Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Did you miss your activation email?

Autor Tema: Promena imena broda  (Pročitano 1956 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže zankiki

 • Administrator
 • *****
 • Poruke: 2030
Promena imena broda
« poslato: Mart 27, 2015, 19:04:19 posle podne »
Preuzeto sa www.nautickiforum.com


Poznato je da preimenovanje broda donosi lošu sreću a plovidba takvim brodom će biti iskustvo koje nikako nećete želeti da zapamtite.
Ali šta raditi kada kupite svoj brod iz snova a on nosi ime koje vam nikako ne odgovara?
Preimenovanje broda ne treba uraditi olako. Oduvek se mornari kunu da postoje srećni brodovi kao i oni koji su postali ukleti zbog prkošenja Bogovima promenom imena brodu.
Dakle, da li postoji način da se promeni ime brodu a da se ne izazove gnev božanstava koja vladaju elementima.
Prema legendi ime svakog broda je upisano u knjigu kao i da je lično poznato Posejdonu ili Neptunu, bogu mora. Logično je stoga, ako želimo da promenimo ime našeg broda, prvo moramo da izbrišemo ime iz knjige kao i iz sećanja Boga mora.
To je početak procesa koji treba da ukoloni svaki trag trenutnog identiteta broda. I to treba uraditi temeljno.
Poznat je slučaj kada je jedan vlasnik, i pored opomena, odbio da promeni plivajući privezak gde je ostalo staro ime broda. Nažalost vrlo brzo je u brod udario grom, zatim je doživeo sudar da bi na kraju i potonuo.
Isplati se biti temeljan.

U čišćenju broda prihvatljivo je koristiti  i korektor da bi se promenilo ime u brodskom dnevniku, evidenciji o održavanju motora itd. ali je mnogo lakše i jednostavnije ukloniti sve to i početi ispočetka. Ne zaboravite koturove i ime na pramcu, krmi...
Ni u kom slučaju ne unosite na brod bilo koji artikal koji nosi novo ime broda  dok se ceremonija čišćenja i preimenovanja ne završi.

Kada uklonite i poslednji trag starog imena sa broda sve što je ostalo da uradite je da pripremite metalnu ploču sa starim imenom. Ime ispisati mastilom koje se rastvara u vodi. Takodje je potrebna i boca šampanjca. Naravno, možete od toga napraviti i malu svečanost pa pozvati prijatelje na druženje i čašu šampanjca.

Ceremoniju počnite pozivanjem vladara mora na sledeći način:
O moćni vladaru mora i okeana, po kojima plove svi brodovi i mi na njima, molimo Vas da za sva vremena iz svoje evidencije i sećanja obrišete ime (ime broda) koji je prestao da postoji u vašem carstvu. Kao dokaz tome šaljem Vam ovu ploču koja nosi  njegovo ime da bude očišćena snagom mora i tako nestane. (u ovom trenutku sa pramca bacite ploču sa imenom u vodu).
U znak zahvalnosti za velikodušnost i pomoć nudim Vam ovo piće (prosuti najmanje pola boce šampanjca  u vodu i to sa istokana zapad. Ostatak mogu popiti gosti.).

Nakon ceremonije čišćenja treba pristupiti ceremoniji dodeljivanja novog imena. I za ovaj postupak vam je potreban šampanjac. Mnogo više šampanjca zato što imamo još nekolio bogova koje moramo moliti.

Ceremoniju započinjete tako što ponovo zovemo Pojsedona na sledeći način:
O moćni i veliki vladaru mora i okeana po kojima plove svi brodovi i mi na njima odajemo Vam počast i molimo Vas da u vašoj dobrodi upišete  u knjigu i svoje sećanje ovaj vredan brod za sva vremena poznat kao (novo ime broda). Čuvajte ga svojom moćnom rukom i obezbedite mu sigrunu i brzu plovidbu. U znak zahvalnosti za vašu darežljivost i u čast vaše veličine nudimo Vam ovo piće. (prosuti pola boce šampanjca u vodu i to od zapada ka istoku.)
Sada je ostalo da se umire i umilostive bogovi vertrova. Četiri vetra su braća i dozvoljeno je da ih pozovete u isto vreme ali tokom ceremonije se morate svakom od njih obratiti imenom.

Počnite na ovaj način:
O moćni vladari vetrova, uz čiju pomoć naši brodovi plove, molimo vas da prihvatite da ovaj brod (uneti novo ime vašeg broda) koristi vašu moć i dobrotu obezbeđujući nam sigurnu plovidbu.  (Okrenite se ka severu, velikodušno sipajte šampanjac u čašu, prospite ga ka severu i izgovorite :) Veliki Boreas, uzvišeni vladaru severnog vetra, daj nam dozvolu za korišćenje tvoje moćne sile i poštedi nas pošasti ledenog daha.  (Okrenite se ka zapadu, sipajte istu količinu šampanjca i prospite je ka zapadu dok izgovarate :) Veliki Zephirus, uzvišeni vladaru  zapadnog vetra, daj nam dozvolu za korišćenje tvoje moćne sile i poštedi nas pošasti divljeg daha. (Okrenite se na istok, napunite čašu i prospite ka istoku dok izgovarate:) ​​Veliki Euros uzvišeni vladaru istočnog vetra daj nam dozvolu za korišćenje tvoje moćne sile i poštedi nas pošasti svog silnog daha. (Okrenite se ka jugu, napunite čašu i prospite jugu izgovarajući:) Veliki Notus, uzvišeni vladaru južnog vetra, daj nam dozvolu za korišćenje tvoje moćne sile i poštedi nas pošasti vrelog daha.

Ovim je ceremonija zavrešena. Možete uneti na brod sve stvari na kojima je ispisano novo ime broda kao i otkriti (ako je već napisano) novo ime na krmi i bokovima broda.
Vaš brod sa novim imenom neće pratiti zla kob. Možete mirno ploviti.

Van mreže picker

 • Početnik
 • *
 • Poruke: 42
Odg: Promena imena broda
« Odgovor #1 poslato: Mart 27, 2015, 19:46:33 posle podne »
Ne'š kolega, ne isplati se menjati ime. :-) Nego, nisam u toku, da li si menjao ime holanđaninu? Znam da si u nekom postu pominjao antidepresiv?!

Van mreže zankiki

 • Administrator
 • *****
 • Poruke: 2030
Odg: Promena imena broda
« Odgovor #2 poslato: Mart 27, 2015, 21:39:35 posle podne »
Ne, posle gore pročitanog ipak ostaje Marissa  nervoza

Van mreže picker

 • Početnik
 • *
 • Poruke: 42
Odg: Promena imena broda
« Odgovor #3 poslato: Mart 27, 2015, 22:02:15 posle podne »
Pa vidis, mene si pokolebao, jer sam planirao da menjam ime, ali sam odustao. Nisam sujetan, ili možda jesam?!  eek Ne bih da iskušavam (ne) sreću.

Van mreže zankiki

 • Administrator
 • *****
 • Poruke: 2030
Odg: Promena imena broda
« Odgovor #4 poslato: Mart 28, 2015, 08:24:19 pre podne »
Imam još dve nalepnica "SUNCE", nisam ih još bacio... Ostaviću, možda ih nalepih na kraju  lol

Van mreže babuskar

 • Premium Member
 • ***
 • Poruke: 514
 • Najveće znanje je znati da nešto ne znaš
Odg: Promena imena broda
« Odgovor #5 poslato: Mart 28, 2015, 11:30:34 pre podne »
Čitam od slova do slova.
Kao prvo ovo je za morske brodove,ti ploviš rekom. Kao drugo gde je tu Sveti Nikola,zaštitnik ribara i moreplovaca? Ovo su neki Grci,Rimljani,šta li već, znači neodnosi se na naše područje. ;)
Što se tiče krštenja milim da bi posao završila i domaća šljiva,pola prasenceta ....
imam zenu kao mrenu

Van mreže zankiki

 • Administrator
 • *****
 • Poruke: 2030
Odg: Promena imena broda
« Odgovor #6 poslato: Mart 28, 2015, 13:58:52 posle podne »
I ja nešto razmišljam, nisam sujeveran, ali svaki pravi mornar je bio sujeveran, pa tako onda moram i ja! lol

Van mreže picker

 • Početnik
 • *
 • Poruke: 42
Odg: Promena imena broda
« Odgovor #7 poslato: Mart 28, 2015, 14:41:27 posle podne »
Ta hajte molim vas, pa Zoki organski ne podnosi rakiju :-) Eventualno, kad se poseče, pa zalije :-) Smislio sam ime, brod će se zvati Vojvoda, ipak ću rizikovati :-) ceremonija krštenja neće biti kao gore napisano, ali neka zakuska u vidu roštilja i piva će svakako pasti ;-)

Van mreže zankiki

 • Administrator
 • *****
 • Poruke: 2030
Odg: Promena imena broda
« Odgovor #8 poslato: Mart 28, 2015, 20:54:20 posle podne »
U tom slučaju menjaj ime svake nedelje.  haha

Van mreže Ady

 • Administrator
 • *****
 • Poruke: 2061
 • Ko drugom jamu kopa, trećom garant potpisuje!
Odg: Promena imena broda
« Odgovor #9 poslato: Mart 30, 2015, 13:57:50 posle podne »
Voden је srbski bog reka, jezera i mora, ukratko – božanstvo voda. Vodenu, odnosno, Vodenom molili su se ribolovci i mornari, prvi zbog dobrog ulova, a drugi radi lične bezbednosti. Vodeni je isto tako mogao da utopi ljude kao što je mogao i da ih čuva od davljenja ili brodoloma, a sve je zavisilo od toga da li će biti umilostivljen. Reklo bi se, štaviše, da će on pre uradiiti ono prvo, budući da je njegova žena niko drugi do Morana - srbska boginja smrti. Osim toga, Vodenova funkcija je i htonična - on vodi duše u podzemni svet, odnosno Nav, do koga se stiže upravo preko vode. Ova fukcija Vodena kao srbskog Harona uticala je da on kasnije, dolaskom hrišćanstva,  bude zamenjen svetim Nikolom. Kao što znamo, i sveti Nikola je entitet kome se mole mornari, zbog čega Momir Janković Nikoljdan smatra praznikom izvorno posvećenim Vodenu. Kako su stari Srbi prinosili žrtvi Vodenu pokušavajući da ga odobrovolje? Srbske žene bi zagazile u vodu i niz nju puštale razne žrtvene ponude: kolače, posude sa tamjanom i vence. Pretpostavlja se da su venci bili pleteni od vrbovog pruća, budući da je vrba kao drvo koje raste pored vode bilo posvećena Vodenu. Pored toga, postojao je i običaj da se mlade devojke bacaju u vodu što je verovatno simbolizovalo ranije prinošenje ljudske žrtve.
    Voden tj. Vodeni povezan je sa vlaškim božanstvom Tartorom. Ovo tipično htonično božanstvo živelo je u dubinama voda pomažući vlaškim ženama  da ostvare svoje magijske ciljeve. Prema vlaškom verovanju, tekuće vode povezuju naš svet sa  onim podzemnim, zbog čega vlaške žene koriste pomoć htoničnih sila koje svoje prebivalište imaju u vodi. Bog Voden takođe je sličan ruskom Kupalu, božanstvu koje je bilo vezano za ritualno kupanje, vode, ali i bavljenje magijom. Postavlja se pitanje da li je Vodeni božanstvo ili zapravo vodeni demon koji se kao takav pojavljuje u jezerima i rekama, a vreba i iza vodenica, mesta koja su za Srbe uvek bila sablasna. Ovaj demon, Vodeni, ima svoju paralelu u ruskom Vodenoju, kao i Vodniku, biću iz folklora koje predstavlja duh nekrštenog deteta koje se udavilo. Šta god da je u pitanju, Voden predstavlja jednu moćnu silu čijih se usluga nije trebalo lišavati i koje se svakako moralo umilostiviti.
    Sličnost između imena vodenog srbskog  božanstva i imena vrhovnog Boga Nordijaca Wodena navela je neke istraživače na zaključak da se ovde radi o istom božanstvu. Međutim, germanski Woden zaista nema nikakve veze sa elementom Vode, već pre sa elementom Vazduha (ako se uzme u obzir njegova povezanost sa planetom Merkur). Uz to, ova dva imena imaju potpuno drugačiji koren, a sa tim i potpuno drugačije značenje. Voden je svakako proizišao iz reči voda, no Wodan je  izveden iz reči Wodanaz što znači bes, jarost. Tako ime Wodan opisuje gremanskog boga Odina kao boga rata, dok Voden opisuje srbsko božanstvo kao božanstvo voda. Iako postoje određene sličnosti između ova dva božanstva, pre svega njihov htonični aspekt i vezanost za magiju, ne postoje nikakvi razlozi koji bi nas naveli da između ova dva božanstva postavimo znak jednakosti.
Pre nego što pustiš jezik u pogon proveri da li ti je mozak uključen!


Van mreže zankiki

 • Administrator
 • *****
 • Poruke: 2030
Odg: Promena imena broda
« Odgovor #10 poslato: Mart 30, 2015, 15:46:23 posle podne »
1. Meni je sveti Nikola slava... Mora da me čuva!
2. Šta znači htoničan?

Van mreže babuskar

 • Premium Member
 • ***
 • Poruke: 514
 • Najveće znanje je znati da nešto ne znaš
Odg: Promena imena broda
« Odgovor #11 poslato: Mart 30, 2015, 16:54:49 posle podne »
Tek sad vidim, s'kojim se predznanjem ide na reku.
 haha
imam zenu kao mrenu