31, 2012, 10:39:22 pre podne Ady »
Pre nego što pustiš jezik u pogon proveri da li ti je mozak uključen!


Van mreže ivan

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 862
Odg: Recept za valjak (noklu)
« Odgovor #7 poslato: Oktobar 31, 2012, 16:16:14 posle podne »
Da Ady, možes da sečeš nožem i dodaje se slatka paprika. Da dodam i to da sam ponekad pre kuvanja pravio kuglice i kuvao ih tako odvojene.

U svakom slučaju, to je odličan mamac.
« Poslednja izmena: Januar 13, 2014, 17:49:49 posle podne ivan »
born to lose live to win


Na mreži Ady

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 1368
  • Ko drugom jamu kopa, trećom garant potpisuje!
Odg: Recept za valjak (noklu)
« Odgovor #8 poslato: Oktobar 31, 2012, 20:51:36 posle podne »
Joooj, i ja sam...koji pipav posao...Prvo napravim nešto a-la kobasica, pa je onda seckam na jednake komade, pa onda dlanom pravim kuglice, pa na 2-3 min u kipuću vodu...dok isplivaju...onda onom malom rešetkicom/cediljkom za čaj jurim po šerpici (naravno, opekavši se 1000 puta na pari), pa u vlažnu krpu, na hladno mesto...
Nego, iskreno, nisam ja nešto naročito dobro prolazio na to, moram priznati. Na ružu je uvek bolje radilo...
Pre nego što pustiš jezik u pogon proveri da li ti je mozak uključen!


Van mreže Jovis

  • Premium Member
  • ***
  • Poruke: 256
Odg: Recept za valjak (noklu)
« Odgovor #9 poslato: Mart 13, 2013, 17:43:41 posle podne »
Nađoh pre neki dan na već požutelom papiriću ovaj recept u jednoj mojoj knjizi o ribolovu i setih se da sam ga prepisao pre dobrih 25 godina iz tadašnjeg jedinog ribolovačkog magazina "Bistro" (i danas mi je žao što je odavno prestao da izlazi).
Nemam pojma ko je autor recepta, a ovo mi liči na nekakvu preteču moderne boile. Evo recepta u originalu:

- 2 kafene šolje belog brašna
- 4 kafene šolje kukuruznog brašna
- 1 kesica vanile
- malo ruma
- 1 kafena kašičica meda
- malo anisa
U mlaku vodu se stave med, rum i vanila, a anis u brašno. Sve sjediniti i zamesiti u testo. Od testa praviti loptice kao klikeri. Kuvati 8-10min. tj. dok ne isplivaju. Osušiti na vazduhu.


Ja ovaj recept nikada nisam (is)probao, ali me zanima šta mislite? Šta eventualno promeniti, dodati ili oduzeti, i da li eventualno dodavati neku savremenu hemiju?
Ili možda ostaviti baš ovako?? Može li se ovo eventualno staviti na sistem sa dlakom, ili stavljati direkt na udicu?
Go Fishing!