Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Did you miss your activation email?

Autor Tema: TAKMIČARSKE TAJNE 7. DEO - "Ovo je bio profi timski rad!"  (Pročitano 2339 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Ady

  • Administrator
  • *****
  • Poruke: 2061
  • Ko drugom jamu kopa, trećom garant potpisuje!
TAKMIČARSKE TAJNE 7. DEO - "Ovo je bio profi timski rad!"
« poslato: April 10, 2014, 19:13:35 posle podne »
Velika većina pecaroških takmičenja su pojedinačna takmičenja, ali je vrlo primetno da ISKLJUČIVO oni koji su timski igrači uspevaju da postignu dobar rezultat. Odnosno, ako postoji nekoliko takvih pecaroša koji mogu i hoće da rade zajedno, koji iskreno dele međusobno sve, onda oni mnogo efikasnije mogu da napreduju nego ma i najbolji pecaroš na svetu koji radi sam. Više očiju vidi više, više pecaroša može da isproba više stvari. Tokom ove godine su održana tri takva takmičenja, gde je timski rad doneo vrlo značajne rezultate.

Rano proletos je u Segedinu, na Maty-eru, održan III Tubertini Fider Kup, na kojem je među pet prvoplasiranih bilo čak tri takmičara iz Lanos Mix Fider tima, pod dirigentskom palicom Lantoš Janoša. Pomalo ljubomorno smo gledali kako su efikasno i uspešno rešili stazu vešti ribolovci.

Rano proleće je donelo uspeh Lantos Mix Feeder ekipi na III. Tubertini Feeder Kupu. Među prvoplasiranih 5 takmičara, čak je troje bilo iz njihovog tima

Uz njih su odlični bili i momci iz WalterLanda. Na polufinalu Pojedinačnog Državnog Prvenstva  su takmičari iz Walter Tamašovog tima bili visoko plasirani. Prva tri mesta su zauzeli baš takmičari WalterLand Sensas tima i povrh toga, među prvih deset je bilo rapoređeno još tri takmičara ovog kluba. Ovo je jedan tako neverovatan rezultat da se ne može prosto reći da su imali sreće. Jedan ili dva čoveka mogu da imaju sreće, ali ovoliko njih baš i ne!

U polufinalu Pojedinačnog Prvenstva Države dominirali sutakmičari iz WalterLanda

Kada smo se spremali za III Lantoš Miks Fider Kup 11. i 12. maja 2013. ovi rezultati i pozitivni primeri su nam bili ideja vodilja. Kada sam pecao sa svojim klupskim kolegama, Borsos Gáborom, Sipos Gáborom iŠiša Jožefombilo mi je sasvim jasno da samo zajedničkim radom možemo da se popnemo na lestvici među sve jačom i sve spremnijom konkurencijom.  Sama priprema i odgonetanje tajni staze je ovaj put najbolje pošlo za rukom našoj ekipi, što je kasnije postignut rezultat i potvrdio, jer je među pet prvoplasiranih takmičara čak trojica bilo iz  Haldorádó Feeder Teama.

1. mesto: Döme Gábor
3. mesto: Šiša Jožef
5. mesto: Šipoš Gábor

Na brojnim takmičenjima sam već bio dobro plasiran ali se radost umnogostručava kada i moji timski drugovi postižu uspehe. Naša sreća je bila neopisiva.

Ostvario nam se san! Na III. Lantos Mix Feeder Kupu članovi našeg tima su ostvarili najbolje rezultate, jer smo osvojili 1., 3. i 5. mesto u pojedinačnoj konkurenciji!

Već je mnogo puta napisano da tajni nema, samo skrivenih sitnica. Na meni/nama već svojstven način ću napisati nekoliko takvih stvari koje su bile ključne za postizanje ovog izuzetnog rezultata.


Izbor odgovarajuće daljine

Karakteristika staze u Tisakečke je ta, da je korito udaljeno od obale otprilike 12-20 metara tvrdo kao kamen, a nešto dalje je pokriveno žitkim muljem. Zato se pecanje na daljinama preko 20 metara retko kad isplati ovde. U vreme kada se takmičenje održavalo, vodostaj ovog rukavca je bio na 100%.Ovo je za posledicu imalo to, da je dubina vode neposredno u priobalju već bila oko metar ipo. Pride, pravac kojim je vetar duvao je uzrokovao stvaranje talasa, koji su glavni izvor hrane ribama – plankton, nagurao u priobalni pojas. Ribe su hrabro pratile svoj „obrok” jer su čak i na samo metar od obale imale dovoljno dubok vodeni stub. Većina ribolovaca nije ni primetila da je naizgled mala daljina bacanja od 20-ak metara u stvari prevelika, jer se sva riba grupisala na daljini ne većoj od dužine zabačenih čuvarki.

Sipos Gábor je u oba kola uspešno primenjivao tehniku pecanja u priobalju

Ovaj pristup je podjednako davao i sitniju i krupniju ribu

Sipos Gábor je ovo uočio i uspešno primenjivao u Segedinu već više puta uspešno dokazanu tehniku spuštanja mamca u priobalje. Kod ovog pristupa nema potrebe za zabacivanjem, već se sistem bukvalno samo spušta ispod ruke. Prosto je neverovatno da je na ovaj način, skoro pod nogama, uspeo da uhvati nekoliko lepih šarana i krupnih deverika. Dakle, na Tisakečkešu ni u kom slučaju ne treba da pomišljamo na pecanje na velikim distancama. Štaviše, baš suprotno od toga!

Šiša József je po struci slikar ali je zaluđeni takmičar. Česta pecanja idu na uštrb struke, ali zna da se dobri rezultati samo tako mogu postići!


Izbor prihrane

Već dve godine na ovom terenu uspešno koristimo miks sačinjen od Haldorádó Nagy Dévér-ai Sensas Etang-a. I sad smo ga na takmičenju uporedili sa brojnim drugim miksevima sačinjenim od vrlo poznatih marki, ali je SVAKI PUT do sada ovaj miks je davao najviše ribe pa nas tako ni na ovom kupu nije izdao.

Drugu godinu za redom odlične rezultate daje miks za Tisakečke…

…koji u sebi sadrži mnoštvo čestica koje se oslobađaju

Sa živim mamcima smo ovaj miks učinili još primamljivijim


Mamci

Jedna od odlika ovog miksa je ta, da kada ga malo suvlje umešamo, odlične rezultate daje pri pecanju u srednjim slojevima vode a kada se u znatnijoj meri nakvasi, izvanredno se može koristiti i pri lovu na većim dubinama. Kada smo ribu tražili i pecali u srednjim slojevima vodenog stuba, odizanje mamca je bilo neizostavno.

Korišćeni mamci

Lebdeći crvi su ovde neizostavni!

Lebdeći crvi, pripremljeni na poseban način, zadržavaju udicu na željenoj visini vodenog stuba i onda, kada se uz njih na udicu stavljaju i drugi mamci

Za ovo, zbog pravila koja važe na takmičenjima, smeju da se koriste samo prirodni mamci. Prošle godine su svetlost dana ugledao Haldorádó Lebdeći Crvi, koji su preko noći postali pravi hit. Od 4 ponuđene arome,  Mézes Pálinka (Medovača) se pokazala najlovnijom. Kada je riba oprezno uzimala mamac i kada smo imali dosta promašaja, veličinu mamca je trebalo smanjivati. Ovo smo najjednostavnije rešili tako, što smo makazama isekli crva. Ovako on brže upija vodu, brže smekša i počne da tone, ali nekih 3-5 minuta izdrži u lebdećem položaju.Duže nismo nikad držali sistem u vodi. Ako za to vreme nismo imali udarac, ponovo smo zabacivali. Bilo je i takvih perioda kada su na udicu postavljeni presečen crvić sa 2-3 larve pride ili 1-2 pinkija delovali kao sumnjiv ili preveliki zalogaj. Tada smo u pomoć pozvali „kütyü” – kuglice od ekspandiranog prosa. Jedina zamerka koju možemo da uputimo ovom mamcu je što ne može da se zadrži na udici duže od minut-dva. Još i manje ako u međuvremenu počnu da ga pipkaju i probavaju ribe. U svakom slučaju, bilo je neophodno da koristimo mamac malih dimenzija, velike sposobnosti odizanja, 100% prirodan i od klasičnih „kuglica” izdržljiviji lebdeći mamac. U sedmici koja je prethodila takmičenju, svetlost dana je ugledao naš novi prizvod - „Takmičarske Kuglice”, koji je interesantan ne samo zbog izražene boje nego pre svega zbog 3 do 4 puta dužeg perioda sposobnosti lebdenja u vodenom stubu. Taj period je produžen na čak 4 do 8 minuta. Ali nije interesantan samo zbog te produžene sposobnosti lebdenja nego i zbog izrazito veće otpornosti-žilavosti, što u praksi znači da kada ugledamo mali titraj vrha štapa a da nismo ni stigli da kontriramo, još bismo imali vremena da sačekamo na jedan ili dva trzaja jer možemo da se uzdamo u činjenicu da je mamac još uvek na udici. Ovo je sa klasičnim kütyü-om nezamislivo jer ma i najsitnije pipkanje garantovano znači da mamca više nema.

Nedelju dana pred takmičenje je ugledala svetlost dana a na takmičenju smo ga uspešno koristili (a usskoro će da bude plasirano i na tržište) Haldorado Takmičarska Kuglica. Duže lebdi i trajnije ostaje na udici nego na klasičan način spravljeno ekspandirano proso


Tehnika ribolova

Nakon inicijalnog hranjenja smo počeli da pecamo u srednjem sloju vode. Korišćenjem predveza različitih dužina (50, 75, 100, 125 i 150cm) smo istražili sve slojeve vodenog stuba u potrazi za ribom. Pri tome nismo zaboravili da istražimo i samo dno, jer se i tamo uvek mogao naći par gladnih usta. Interesantno je bilo uočiti da svaki put, kada bi na dnu uspeli da ulovimo jednu ribu, nedugo za njom bismo ulovili barem još jednu. Nakon toga smo morali da prelazimo na traženje ribe u srednjem sloju vode i to na različitim dubinama. Pri tom smo stalno morali da mejamo i mamce.

Idealna veličina udice i debljina najlona

Ovako izgledna jedna „bomba” za deveriku

U njoj se nalazi isključivo ono što ribe vole :)

Efikasan sistem

Lepo se vidi na slici koliko je daleko hranilica od udice. Konkretno, ovaj predvez je dugačak 150 cm!

Nakon kratkog čekanja…

…čak i ovakvim lepoticama sam mogao da se obradujem!

Ukus i boja izdignutog mamca su igrali jednako važnu ulogu kao i konstanto i u dobrom ritmu obavljano menjanje dubine na kojoj se peca a što je dalje uzrokovalo da se i daljina na kojoj pecamo menjala. Tačnije, povremeno smo ribu tražili tik pri obali a povremeno podalje, što je skoro svaki put donosilo po jedan bod vrednu ribu. Oni koji su se striktno držali pecanja na istoj daljini i tu poziciju sistematski i precizno hranili, mogli su da primete da su se ribe javljale periodično, u talasima. Konkretno: brzo bi uhvatili jednu ili dve ribe a zatim bi na sledeći udarac bezuspešno čekali i po 20-30 minuta. Onaj pecaroš, koji je u tom periodu „praznog hoda” uspeo da pronađe ribu – pobedio je!

Ova preslatka zlatna ribica mi je ispunila sve tri želje!

Ulovi koji su doneli prvo i drugo sektorsko mesto

Posle takmičenja smo ponovo o svemu popričali i izanalizirali

Naš tim je ovaj put ovo uspešno rešio što se na kraju manifestovalo dobrm rezultatima svih članova tima. Trudićemo se da se i za sledeće takmičenje spremimo ovako efikasno pa ću možda i tada moći sa velikim zadovoljstvom da povedim šta je bila „tajna uspeha” :)

Ovakve uspehe želimo svim kolegama pecarošima!

Više detalja i prikaza samog takmičenja, listu sa rezultatima i fotografije možete pronaći na sledećoj adresi: http://horgaszklub.eu/cikkek/reszletek/1137_iii_lantos-mix_feeder_kupa-tiszakecske_2_nap/


Tekst: Döme Gábor
Fotografije: Csapi Károly i Polyák Csaba
Prevod: Mesić Adam
Pre nego što pustiš jezik u pogon proveri da li ti je mozak uključen!