Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Did you miss your activation email?

Autor Tema: Kuhinjica  (Pročitano 39686 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže laki

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 861
Kuhinjica
« poslato: Februar 17, 2012, 15:55:15 posle podne »
Gulaš


- 1 kg govedjeg mesa od prednjeg buta ili ribića
- 400 g crnog luka
- 150 g  šargarepe      
- 50 g korena celera
- 3 čena belog luka
- 2 sveža veća paradajza bez kožice
- 2 - 3 sveže slatke paprike
- 5-6 krupnijih šampinjona
- cetvrtina lovorovog lista
- 5 kašikica aleve i kašikica ljute paprike
-  ½ kašikice majčine dušice
- ½ majorana
- 3 dl supe od mesna
- so, biber, kora od limuna, ulje, mleveni kim

Priprema:
Meso iseckati na komadiće veličine zalogaja, začiniti sa majčinom dušicom, majoranom (bosiljkom), biberom, solju, mlevenim kimom i narendanom limunovom korom. Izmešamo, poklopimo i ostavimo meso da odstoji.

U zagrejano ulje dodamo delimično ispasirani crni luk, istisnuti beli luk i malo soli. Pržimo dok luk ne dobije staklastu boju.

Zatim dodajemo iseckanu šargarepu, celer,paradajz i svežu papriku. Pržimo dok se povrće delimično ne raspadne.

Zatim dodamo meso i lovorov list. Začiniti sa alevom i ljutom paprikom i još malo propržiti.
Naliti junećom supom i dodati malo vode, biber i šampinjone. Gulaš pustiti da se krčka i po potrebi dodavati vode dok meso ne omekša.
Služiti uz kuvane rezance, salatu od paradajza i hladno pivo.PRIJATNO




« Poslednja izmena: Februar 17, 2012, 17:47:55 posle podne Ady »

Van mreže Heavy

  • Premium Member
  • ***
  • Poruke: 56
Re: Kuhinjica
« Odgovor #1 poslato: Februar 17, 2012, 16:22:26 posle podne »
Sad ce Baki da se javi-"A sto toliko sargarepe?"  lol

Van mreže Baki

  • Hero Member
  • *****
  • Poruke: 681
  • Fishing is philosophy, not butchering...
Re: Kuhinjica
« Odgovor #2 poslato: Februar 17, 2012, 17:30:51 posle podne »
A što toliko šargarepe?

Van mreže zankiki

  • Administrator
  • *****
  • Poruke: 2026
Odg: Kuhinjica
« Odgovor #3 poslato: Februar 18, 2012, 10:28:49 pre podne »
Da bolje vidiš!

Van mreže Ady

  • Administrator
  • *****
  • Poruke: 2058
  • Ko drugom jamu kopa, trećom garant potpisuje!
Odg: Kuhinjica
« Odgovor #4 poslato: Februar 19, 2012, 21:31:08 posle podne »
Mene je mađarska kuhinja othranila i znam da u tu verziju IDE ŠARGAREPA.
Mada, znamo da se u mađarskoj rado kombinuju slano i slatko, slatko i ljuto...
Pre nego što pustiš jezik u pogon proveri da li ti je mozak uključen!


Van mreže profesor

  • Punjač hranilice
  • **
  • Poruke: 59
Odg: Kuhinjica
« Odgovor #5 poslato: Februar 26, 2012, 16:22:00 posle podne »
Ne salim se,probaj da dodas jednu stanglu cokolade za mesenje one sto nema secera da vidite kaku boju i aromu doda.

Van mreže laki

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 861
Odg: Kuhinjica
« Odgovor #6 poslato: Februar 26, 2012, 17:04:42 posle podne »
RIBLJA ČORBA
Sastojci:

•   2-3 kg ribe
•   1/3 kolicine ribe crni luk
•   Biber (sitan I krupan)
•   Lovorov list
•   Paprika (Babura I ljuta) 2-3
•   ½ l ispasiranog paradajza
•   Zelen, šargarepa 2-3 kom


Priprema:

Luk iseči i izdinstatii u ulju i vodi. Dodati iseckanu  baburu i ljutu papriku. Dodati lovorov list, biber u zrnu i malo posoliti. Šargarepu i zelen sitno iseckati i dodati u masu. Sve to dinstati dok se luk potpuno ne raskrčka, oko 40-50 min. Dodati crvenu mlevenu slatku i ljutu papriku i kašikicu brašna. Naliti 4-5 lit vode i sok od paradajza. Kuvati dok se masa ne ukuva do 2/3 početne količine. Dodati ribu i kuvati na laganoj vatri(predhodno ribu posoliti i drzati je tako posoljenu u frizideru). Na kraju dodati sitno seckanog peršuna i sitna bibera.



U ovom slučaju sam isfiletirao šarana od 4kg, izgubi se oko 50% mase ali vredi uživati u čorbi koja nema kosti
« Poslednja izmena: Avgust 07, 2012, 12:43:11 posle podne laki »

Van mreže laki

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 861
Odg: Kuhinjica
« Odgovor #7 poslato: Mart 02, 2012, 18:18:54 posle podne »
File bele ribe s pečurkama i paradajzom

   
        
    •    800 g fileta bele ribe
    •    200 g krompira
    •    1 glavica luka
    •    3 režnja belog luka
    •    200 g šampinjona
    •    400 g seckanog paradajza
    •    50 ml belog vina
    •    1 kašikica seckanog peršuna
    •    30 g putera
    •    20 g glatkog brašna
    •    250 ml ribljeg temeljca
    •    maslinovo ulje
    •    so i biber


Mnogi se žale kako riba nije zasitna i kako su pola sata nakon ručka gladni. E pa dosetili smo se mi načinu kako i to promeniti – riba je u ovom slučaju propraćena namirnicama poput krompira, pečuraka i paradajza koje će Vam zasigurno dati osećaj sitosti.

Priprema:

Pre svega krompir ogulimo i narežemo na kockice, šampinjone očistimo i narežemo, luk naseckamo, a beli luk narežemo na tanke listiće. U vatrostalnu posudu ulijemo malo maslinovog ulja, po njemu rasporedimo krompir, te začinimo solju i biberom. Zatim preko krompira posipamo seckani crni i beli luk, složimo šampinjone, prekrijemo filetima bele ribe i sve zajedno prelijemo seckanim paradajzom. Potom sve zajedno prelijemo belim vinom, po potrebi začinimo solju i biberom i posipamo seckanim peršunom. Rernu zagrejemo na 180°C, i pečemo oko 30 minuta. Pred kraj pečenja u tiganj rastopimo puter, dodamo glatko brašno i kratko ga pržimo dok ne počne dobivati svetlo smeđu boju. Zatim uz stalno mešanje varjačom postupno ulivamo riblji temeljac dok ne dobijemo jednoličnu kremastu smesu. Dobiveni umak posolimo, prelijemo ga preko sastojaka u vatrostalnoj posudi, te sve zajedno vratimo u pećnicu na istu temperaturu još 30-ak minuta.

prijatno!

« Poslednja izmena: Mart 03, 2012, 00:56:55 pre podne Baki »

Van mreže laki

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 861
Odg: Kuhinjica
« Odgovor #8 poslato: Jun 03, 2012, 16:44:20 posle podne »
ŠNICLE ZAPEČENE U SOSU OD PEČURAKA

Naziv recepta možda deluje komplikovano, međutim priprema je toliko jednostavna da je ustvari najteži deo sačekati da se ovo ukusno jelo izvadi iz rerne. Meso je favorit recepta, a pečurke i pavlaka, iako u „sporednoj ulozi“ daju neodoljiv, sočan ukus. Predlažemo da uz šnicle ispečete mlade krompiriće sa neke od zrenjaninskih pijaca. Još nije kasno da pozovete goste na dobru večeru!

Sastojci:

8 goveđih ili telećih šnicli

200g šampinjona

300ml neutralne pavlake za kuvanje

2 crna luka srednje veličine

2 kašike maslinovog ulja

1 kašika aleve paprike

1 kašika brašna

Vegeta, biber, peršun



Priprema:

Šnicle izlupajte tučkom za meso, začinite ih i pobiberite. Poređajte ih u vatrostalnu činiju a preko poređajte luk isečen na četvrtine i krupno isečene šampinjone. Pomešajte pavlaku, ulje, papriku, malo bibera, vegete i kašiku brašna. Prelijte tom smesom šnicle, rasporedite je da sve bude pokriveno, pospite peršunom  i stavite u rernu da se zapeče na 200 stepeni oko 40 minuta. Prijatno!


Van mreže profesor

  • Punjač hranilice
  • **
  • Poruke: 59
Odg: Kuhinjica
« Odgovor #9 poslato: Jun 04, 2012, 02:29:15 pre podne »
http://cokoladaforum.com/index.php/topic,7486.0.html

Van mreže Žex

  • Premium Member
  • ***
  • Poruke: 765
Odg: Kuhinjica
« Odgovor #10 poslato: Jul 19, 2012, 20:02:46 posle podne »
Ne salim se,probaj da dodas jednu stanglu cokolade za mesenje one sto nema secera da vidite kaku boju i aromu doda.

Ja sam ovaj fazon davno čuo i postao je neizostavan deo ceremonije kuvanja gulaša.... thumbup
Feeder = feeling  !


Van mreže Slavic_Blood

  • Premium Member
  • ***
  • Poruke: 559
  • "If we destroy nature, we destroy ourselves!"
Odg: Kuhinjica
« Odgovor #11 poslato: Jul 19, 2012, 22:26:35 posle podne »
Krčkao jedan gulaš pre neki dan, malo divljači svinjetine, junetine... thumbup  Rezultat, pritisak 140/94.  rofl
Ponekad provedem po celu noć u polu mraku, 'mesto da negde ločem!
Najlon, osmeh, hranilica, udica nameštam pecaljke biće feeder ubica!

Van mreže Žex

  • Premium Member
  • ***
  • Poruke: 765
Odg: Kuhinjica
« Odgovor #12 poslato: Jul 19, 2012, 22:52:03 posle podne »
Mlad si ti za te cifre... :upravusi...ostavi to za nas starije.
Gulaš je specifična ( i meni  thumbup omiljena klopa ) ali divljač je čudo.....oće da šišti iz ušiju kada konzument nema meru..( kao ja npr ).... lol
Feeder = feeling  !


Van mreže Slavic_Blood

  • Premium Member
  • ***
  • Poruke: 559
  • "If we destroy nature, we destroy ourselves!"
Odg: Kuhinjica
« Odgovor #13 poslato: Jul 19, 2012, 22:54:57 posle podne »
Zato sledeći put moram da se suzdržavam, mislim da nikad nisam imao takav pritisak.
Svi po jedan tanjir kao gospoda, a ja 2 do okvira sipao, dobro nisam crk'o, još nisam pio kao što umem, kuvali bi mi gulaš za 40 dana. rofl
Jednom smo druga koji ima 50 kila sa krevetom spašavali, mnogo srnetine stavio, gulaš jak, a on se oduzeo kao LSD da je pojeo...
Ponekad provedem po celu noć u polu mraku, 'mesto da negde ločem!
Najlon, osmeh, hranilica, udica nameštam pecaljke biće feeder ubica!

Van mreže laki

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 861
Odg: Kuhinjica
« Odgovor #14 poslato: Jul 21, 2012, 02:18:25 pre podne »
uf kako se preliva preko mesa  clap clap