Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Did you miss your activation email?

Autor Tema: Још један о куповини фидер штапа  (Pročitano 605 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Ady

  • Administrator
  • *****
  • Poruke: 2061
  • Ko drugom jamu kopa, trećom garant potpisuje!
Још један о куповини фидер штапа
« poslato: Decembar 26, 2016, 17:34:10 posle podne »
Почетком осамдесетих година су се у Енглеској појавили први штапови са осетљивим врховима. Ове наизглед лако ломљиве штапове са изузетно танким и осетљивим  врховима су с почетка са скепсом гледали и енглески пецароши, баш као што су то чинили средином 90-их у остатку Европе а од средине 2000-их година  па све до дан данас и наши риболовци. Посебно они из старије гарде. И дан данас, скоро 20 година после стизања првих фидера на ове просторе, није изненађење да нас неки колега са чуђењем посматра и запиткује о штапу и техници пецања "на дубинку" без "мајмунчета", са штапом спуштеним до воде или паралелно са обалом, а не упереним "у небо".

Произвођачи риболовног прибора у својим каталозима понуду нових модела фидер штапова смештају готово по правилу на почетне странице (осим ако не ређају прибор по абецедном редоследу) што је одличан показатељ чињенице где се фидер техника налази по популарности у односу на остале технике риболова (мислим углавном на земље одакле тај прибор долази, не код нас!). Такође, готово сви произвођачи (марке) риболовног прибора, у свом асортиману понуде имају барем неколико модела фидер штапова. Најпопуларније дужине у понуди су 360 и 390 сантиметара. Осим у те две, штапови се најчешће нуде још и у дужинама 330 и 420 сантиметара. Највећи број произвођача продају свог асортимана покушава да повећа тиме, што на штапове исписује ознаке типа Екстра, Супер Хеви или нешто слично томе. Проблем у том делу приче лежи у томе, што фидер штап није онолико добар колико је тврд и крут, него онолико колико је осетљив и брз, као и онолико, колико је графит од којег је штап направљен способан да пружи резерве снаге током замарања рибе. Не сме се сметнути с ума ни чињеница да је најдебљи најлон са којим фидеришемо ретко кад, или скоро никад, више од 0.22мм. Насупрот томе, поједини произвођачи на бланкове налепе налепницу на којој пише 30-70г т.б. или 40-100г. Нека проба свако да забаци хранилицу од 100г са најлоном дебљине 0.22!

Материјал од којег се праве штапови може бити врло разнолик. Јефтиније варијанте се по правилу праве од фибергласа или мешавине фибера и карбона. Квалитетнији и скупљи материјали  су махом 100%-ни графит или специјалне графитне смеше (ИМ6, ИМ7, ИМ8, ИМ9, ...кевлар, вектранско плетење итд.) Штапови од ових материјала су неупоредиво лакши, бржи и имају јачу "кичму". Штапови израђени од тзв. меш карбона могу се изборити са свим препрекама и задовољити све потребе риболовца. Ова мрежаста структура карбонских влакана прекрива графитну базу бланка целом његовом дужином. Такав бланк, опремљен СИЦ (Силицијум-Карбид) проводницима ниског профила, навојним халтером (не мора нужно бити Фуџи, али мора бити квалитетан и релативно дубоког навоја, величине 18 или 20), са три шпица (по могућности два графитна и једним од фибера) спакованих у пластичну туби за врхове, и танки плутани рукохват су они параметри који по мени дефинишу квалитетан фидер штап и добар избор! Све ово скупа не мора да чини да један такав штап мора да буде нужно и прескуп! Штавише!

Што се рукохвата ("кундака") тиче, у понуди можемо да видимо безброј различитих дизајнерских и техничких решења. Јако је популарна комбинација тзв. Ева пене и плуте, која заиста естетски лепо делује, али је доста осетљивија од кундака израђеног искључиво од плуте. 
Уколико мало јаче притиснемо плутани део и осетимо да је тврђи, онда можемо бити сигурни да је кундак обложен пуном плутом. Уколико па осетимо да је мекан, да се лако улегне па поново исправи, то значи да је кундак направљен од Ева пене па пресвучен танким слојем плуте. Овакви рукохвати имају много краћи животни и радни век.
Врло је битна и дужина рукохвата и позиција халтера машинице. Кундак не сме бити кратак! Када ухватимо машиницу између средњег и домалог прста, рукохват треба целом својом дужином да налегне на нашу подлактицу (и да мало "претекне"). Помислите само на двадесетоминутне борбе са рибом, јер са фидерима не можемо просто да ишчупамо рибу из воде! (мада познајемо и такве случајеве ;) )

Код анализирања врхова треба да поведемо рачуна о њиховој осетљивости али и видљивости. Осетљивост сва три врха и параболична акција бланка нам омогућавају детекцију финих трзајева као и брзо и сигурно замарање закачене рибе. Наравно, и спречавање њеног спадања, што је релативно често са другим, превише крутим штаповима. Добро конструисани и избалансирани штапови (избалансирани са врховима) захваљујући идеалној амортизацији сила могу да се изборе и са најсиловитијим беговима и ударима рибе.

Избор штапа никако немојмо да базирамо на симпатијама према одређеном произвођачу или бренду, већ вежимо најлон за вршни спроводник па оптеретимо бланк и погледајмо његову криву савијања под оптерећењем. Не би смели да видимо прекиде у параболи на местима спојева. Такав штап НИЈЕ добро дизајниран! Проверимо јачине врхова. Превише тврди врхови нам неће приказати финија пипкања, која не морају у пракси нужно бити показатељ величине рибе. Преконтролишимо сваки појединачни спроводник, СИЦ карике, нанос лака, јер није редак случај да лак приликом наношења запуши неке од спроводника.

Увек препоручујем колегама да у куповину фидер штапа "не иду пешке" - већ да понесу машиницу са којом планирају да користе тај штап. Што због баланса (мање битно) што због тога што неће све стопице од машинице подједнако да легну у сваки халтер. Не сме да буде луфта, крцкања, шетања, мрдања, ... јер су то све показатељи да халтер не може добро да стегне ту машиницу или да постоји проблем са самим халтером или његовом монтажом, материјалом, квалитетом, ... Није згорег проверити и доњу, заштитну капицу, јер често се деси да она није најбоље залепљена па је временом можемо изгубити а након тога прљавштина (прашина, песак, други ситни супстрат) могу доспети ди других делова бланка и ето белаја!) Она се са пар капи смрт-лепка фиксира и после тога можемо "мирно да спавамо".

Много пута написах већ, али морам изнова и изнова ово да наглашавам. Први (и можда и најбитнији критеријум) мора бити свест о томе за какво пецање ћемо користити дотични штап. За даље забачаје је бољи избор штап дужине 390 или 420 сантиметара. За пецање на неким умереним даљинама, водотоковима и габаритима рибе, најбољи је најуниверзалнији фидер дужине 360. За краће дистанце, ситније рибе, мање хранилице, најидеалније решење си модели од 300 до 330 сантиметара.
Данас у понуди постоје бројни модели са варијаблном дужином бланка, где се на штап основне дужине 330 цм може додати тзв. "пролунга" - додатни сегмент од (најчешће) 60 сантиметара и тиме добијамо штап дужине 390 сантиметара. Постоје још и комбинације 300+60, 360+60, итд. Код куповине ових штапова, моја је препорука је да бирате такве, код којих на пролунги НЕМА спроводника, јер такве пролунге можете по жељи скидати или додавати код сваког забачаја, без да морате да кидате/сечете систем!
Pre nego što pustiš jezik u pogon proveri da li ti je mozak uključen!