Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Autor Tema: Dobro mesto za mrenu  (Pročitano 13827 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Zmaj Strasni

  • Početnik
  • *
  • Poruke: 22
Odg: Dobro mesto za mrenu
« Odgovor #30 poslato: Februar 21, 2015, 22:46:11 posle podne »
Da citiram kolegu mihabg sa jednog drugog foruma koji je "doktorirao" mrenu i dokazao to svojim temeljnim pristupom i slikama ulova u temi:

Citat
Mrena gde mislis da je nema ! (DUNAV ) :

PRIMAMA
vece pre pecanja ( ako mozes i ako te pusti zena)  :

-10-15 kamencica sa gaudom
(skuvati kamenje , izbaciti vodu i narendati 100g gaude ili nekog drugog kackavalja, da se dobije zalepljen kackavalj na kamenu )
Baci na mesto u zonu gde ces da pecas. Naravno ne bacas 30 m, vec do 5-15 m od obale inace si dzaba krecio !!!!!
Ljudi cesto grese u pripremanju zone na velikim rekama zbog brzine vode i pomeranja primame u propadanju . Ako ne znas dubinu , naravno probaj dubinu prvo olovom ili kuckaj dzigom da osetis, pa na prvoj zoni od 4-5 m dubine hrani...
Nakon primame kamenjem , danima ce da drzi mrenu tu negde ...i kamencici su bitna fora, koju sam procitao negde i stvarno je remek-fazon ! Ja recimo, pokupim sljunak usput , posto se stalno zida negde  (velicine ping-pong loptice , ne treba vece) , tako da sam gori od Ivice i Marice na putu do kuce:)

jutro:
Baciti 6-8 kugli na mesto i to sledeceg sadrzaja:

-4-6  vekni hleba (stari ili svez)
-1 kesica plazma keksa
-1 kesica mleka u prahu(mala)
-1/2 kesice parmezana (mala , mada ovo i ne mora) !
- kamencici sa gaudom kao sinoc , sad ponovi samo sad ih ubaciti u kugle da ostanu kad se hleb rasturi (obavezno)

hrana za fider :
- Van Den Eynde ( Bream, obicna narandzasta) ..Ne zbunjujte se , da bas ta hrana za deveriku!
- Kesa plazme (uvek)
- mala konzerva secerca( ili moze zito, ili saka konoplje )
- puding od vanile (obavezno)
- kasicica soli (ravna)
- 10 -12 kasika crvica (zivih)
Napomena:
Ne treba sir u hranu za fider, vec si "zasirio" mesto kamenjem, ali je bitno da crvici izlaze pri svakom bacanju sa njom .

Pribor:
-fider , osetljiv vrh
-hranilica otvorena (valjak-mrezica) da hrana i crvici stalno prave tepih ..tezina zavisi od mesta
- predvez 70-100cm ( min. 0.18 , a ja koristim 0.22 vezane Daiwa - U Fomaxu uzimam)
- udica 6-10  (ostra , tanja ) , sem ako ne krenu azdaje ..onda i 4. moze , ali gledati da je tanja da ne ubija crvice!

Montaza :
Ako je jaka voda( a na Dunavu je uvek tako)  ja koristim "helikopter montazu" (dva stopera i mala vrtilica izmedju a na nju predvez)   tik iznad hranilice da se ne mrsi u bacanju ili kad voda pomera sistem.
Ako voda nije jaka , mogu i ostale montaze za fider (razne) ali predvez uvek malo duzi...min 50-100cm

Mamci:
 1. snop crvica zivih uvek (narendana gauda unutra ili parmezan) , moze i malo karija ili dzigerica prah (saranska prica)
2. sendvic (tanka glista, i crvici)
-3. lauferka , navucena malo i na najlon uznad udice  ( da bas ne visi i da uvija sa udicom )
4. hleb sa zdenkom, hleb sa sirom, korica i crvic, sir  (susena zdenka ili guda) , salama (alpska ili mesni narezak), hoce i secerac da uzima, zatim sitan rovac, sitan durdubak (beba) itd. Pricaju jos konoplja da radi ali nisam probao (pipavo mi da stavljam) , hoce i na znanje ;)

Ciljano pecamo : Mrena...
Dobija se jos: Krupna deverika (sitna nije srecna sa sirom u zoni) , skobalj cesto, saran zna da se zaleti na mesto, skobalj se javi cesto , somce poneko,smudjarak isto, i naravno pes ali cim pridje veca riba (nasa ciljna grupa) oni nestanu...

Mesto: Ima veze ali i nema  , ja pecam u mulju ispred vikendice , a to znaci vrlo nije pogodno za mrenu!!!!!
 Ma vazi !  A to sto sam je "dozvao" na VIP zurku primamom ?
 
Bitno:
Mrena nece bas u plicak ako se setaju i voze automobili blizu mesta pecanja ili rovare po obali ljudi. Tu je slicna saranu, oprezna je , i dubina da je bar 3-4 m , ili kad se malo zamuti pa moze i plice . No, na Dunavu to nije problem uopste, pa dubinu caskom nadjes skoro svuda...

Idealno vreme:
Kod mene u Bg nocu ne pipa ! Jutro i citav dan do predvece i onda snajka staje da se druzi.
Usput, mrena ne udara na 3 min. kao kad pecas belu, i jako moras da budes skoncentrisan kad krene cug!
Obicno kad bacis kugle plasis pola Dunava od buckanja i lupanja , pa slobodno dremni jedno sat ipo, pojedi burek, kresni zenu ili ljubavnicu ako si poveo, ili blinkerisi dalje od mesta pecanja da ubijes vreme.
Vratice se ona brzo ..narocito ako si sinoc bio vredan i "posolio" kamencicima sa sirom !
Zapamti, sad je ovo tvoje mesto i drzi mrenu danima tu negde, i ako izlazis vise dana ne moras stalno u "kuglanu" (kugle da bacas) , ali kamecice uvek mozes da dodas pomalo!

OPAZANJA:
Mrena ne mora da povuce kao druge ribe, ZNA na titranje da zvekne velika ! Znaci, svaka sumnja ...KONTRA BRALE, i ne pustaj da te ona vodi, vodi je ti , samo uvek zategnuto i bez silovanja (dril po mora i meredov uz ruku) !!!
Mrena zna u laganom povlacenju da uhvati udicu (takozvano odizanje) pa treba biti pribran.
Ja mislim da je ovo gospodsko pecanje, jer ne moras da nocis ili da juris obdanicu, a i dok je cekas uvek se javi neka druga riba.
Moja parola je: "RADI BATO , PA UZIVAJ U PLODOVIMA",  a ove fore da ga kotrljam po Dunavu imaju smisla ako si na takvom terenu (sljunak, tvrdo dno itd) sto u 80% slucajeva ne znas kad dodjes na reku , jer posle setnje gore-dole vodostaja i ovogodisnjih  velikih voda konfiguracija se menja zbog taloga mulja i peska, a time i uslovi!!!!
 Dakle,  ozbiljna priprema za pecanje ,koja nije preskupa i nije fora...RADI 100% ali moras i ti da radis !
Ove godine sam doktorirao konacno mrenu,  i skoro svaki put sam izlazio sa 2-6 kom + izgubis poneku azdaju  pod obavezno.  Trazio sam optimalnu kombinaciju i mislim da sam je nasao ...Pre sam slucajno dobijao jednu u 2 god. dok sam se zezao sa belom pecajuci sarana pored , a sad sam prestao da pecam sarana i uzivam sa mrenom totalno   :-P

BISTRO, ovo nije gistro ! :)

Van mreže zankiki

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 2044
Odg: Dobro mesto za mrenu
« Odgovor #31 poslato: Februar 23, 2015, 08:04:30 pre podne »
Kakav pristup! Bravo za tekst!

Van mreže jamal

  • Početnik
  • *
  • Poruke: 37
Odg: Dobro mesto za mrenu
« Odgovor #32 poslato: Jul 20, 2019, 02:28:32 pre podne »
Moze i mnogo jednostavnije nego li sto je gore napisano a sto sam isprobao i uvek  davalo rezultate.
Ako imate gde uzeti ulje iz neke przionice gde usluzno prze ribu kad ga menjaju.Obicno ga oni bacaju tako da sam siguran da ce vam neko natociti ceo balon od 5 litra.   haha
Uzme se i ako imaju neke ostatke od ribe al moze i bez njih.
Nema veze dal je oslic,pastrmka ,som ili bilo koja druga riba.
Zagreje se ulje stave se malo zacini u njega tipa ljuta aleva paprika ,beli luka ja napraskam svasta nesto iskreno sta nadjem.I kari i cimet ma svasta sto nadjem u kuhinji po malo stavim.  Moze i ovi ostaci od ribe ako ste uzeli ,koju papalinu ili bilo koju vrstu ribe pa cak i hranu za macke ili kucice .
Sve se doda u hranu  .Pozeljno je da ako je ulje sa komadicima ribe malo u blender iseckate(ja imam samo za ribolov pa sve u njega iseckam lepo nemojte kucni usmrdecete ga)
Ovako dodato ulje koje je slano ,zacinjeno i truje na ribu funkcionise i ako se koristi i samo sa blendiranim hleboma da ne pricam ako se koristi sa hranom.
Ili evo jedna fora koju furam vec neko vreme sa ovakvim uljem i blendiranim hlebom.
Kupio sam dzak Energo mixa hrane za domace zivotinje koji pravi Cantavir .
40 kg ako se dobro secam kosta 1000 din.Sadrzi svakakve smeljane semenke, ostatke od obrade istih a i melasu u sebi(pise na njemu).
Samo se doda ovako smrdljivo ulje i navlazi i pecas cime god pozelis.
Crvi ,mesni narezak,salama ,sira na dlaci ,pelet sta god oces...Moze koji pelet, crvi ili sta vec da dodas u hrani funkcionisase sa svim.
Garantujem !
Neodoljivo je privlaci ovako  masna i smrdljiva hrana i ne moze da joj odoli.
Kad je hladniji deo godine manje hrane vise hleba i obrnuto.


« Poslednja izmena: Jul 20, 2019, 02:34:54 pre podne jamal »