Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Did you miss your activation email?

Autor Tema: Pecanje sa stomakom na reci  (Pročitano 502 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže jamal

  • Početnik
  • *
  • Poruke: 29
Pecanje sa stomakom na reci
« poslato: Decembar 18, 2016, 10:21:29 pre podne »
Fider I dubinsko pecanje na reci sa stomakom !
Pecanje na reci je uvek bio najzahtevniji ribolov . Kako za plovkarose tako I za dubinkase .Pogotovo ako se radi o jakim ,velikim I brzim vodama.
Jaka I duboka voda,riba koja je daleko I jos puno drugih stvari znaju da nam prave cesto probleme.Hranilica ili olovo koja nece da stoji u mestu I cesti promasiji riba ponekad znaju da budu frustrirajuci.
Da bi pecali na takvim mestima I nas ribolov ucinili ucinkovitijim moramo se prilagoditi I upotrebiti tehniku koja je ce u takvim situacijama dati najvise rezultata.
A to je pecanje sa lukom, stomakom ili kako englezi kazu bow on the line.
Da bi pecali na reci teskim olovom ili hranilicom prvi I glavni uslov je da nasa hranilica stoji u mestu.
To znaci da hranilica mora da bude dovoljno teska da bi stojala u mestu .Ponekad nije lose da hranilica ili olovo malo I podje o cemu cemo kasnije u textu govoriti ali da bi nase pecanje bilo uspesno kao sto rekosmo ovo je uslov broj jedan !
Jaka voda I daleki izbacaji uslovljavaju nas da koristimo teske hranilice. Koristeci teze hranilice ceo sistem otezavamo i povecavamo otpor ribama pri uzimanju mamca. Nasi ribolovci obicno posle plasiranja hranilice ili olova na dno automatski stavljaju stap na nosac I zatezu masinicom najlon .Zatezanjem najlona usled velikog otpora vode na isti povecavamo I otpor ribi a da ne pricamo koliko je potrebna teza hranilica ili olovo pri takvom pecanju .Sam otpor na najlon je veci kada je zategnut a time I nas stap je vise povijen, sto sve rezultira vecim otporom ribi koja grize I cescim pustanjem mamca.
Da bi koristili sto lakse hranilice ili olova onda trebamo primeniti tehniku pecanja sa stomakom.Pecanje sa stomakom ce nam omoguciti da koristimo I duplo lakse hranilice nego sto smo koristili, dozvoliti da pecamo extremne daljine na reci ponekad i cak sa druge strane reke!
Pecanje sa stomakom je totalna suprotnost klasicnom fider pecanju I dozvolice vam da pecate takoreci ultralako gde god pozelite a vas sistem uciniti efikasnijim.
Ovakav sistem ce jednostavno postati mnogo osetljiviji I ribe ce uzimati vas mamac sa manje otpora sve zbog viska najlona koji ste dozvolili da imate pod vodom .
Pri pecanju sa stomakom na reci pre svega se trebamo ispuniti prvi I osnovni uslov, a to je da vasa hranilica treba biti toliko teska da je sam udarac ribe pokrene .Logicno da ovakvo stajanje hranilice u jakoj vodi u isto vreme diktira I duzina stomaka . Sto znaci da stomak I hranilica moraju biti uskladjeni .
To za pocetnike zahteva malo vestine I prakse.
Predlog je da prvo vreme vezbate sa obicnim olovom kako bi sto lakse savladali ovaj najbitniji deo ovakvog pecanja .Jednostavno izaberite tacku gde zelite da bacate I zabacite.Pri zabacaju lepo spustite olovo na samo dno reke ,ostavite stap na nosacu I otvorite preklopnik masinice. Dozvolite par metara najlona da ode niz vodu.Zatvorite preklopnik I tok reke ce sam pokupiti visak najlona.Olovo ce u tom slucaju poci malo I odkotrljati se sve dok ne nadje svoje mesto na dnu reke . Ako ste usaglasili olovo I stomak vase olovo posle pocetnog kotrljanja bi trebalo stojati na jednom mestu. Da bi proverili da je ceo vas sistem u balansu trebate samo povuci malo najlona ispred masinice I olovo bi trebalo da krene . Znaci da ponovimo ,svako povlacenje najlona od nekih 5 centimetara treba pokrenuti olovo.Isto ovakvo podesavanje mozete uraditi I sa podizanjem stapa.Jednostavno samo mrdnite malo vrh stapa I olovo treba da krene.
Kada savladate ovo vec ste zavrsili dobar deo posla .
Sada sledi tumacenje ugriza pri ovakvom pecanju .
Jedna od prvih stvari koje cete primetiti kada pecate sa stomakom da je vas stap mnogo manje povijen nego kao kad pecate sa zategnutim najlonom.To se jednostavno desava jer vas najlon ne ide direktno na olovo ili hanilicu vec je povijen u velikom luku .Iako imate mnogo vise najlona pod vodom celokupni otpor na najlon je mnogo manji I ravnomernije rasporedjen po celoj duzini.Jedino sto ce nekima u pocetku biti cudno I sto ne bi trebalo da vas buni je cesto poigravanje stapa pri ovakvom pecanju.Vas najlon je jednostavno slobodan I recna struja ce ga nekad pomerati u jednu ili drugu stranu vrsiti manji ili veci pritisak po njemu sto ce rezultirati ovakvim podrhtavanjem .
Udarci su jasni I prepoznatljivi nekad bi rekao I agresivni jer ceo sistem je toliko dobar I efikasan kada je lepo usaglasen stomak I tezina hranilice ili olova sam hvata ribu u 90 posto situacija .Udarci se uglavnom oslikavaju prvo savijanjem pa totalnim vracanjem vrha stapa (drop back udarci).
Kontre su skoro I nepotrebne.Dovoljno je samo blago podici stap I riba je tu .

Mnogi ce se zapitati kako .

Zabacivanjem I usaglasavanjem celog sistema sa stomakom I tezinom vase hranilice voda vrsi pritisak na najlon u luku.Podelio bih taj luk na dva dela.Jedan deo koji ide od dela gde se lomi odnosno savija najlon I pravi luk ka hranilici a drugi deo ka stapu !Deo koji ide prema hranilici voda pritiska na dole . To je deo koji zbog pritiska vode na dole ustvari I drzi vasu laksu hranilicu u mestu a gde vam bi kao kod klasicnog pecanja trebalo mnogo vise olova I voda sve vreme podizala na gore.A drugi deo je gde se najlon lomi I ide na gore ka stapu.Taj deo je pod konstantnim pritiskom vode u I on svojom inercijem vuce ceo sistem nagore I u stranu .Udarcem ribe vasa hranilica se pokrece ,stomak koji ste dozvolili automatski sam pokusava da ispravi najlon sa olovom na kraju, ceo sistem vuce u stranu I ubada ribu.
Ovakav udarac rezultira kao sto rekosmo prvo zatezanjem najlona ili udarcem a zatim I opustanjem vrha stapa .
Tehnika pecanja sa stomakom sve svoje vrline najvise pokazuje pri pecanju mrene i klena na velikm distancama.Cesto se desava da smo na reci I da se sa druge strane reke nalaze najbolja mesta ,razne zapreke ,granje,stene ili kakav drugi zaklon ribi.Ribe kao mrena I klen jednostavno obozavaju ovakva mesta .Klasicnim fider ili dubinskim pecanjem u mnogim situacijama necemo biti uopste u mogucnosti pecati na ovakvim mestima.Jednostavno bilo bi nam potrebno100 I kusur grama olova I predug stap da bi nam ovakva mesta bila na dohvat ruke .To bi sve bilo u granicama nemoguceg zar ne .Ali zato pecanjem sa stomakom ovakva mesta bi nam postala dostupna.
Pri pecanju na ovakvim distancama jednostavno napravite veci stomak na najlonu! NE USTRUCAVAJTE SE DA VAS STOMAK NAJLONA BUDE I PO 20 I KUSUR METARA DUG.
Pustite koliko god je potrebno najlona niz vodu ,sve dok ne dodje do mirnijeg I sporijeg dela reke ako je potrebno.Jednostavno duzinom stomaka morate naci deo reke gde ce vas najlon izaci iz vode ,drzati hranilicu u mestu taman za toliko da je malim mrdanjem stapa automatski pokrecete. Normalno da ce vam biti potrebno vise olova da bi sve to stajalo na mestu ali isto tako ne zaboravite da vas sistem sam lovi ribu .Iznenadicete se kako je uopste moguce pecati na nekim mestima gde niste ni pomisljali zabaciti a sada pecate sa 40 ili 50 grama olova. Impresivno zar ne?!
Tehnika je jako zahvalna za sve ribe koje agresivnije uzimaju mamce .
Izuzetno lovna za klena u letnjim mesecima kada se peca na voce(VISNJE,DUDINKE ,SLJIVA) ,kada se sakrije pod granjem I u drugoj obali ili pak za mrenu kada je jurite na salamu ,sira ili prirodne mamce.
Sistem kod ovakvog pecanja bi trebao da bude fixan ili polufixan!
Obisno koristi paternoster sa 4 turn water knot-om ili klasican klizni sa stoperom iznad hranilice ili olovom zarobljenim u omci.
Bistro kolege ! 
https://www.facebook.com/Mrenarosi/

Van mreže babuskar

  • Premium Member
  • ***
  • Poruke: 483
  • Najveće znanje je znati da nešto ne znaš
Odg: Pecanje sa stomakom na reci
« Odgovor #1 poslato: Decembar 18, 2016, 10:51:36 pre podne »
Sjajan tekst,  bravo  thumbup sigurno ću probati ovu tehniku.
Sad zanima me, uglavnom sam navikao da gađam u tačku, koliko je bitno ako se hrana raseje na više lokacija.
Peca se bez lajn klipa, pušta se najlon i po 20 metara,pretražuje se dno, veoma interesantno zvuči. Preciznosti znači nema? Sistem je za mrenu,klena, može li se primeniti za lov bele ribe u nabujaloj vodi s' proleća?
Koje bi hranilice preporučio za ovu tehniku, koji oblik olova?
imam zenu kao mrenu

Van mreže bojanljube

  • Full Member
  • ***
  • Poruke: 183
Odg: Pecanje sa stomakom na reci
« Odgovor #2 poslato: Decembar 18, 2016, 14:41:44 posle podne »
Tekst je zaista zanimljiv ali postoji jos nesto sto nije objasnjeno u njemu.
To je sam sistem. Pri ovom nacinu ribolova se koristi jedna malo drugacija
 montaza od klasicne.Posto je ovo sistem gde se riba sama kaci mora postojati
 stoper i iznad hranilice gde hod hranilice ne bi bio duzi od 30cm. Evo jedna slika
 sistema koji se preporucuje za ovaj vid fider ribolova.




Inace sam sistem se koristi dosta na Drini pri pecanju mrene a hranilice koje se
najcesce koriste su maggot hranilice.
« Poslednja izmena: Decembar 18, 2016, 14:44:27 posle podne bojanljube »

Van mreže jamal

  • Početnik
  • *
  • Poruke: 29
Odg: Pecanje sa stomakom na reci
« Odgovor #3 poslato: Decembar 18, 2016, 17:50:16 posle podne »
Olova za ovakvo pecanje su najbolja u obliku suze odnosno kao bombica..Prosto, jer veca tezina na jednoj strani drzi ceo sistem u mestu i lakse nalazi svoje mesto medju kamenjem na dnu!Hranilice standardne kockaste ili tunel oblika su mozda i najbolje !
Da budem iskren ja ovako skoro uvek pecam na reci jedino ako je bas spora voda ili kad pecam mrenu u toplijem delu sezone kada koristim skroz fixan sistem (bolt rig) pa onda teza hranilica je bolja i ona sama dozvoljava da se zategne najlon ...Sve od zavisnosti jacine vode i daljine zabacaja uskladis i stomak! Sto je blize manji stomaki  i obrnutio.
Inace ne klipujem masinicu odavno! ostecuje najlon a drugo ako uhvatis ista vece nemas drugu opciju nego da iskidas! Ja isecem parce gume od bicikle sirine oko jedan centimetar ...Takoreci napravim malo deblju gumicu kojoj napravim mali zarez skalperom i navucem na spulnu ! zaglavim najlon u taj zarez i eto mi klip/Ne ostecuje najlon a ako se ista vece uhvati riba sama izvuce najlon iz zareza i izvlaci najlon ispod gumice bez ikakvih problema!
Inace kad su vode mutne znaju da nose razno djubre nije bas za veliki stomak ..ali inace za sve druge prilike je tehnika odlicna..
I naravno da moze sva riba ovako da se lovi ..pocev od skobalja ,mrene ,klena deverike ....
Spomenuo sam ja koji sistem se koristi na kraju texta samo kolega nije obratio paznju !

Van mreže bojanljube

  • Full Member
  • ***
  • Poruke: 183
Odg: Pecanje sa stomakom na reci
« Odgovor #4 poslato: Decembar 18, 2016, 23:41:05 posle podne »
Kolega ne bitno da li je najlon zakacen na  klip ili gumu. To je klipovanje ili gadjanje u tacku koje ne omogucava pecanje sa "stomakom".  Sto je ne spojivo sa nacinom ribolova koji pominjes. Pri ovom nacinu ribolova markira se najlon i hrani se sa puno osecaja u liniji a ne u tacku. Izvini sto zamaram nebitnim detaljima...
« Poslednja izmena: Decembar 18, 2016, 23:50:26 posle podne bojanljube »