Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Did you miss your activation email?

Autor Tema: Pravljenje prezle u boji  (Pročitano 5142 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže mokijam

  • Premium Member
  • ***
  • Poruke: 226
  • "Poznaje me grana svaka moravskih vrbaka...."
Pravljenje prezle u boji
« poslato: Februar 09, 2015, 14:16:11 posle podne »
Evo kolege reših sa vama da podelim kako sam napravio prezle u boji i da slikovito objasnim postupak....

Pošto sam ja sa sela, a na selu hvala bogu ima sve  :upravusi  nije mi bilo problem da dođem do svega što mi je potrebno.Postupak je isti potpuno kao i kad se mesi običan hleba za ljudsku ishranu. Ko je od kolega to radio (verujem većina lol verovatno zna postupak pravljenja hleba,  ko od kolega ne zna evo ja ću da objasnim postupak.

Znači treba vam 1kg belog brašna,  malo kvasca i prehrambena boja u koju želite da obojite hleb. Ja sam izabrao zelenu (samo tu je imala žena u šteku) za moje prvo pravljenje, ali generalno hleb možete bojiti u svim bojama...



Dok mesite boju i testo za svaki slučaj koristite hiruške rukavice da vam se ruke ne oboje.
Kvasac razmutite u šolji tople vode a boju takođe razmutite u toploj vodi u drugoj posudi. Prehrambenih boja na tržištu ima veliki broj i praškastih i tečnih, ja sam imao ovu ona je u obliku gela pa mora da se razbije u vodi.





Kad smo kvasac i boju otopili počinjemo da ih lagano sipamo u brašno i da istovremeno mesimo testo. Testo mesimo energično (MESI MESI NEĆE NIŠTA DA TI ŠKODI) sve dok se boja ne sjedini sa brasnom i da svo testo bude zeleno. Po potrebi dodati još malo brašna ako je testo previše lepljivo ili vode ako je testo previše suvo.





Kad smo testo lepo umesili ostavimo ga par sati da stoji u posudi da nadođe.



Samo da napomenem da je u ovoj fazi pravljenja prezli zgodno u brašno ili testo dodati i neku aromu po želji. Ja sam odlučio za prvi put da ne dodajem ništa samo sam u brašno dodao malo običnog šećera da prezle budu slatke... Kad je testo nadošlo izmesimo ga još malo i uzimamo tepsiju i od testa oblikujemo kako želimo da nam izgleda hleb.



Kad smo ga stavili u tepsiju sačekamo još malo da testo tj. hleb opet nadođe i onda ga ubacujemo u šporet da ga pečemo. Pečenje hleba morate sami da odredite kada je gotov jer  to zavisi od šporeta (električna rerna alfa itd). U mom slučaju hleb se peče u legendarnom šporetu smederevcu tako da sam pečenje prepustio ženi  thumbup

Kad je hleb pečen i ohladi se izvadimo ga iz tepsije i uzmemo da ga isečemo na sitnije komade (kriške) da bi se lakše osušio i skoreo.









Pošto je sada hladnije vreme hleb bi se teško osušio da ga iznesem napolje u foruni nisam hteo da ga sušim jer dobija drugu aromu tako da sam ga sušio na sobnoj temperaturi pored šporeta. Sušenje će ići mnogo lakše leti na velikim temperaturama.Pošto se hleb posle jedno 24sata skoreo i osušio treba da se uzme da se usitni i tako dobije prezla u boji. Po internetu sam video više načina da se usitni hled pa sam probao nekoliko. Probao sam sa blenderom i nožićima.



Kao što se vidi sa slike ne može baš lepo da usitni i da napravi jenake mrve. Drugi način koji sam probao to je čekićem za meso i flašom (a može i oklagija) izmrvim kriške hleba. ovaj postupak je bolji od predhodnog, ali da bi bio uspešan hleb mora da bude 100% suv inače će da ga spljeskate, a i opet prezla ne ispada ujednačena. Ako malo više pritisnete pretvori se u prah, ako ne pritisnete, ne možete da usitnite





Treći način koji sam probao po meni i najbolji je da kriške hleba sameljem u mašini za mlevenje mesa.





Kriške hleba se sa lakoćom melju u mašini za meso i prezla izlazi u lepom obliku. Čak sam primetio da lepše prezle budu od kriški hleba koje baš nisu do kraja suve jer od takve kriške prezla ispada malo krupnija i nekako dođe vazdušastija što mislim da će u nekim slučajevima da bude atraktivnije ribi.





Na kraju svega sam dobio tačno 1,6 kg prezli u boji.



Eto, nadam se da ste svi razumeli postupak pravljenja i da vam je ovo bilo od koristi pa ko voli neka proba, a ko ne voli uvek postoji gotova prezla da se kupi. Ja u narednom periodu planiram da napravim prezlu u svim duginim bojama u količini koju ću da imam za veći deo godine. Takođe ću u narednom periodu da probam da aromatizujem prezle i tako ih učinim još boljim za ribu.
« Poslednja izmena: Februar 09, 2015, 19:52:17 posle podne Ady »
Pecanje

Pecanje iliti, ribolov. Muška zabava, naročito vikendom. Cilj je,naravno, namamiti i upecati što više riba, i što boljeg kvaliteta. Obavezan deo ovog mužjačkog rituala su, svakako, i ribolovačke priče.

Van mreže dragan2006

  • Hero Member
  • *****
  • Poruke: 501
Odg: Pravljenje prezle u boji
« Odgovor #1 poslato: Februar 09, 2015, 14:28:23 posle podne »
Odlična ideja, bravo.

Van mreže slobodans

  • Sr. Member
  • ****
  • Poruke: 309
Odg: Pravljenje prezle u boji
« Odgovor #2 poslato: Februar 09, 2015, 15:57:39 posle podne »
 haha

Svaka cast. Psihodelicni hleb

Van mreže mokijam

  • Premium Member
  • ***
  • Poruke: 226
  • "Poznaje me grana svaka moravskih vrbaka...."
Odg: Pravljenje prezle u boji
« Odgovor #3 poslato: Februar 09, 2015, 16:13:58 posle podne »
Evo kako se ponasaju u vodi

sve prezle tonu možda samo mali procenat ostaju na površini

A evo kako izgledaju upakovane i spremne za upotrebu
Pecanje

Pecanje iliti, ribolov. Muška zabava, naročito vikendom. Cilj je,naravno, namamiti i upecati što više riba, i što boljeg kvaliteta. Obavezan deo ovog mužjačkog rituala su, svakako, i ribolovačke priče.

Van mreže mokijam

  • Premium Member
  • ***
  • Poruke: 226
  • "Poznaje me grana svaka moravskih vrbaka...."
Odg: Pravljenje prezle u boji
« Odgovor #4 poslato: Februar 13, 2015, 15:56:20 posle podne »
Evo kolege da pokažem još dve boje od kojih sam napravio prezle. postupak pravljenja je isti tako da time neću da vas smaram samo ću da vam pokažem kako je ispao finalni proizvod.


testo




Kad se ispeče hleb




Posle mlevenja na mašini sam uzeo sito i prosejao prezle tako da budu još finijeg izgleda



Kada sam samleo sve prezle onda sam ih pakovao po pola kg pakovanje i razvrstavao sam ih po boji a i napravio sam miks prezli svih boja.






krupne komade prezle koje nisu mogle da prođu kroz sito sam takođe spakovao zasebno jer će i one da posluže na nekom pecanju



Na ovoj slici na gomilici levo su kupovne prezle a desne su domaće pa sami utvrdite razliku



I na kraju kako to izgleda sve lepo upakovano i spremno da se nosi na vodu




Bistro
Pecanje

Pecanje iliti, ribolov. Muška zabava, naročito vikendom. Cilj je,naravno, namamiti i upecati što više riba, i što boljeg kvaliteta. Obavezan deo ovog mužjačkog rituala su, svakako, i ribolovačke priče.

Van mreže dragan2006

  • Hero Member
  • *****
  • Poruke: 501
Odg: Pravljenje prezle u boji
« Odgovor #5 poslato: Februar 13, 2015, 16:00:46 posle podne »
Ti opušteno možeš da nabaviš neku profi peć pa udri i prodaj, odlično mi ovo deluje thumbup

Van mreže laki

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 830
Odg: Pravljenje prezle u boji
« Odgovor #6 poslato: Februar 13, 2015, 17:53:47 posle podne »
 clap clap clap ima li promo uzoraka :D

svaka čast za trud i ideju

Van mreže mokijam

  • Premium Member
  • ***
  • Poruke: 226
  • "Poznaje me grana svaka moravskih vrbaka...."
Odg: Pravljenje prezle u boji
« Odgovor #7 poslato: Februar 13, 2015, 19:35:25 posle podne »
Šta pričate kakva prodaja hoćete da me ovi oporezuju za ništa  haha
E nije što sam ja pravio ali stvarno mi lepo ispalo.... sledeća mi je dilema koju aromu da kupim da ubacim neznam koja bi najbolja bila? Neka da ne ispari dok se ispeče hleb  lol
Pecanje

Pecanje iliti, ribolov. Muška zabava, naročito vikendom. Cilj je,naravno, namamiti i upecati što više riba, i što boljeg kvaliteta. Obavezan deo ovog mužjačkog rituala su, svakako, i ribolovačke priče.

Van mreže Žex

  • Premium Member
  • ***
  • Poruke: 764
Odg: Pravljenje prezle u boji
« Odgovor #8 poslato: Februar 13, 2015, 21:26:39 posle podne »
Ovo izgleda fantastično  thumbup . Ja se ne bih opterećivao aromama u hlebu. Imaš tečnih i praškastih, turiš kao do sad u hranu i ćao. Pretpostavljam da će ti biti dodatno zadovoljstvo pecati sad sa ovim u hrani. Znam po nekim stvarčicama home-made koje me baš obraduju kad ih upotrebim na pecanju.
Feeder = feeling  !


Van mreže Imre

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 239
Odg: Pravljenje prezle u boji
« Odgovor #9 poslato: Februar 13, 2015, 21:48:01 posle podne »
I ja isto mislim,ovo je i ovako extra, a prezla već i sama ima svoju aromu.

Van mreže Ady

  • Administrator
  • *****
  • Poruke: 2044
  • Ko drugom jamu kopa, trećom garant potpisuje!
Odg: Pravljenje prezle u boji
« Odgovor #10 poslato: Februar 14, 2015, 02:06:58 pre podne »
U svakom slučaju biraj termostabilnu aromu - koja se ne gubi pri visokim temperaturama.
Jedino nznm kako će se ribama svideti te arome glede njihovog hemijskog sastava. Iskreno, msm da je Žeki skroz u pravu što se tiče aromatizovanja - isto kao i do sada, aromu dodaj u hranu pa će je i mrvice upiti. Jedino ako nećeš pecati na čiste mrvice. Onda moraš tečnu aromu da sipaš u vodu kojom ćeš ih kvasiti.

Svaka čast, u svakom slučaju, za rezultat. Izgledaju prelepo i siguran sam da će se pokazati mnogo boljim od kupovnih!
Pre nego što pustiš jezik u pogon proveri da li ti je mozak uključen!


Van mreže jimmy barka

  • Početnik
  • *
  • Poruke: 6
Odg: Pravljenje prezle u boji
« Odgovor #11 poslato: Februar 14, 2015, 10:56:02 pre podne »
Svaka cast za trud i finalni proizvod, extra izgleda  thumbup. Sto se tice arome i ja mislim da je najbolje dodavati pre pecanja dok se prezle mesaju sa hranom, praskaste ili tecne, svejedno. Da li si ramisljao mozda sa psenicnim(belim)brasnom da probas i kukuruzno da mesas? Znas i sam da je kukuruz u bilo kom obliku uvek atraktivan za sve saranske vrste.

Van mreže mokijam

  • Premium Member
  • ***
  • Poruke: 226
  • "Poznaje me grana svaka moravskih vrbaka...."
Odg: Pravljenje prezle u boji
« Odgovor #12 poslato: Februar 14, 2015, 21:02:30 posle podne »
Razmišljao sam da napravim prezle od brašna belog kukuruza. Tj. Da napravim proju i nju da sitnim... to me baš zanima kako bi se ponašalo u vodi i da li bi imalo efekta na ribu?
Pecanje

Pecanje iliti, ribolov. Muška zabava, naročito vikendom. Cilj je,naravno, namamiti i upecati što više riba, i što boljeg kvaliteta. Obavezan deo ovog mužjačkog rituala su, svakako, i ribolovačke priče.

Van mreže Žex

  • Premium Member
  • ***
  • Poruke: 764
Odg: Pravljenje prezle u boji
« Odgovor #13 poslato: Februar 14, 2015, 22:02:17 posle podne »
Evo imaš odobrenje od mene da probaš  thumbup .....  lol . ALI....da slikaš i javiš kako izgleda   ;) .
Feeder = feeling  !


Van mreže Slavic_Blood

  • Premium Member
  • ***
  • Poruke: 559
  • "If we destroy nature, we destroy ourselves!"
Odg: Pravljenje prezle u boji
« Odgovor #14 poslato: Februar 16, 2015, 10:35:46 pre podne »
Super su ti ove prezle   thumbup
A evo kako Sergej Popov pravi svoje home made prezle
ZooM's Workshop - Декоративные сухари
Ponekad provedem po celu noć u polu mraku, 'mesto da negde ločem!
Najlon, osmeh, hranilica, udica nameštam pecaljke biće feeder ubica!