Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Autor Tema: Sipos Gábor - Један штап, једна удица, једно добро пецање  (Pročitano 1980 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Ady

  • Administrator
  • *****
  • Poruke: 2078
  • Ko drugom jamu kopa, trećom garant potpisuje!
Један штап, једна удица, једно добро пецање
2016-12-15 Sipos Gábor

Понекад, кад се по трећи пут враћам од аутомобила до места за пецање, запитам се зашто уопште носим са собом оволико прибора? У ствари, да хоћу, могао бих да кажем да "ми све то треба" или "боље да ми се нађе него да усфали". Али сам негде у дубини душе начисто с тим да ми већина тих ствари само заузима место.
Једног лепог јесењег поподнева ми се указала прилика за једно брзинско пецање на обудимскoj странi Дунава. За неко паковање прибора нисам имао ни воље ни времена, па сам у кола убацио само један штап, неколико хранилица, торбу са ситним прибором, остатак неке раније умешане хране и нешто мало црвића.
Оволицко прибора се може учинити као премало, али колико год да сам се овлаш спаковао, знао сам шта радим па сам понео само онај прибор у који имам поверења и за који знам да ће ми вршити посао на Дунаву. На жалост, време које сам уштедео на паковању било је потрошено на пролажење доњим дунавским кејом. Никако не могу да схватим да ми је потребно сат ипо да дођем из јужног дела Будима до Старог будима. Током целог тог дугачког путовања у глави ми је била мисао да ли се исплати заглавити се у шпицу главног града зарад узбуђења откривања једног новог места за пецање? Дилема се распршила истог тренутка како сам изашао из аута и угледао уски водени појас брзог водотока, који пролази између Бродоградилишног острва и Обуде, да би се на крају Маргитиног острва поново спојио са главним током Дунава. Дугачки камењар је заиста деловао очаравајуће. Сав прибор сам спустио на један једини камен и требало ми је још непуних десет минута до првог забачаја. Мој другар, Шимон Золи ми је правио друштво и на овом изласку на воду. Одабрали смо два камена на које смо се удобно сместили. За основно храњење сам користио мешавину Bázis Mix - за текуће воде и Sajtos Bajszos, који смо отежали са ситним камењем, па смо формирали лопте величине јајета које смо бацили на неких 15 метара даљине. Пошто је ток овде прилично јак, на крај система сам окачио 100 грамску Haldorádó Maggot River хранилицу, која се после неколико окретаја на дну стабилно позиционирала. 
 


Није потребно пуно прибора за једно успешно поподневно пецање
Прихрана привлачи рибу близу места где пецамо, али за само проналажење мамца ова хранилица игра пресуну улогу. 
На први ударац није требало чекати више од неколико минута јер су ситне мрене баш биле у елементу. Мренице величине 15 - 25 сантиметара су узимале ружу црвића тако агресивно, као да никад раније нису ништа слађе појеле. Изненађујуће и врло позитивно је то што у води има толико новог нараштаја. Прошло је отприлике сат времена, кад су почели да се јављају и нешто крупнији примерци. Ни ово нису били неки капитални примерци, али мрене тежине између једног и два килограма су нам пружиле изузетну забаву. Нисам имато много пецања која су била овако једноставна и ефикасна истовремено. Али овакве акције су могуће само у оним случајевима, када је оно мало прибора што нам стоји на располагању одговарајуће захтевима, које пред нас поставља вода на којој пецамо. 
 


Невероватна количина "шиљки" може да се упеца у приградском појасу


Штап није неки новитет јер сам га током дунавских пецања већ раније представио. A Nevis Motive Carp Feeder XXH својом једноставношћу, снагом и неуништивошћу спада међу оне штапове, које човек само једном купи и годинама нема бригу, кад је реч о пецањима на реци. 
 


Овај штап сам представио у неколико текстова о пецањима на реци. Неуништив је! Улепљени црви умногостручавају ефикаснос пецања мрене


Верни пријатељ овог гладијатора је већ добро позната машиница Nevis Cayman Feeder. И ово је једна робусна машина која не иште много одржавања. Она је просто замишљена да се користи. И то много. Ударци о дунавски камењар, падови, извлачења тешких хранилица и наравно борбе са дунавским торпедима су такви изазови, пред којима би неке слабије машинице већ после првог дана отишле у расход. 
Најбитнији део система је хранилица, која овај пут није коришћена за утискивање хране у њу, него за улепљене црве. Ко још није пробао ову технику на текућој води, од срца му препоручујем да проба, јер ово је једна од најбољих за лов мрене. Између осталог, ово је и прилично рентабилна техника, јер са литром улепљених црва може се пецати и неких 4 - 5 сати.
 


Нисмо морали дуго да чекамо на први лепши примерак
 


Оволиких примерака може безброј да се упеца!


Хранилицу сам монтирао директно на основни најлон дебљине 020 а за предвез сам користио Визитор дебљине 016. На њега сам везао једну од најбољих удица за пецање мрене. Изворно је дизајнирана за шарански риболов, али захваљујућу свом облику, широком луку и минималоној тежини одлично одговара и речном риболову. Ради се о Gamakatsu A1 Team Feeder Fine Carp.
 


Gamakatsu A1 Team Feeder Fine Carp погодује и речном риболову и на њу је лако окачити изазовну ружу црвића


На терену без закачаљки, где имамо услове за несметано замарање рибе, ова удица се показала као најбољи избор. Убадање је сигурно, а за удицу величине 12 на себе може да прими изузетно велику количину мамаца, која је привлачна већ и знатно крупнијим рибама.
 


Motive Carp Feeder је јак штап, али свакло ко се већ борио са мренама, зна на шта су све спремна ова торпеда од меса. Само онда постоји шанса да се изваде, ако се сретну са достојнип противником. 

 

Исплатило се посветити времена на упознавање овог потеса!


Након пријатно проведеног поподнева пут ме је поново навео на доњи дунавски кеј, али након што ме је Дунав овако богато наградио, више се нисам нервирао. Гледао сам воду и размишљао о томе колика количина рибе може ту да живи, у нашем комшилуку. Видео сам неколико буцова који су по камењару јурцали за својом вечером, али нигде нисам видео гужву од пецароша, иако за овако кратко време са овако малим трошковима оволико удараца и улова често ни на најбогатијим рибњацима и комерцијалама само врло ретко можемо да доживимо.
 


Осим мрена и овакви скобаљи су прошарали улов
 
Текст и фото: Sipos Gábor
Pre nego što pustiš jezik u pogon proveri da li ti je mozak uključen!