Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Autor Tema: Gde se krije keder a gde predator i zašto?  (Pročitano 3353 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Ady

 • Administrator
 • *****
 • Poruke: 2077
 • Ko drugom jamu kopa, trećom garant potpisuje!
Gde se krije keder a gde predator i zašto?
« poslato: Mart 01, 2013, 21:23:04 posle podne »
Na pokretanje ove teme ponukala me je sinoćna "rasprava" sa Bakijem.
Ako sam dobro razumeo Bakija, on je tvrdio da se štuka (koristiću to umesto "predatori") krije u granju i kršu zato što...eto zato što joj je to stanište i odande lovi...A ja sam tvrdio da ona tu dolazi za plenom, tačnije da se u granju, kršu, preprekama kriju kederi i sitna bela riba a da ZA NJIMA dolazi štuka i zauzima takve pozicije. Dakle radi se o tome da se slažemo da je ona tu i da odande lovi ali ja tvrdim da je tu jer je došla za plenom. Kao drugi primer koji bi potvrdio moje stanovište da ona polazi i naseljava onaj deo gde joj se nalazi plen je primer plitkih platoa na obalama Tamiša...kada sunce zagreje plićake koji su ravni kao kade, možemo po pravilu da vidimo "tamnu senku" koja poput balvana miruje u plićaku i samo čeka neopreznu ribicu da jurne za njom i da je "usisa".
Dakle, da li ona ide za kederom ili su kederi prosto glupi pa joj "dođu na gajbu"?
Pre nego što pustiš jezik u pogon proveri da li ti je mozak uključen!


ivan

 • Gost
Odg: Gde se krije keder a gde predator i zašto?
« Odgovor #1 poslato: Mart 01, 2013, 22:25:42 posle podne »
Ja mislim da štuka uglavnom prati kretanje kedera, tj one vrste kojom se primarno hrani u određenoj vodi. Negde je dominantna crvenperka, negde kaugler ili peš...kako se ta sitna riba pomera, tako i štuka menja poziciju. Jedino za vreme i u periodu neposredno posle mresta lovi na poziciji na kojoj se zatekla. Velika je šteta to što je kao vreme mresta definisan samo period od 01.feb. do 01.arprila, štuka je riba koja se priprema za mrest malo duže. Naravno, kad god je moguće, pozicioniraće se uz neku prepreku, žbun nekog vodenog rastinja, granu, kamen, neravninu na samom dnu. Vrlo je prilagodljiva i stanište joj može biti duboka i brza voda isto kao i plitka voda na samo par santimetara od obale. Često, dok varaličarim vidim u plitkoj vodi crnu senku o kojoj Ady govori i to na sasvim čistom terenu...Primerke od nekoliko kilograma sam pecao uz samu obalu u neverovatno plitkoj vodi. Na jednoj je poziciji u martu dok se mresti, na drugoj u julu ili septembru. Promene temperature vode i vodostaj su faktori koji utiču na intenzitet aktivnosti štuke.
Čitao sam diskusiju od početka i mislim da je sve što ste napisali od koristi onome koji želi da peca ovu vrstu. Nadam se da će biti više ovakvih diskusija u kojima ćemo iznositi različite stavove na konstruktivan način. Pozdrav obojci i poziv da se pridružite neki put nama koji vrtimo leptire i ostale zezalice u pokušaju da ulovimo ovu ribu :)

Van mreže miki no swear

 • Premium Member
 • ***
 • Poruke: 354
Odg: Gde se krije keder a gde predator i zašto?
« Odgovor #2 poslato: Mart 01, 2013, 22:30:43 posle podne »
Uvek sam imao više uspeha kad pustim kedera da slobodno pliva ispod olova ili eventualo iznad ali da olovo nije na dnu nego kad zabodem dubinjak u mesto ili balerinu tj. potopim olovo na dno.
Bitno mi je samo da ima neke trave blizu jer tok kad tad navede mučenu žrtvu u neposrednu blizinu trave i onda znam da će u tom potezu uslediti napad.
Iz toga zaključujem da ona čeka na pojedinim mestima a ne da juri okolo bezglavo za kederima osim onih suludih dana kada uzima sve živo na naj neveovatnijim mestima, al to je retkost.

ivan

 • Gost
Odg: Gde se krije keder a gde predator i zašto?
« Odgovor #3 poslato: Mart 01, 2013, 22:40:21 posle podne »
Tako je, ona vreba u nekom"mraku"ali uvek u blizini kedera. Ne juri ga već se pozicionira u njegovoj blizini i čeka. Kad keder promeni lokaciju, to radi i ona...a za njom i ja :)

Van mreže Damjan

 • Početnik
 • *
 • Poruke: 15
Odg: Gde se krije keder a gde predator i zašto?
« Odgovor #4 poslato: Mart 05, 2013, 22:13:12 posle podne »
 Cilj svakog predatora jeste da vidi a ne bude viđen i tako iznenadi i ulovi plen. To je jedan od razloga zašto se predatori kriju u granju,travi,itd... Smuđ,štuka vole da love iz zasede,pogotovo krupniji komadi koji nisu ludi za jurcanjem i trošenjem energije. U reci zaklon znači i slabiju struju vode i na takvim mestima riba troši manje energije postavljajući se ispod,ili iza krša gde ih matica vode preskače.
Drugi razlog jeste da se i predatori kriju u granju,travi od drugih predatora,to jest zaklon im pruza sigurnost,to im je u prirodi.
A stoji i to da se u blizini zaklona  vrti i plen,tj sitnija riba.

Pozdrav za sve na forumu.  :hi thumbup

Van mreže dare

 • Global Moderator
 • *****
 • Poruke: 703
 • Pametniji, ne popuštajte više...propadosmo načisto
  • Feeder Fishing Team
Odg: Gde se krije keder a gde predator i zašto?
« Odgovor #5 poslato: Mart 07, 2013, 09:38:24 pre podne »
Pozdrav i tebi Damjane...Odličan opis kako sve to izgleda pod vodom.

Van mreže NEBO

 • Punjač hranilice
 • **
 • Poruke: 63
Odg: Gde se krije keder a gde predator i zašto?
« Odgovor #6 poslato: Mart 21, 2014, 13:11:47 posle podne »
Ima ovde materijala za nekoliko desetina postova. Mnogo toga zavisi od same vode na kojoj se peca. Nije isto pecanje štuke na Dunavu, Dunavcima, Tamišu, ili Karašu ili Joci. Nije štuka u različitim godišnjim dobima na istom mestu. Štuke 5+ teško ćete videti kako se sunčaju u plićaku kad upekne u julu, ali će te se smrznuti kad je vidite kako vam prati  fider hranilicu kad namotavate i vadite iz dubine, a ona se na metar ili dva okrene nazad i ode i legne na najdublji i najhladnije deo reke.  A videli ste aždaju od ribe upravo. Nije realno očekivati da takva riba boravi svo vreme u plićaku. Koliko je bezbedna ona u tom pojasu reke.
U krajnjoj liniji, kolko joj treba zaveslaja na Tamišu recimo, od jedne do druge obale.
Koja je dubina naših stajaćica- bara na sredini i pri obali? Pa i ako ima nekih rupa hoće li se sve štuke, nagurati tu. Naravno da neće, jer bi se međusobno poklale.

Dalje, na Dunavu takve ribe od 5 +  ne jedu kedere nego nešto malo krupnije.

Videćete štuku (ili tamnu senku) u plićaku posle mresta kako stoji nepomično. Da li se ona sprema za ručak (napad) ili se jednostavno guštera na aprilsko-majskom suncu. Pogledajte da li je usmerena ka gore ili je oborila nos.

O glocama

Gloce su mlade i vole da jedu. One su i manje i odgovara im i manji plen. Onda su i kederi njihov pravi izbor i naravno je da će kolko tolko više jurcati za jatima kedera. Keder kad je muka uglavnom zaždi u plićak ili u trsku, granje... Inače boraviće bilo gde, ne krije se sve vreme po granju, plivaće jato po površini, pa će iznenada da se izgubi negde u dubini, itd itd... 

Van mreže dragan2006

 • Hero Member
 • *****
 • Poruke: 501
Odg: Gde se krije keder a gde predator i zašto?
« Odgovor #7 poslato: Maj 17, 2015, 14:20:09 posle podne »
https://youtube.com/devicesupport