Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Did you miss your activation email?

Autor Tema: TAKMIČARSKE TAJNE 6. DEO – Lov deverike sa prihranom na bazi ribljeg brašna?  (Pročitano 5421 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Ady

  • Administrator
  • *****
  • Poruke: 2054
  • Ko drugom jamu kopa, trećom garant potpisuje!
Kada čujemo da se neko sprema da peca deveriku, većini pecaroša odmah na pamet pada prihrana slatkog ukusa, bazirana na mlevenom keksu ili medenjacima, sa aromom cimeta, kao nešto što je najbolje za ovu namenu. Da budem sasvim iskren, tako sam i ja mislio sve dok nisam iskusio koliko efikasno mogu da se „napadnu” krupne deverike sa prihranom zasnovanom na ribljem brašnu.

Godinama već hvatam krupne deverike od po nekoliko kilograma na različite pelete i prihrane zasnovane na ribljem brašnu ali sam to uvek pripisivao slučaju i na pamet mi nije padalo da ciljano, a kamo li na takmičenjima, na taj način probam da ih lovim. A isplatilo bi mi se!

Tokom ciljanog lova šarana s vremena na vreme dobijam krupne deverike koje nisu pobegle od prihrane sa ribljim brašnom i od peleta. Štaviše!

Najbolji primer za rečeno je Svetsko prvenstvo u fideru, održano 2012. godine u Belgiji, gde je mađarska reprezentacija, čiji sam član bio i sam, osvojila srebrnu medalju, a Erdei Attila je postao pojedinačni svetski prvak. Na ovom takmičenju, kao što ste mogli da vidite u našim brojnim izveštajima, koristili smo hranu sa velikim udelom ribljeg brašna. Učinak nas je sve iznenadio. Brojnu sitnuriju, koja nastanjuje stazu gde smo pecali, skoro potpuno smo uspeli da izbegnemo korišćenjem ovakve prihrane. Na nju su dolazile gotovo isključivo krupne deverike, babuške i šarani. Kada god smo imali udarac, mogli smo da se opkladimo da je u pitanju neka krupna riba.

Tajna uspeha mađarske reprezentacije na Svetskom prvenstvu u fideru 2012. godine leži između ostalog i u upotrebi hrane pune ribljeg brašna

Kada smo pokušavali da pecamo sa standardnim slatkastim prihranama, pecanje je postajalo gotovo nemoguće od bezbrojnih sitnih riba koje su se ustremljivale na nju. Nakon SP-a sam puno eksperimentisao na domaćim stajaćim i tekućim vodama. I zaista je radilo! Sada bih voleo da sve zainteresovane uputim u misterije lova na deverike sa prihranom na bazi ribljeg brašna.

Selektivni efekat prihrane sa ribljim brašnom, i kod pecanja bele ribe, skoro je šokantan!!!


Na samom početku treba razjasniti da se ovaj pristup isplati primeniti samo na vodama koje nastanjuju krupne jedinke deverika. Šta podrazumevamo pod „krupne jedinke”? Kada prosečni primerci premašuju težinu od 0,5kg. Kada je prosečna lovna težina manja od pola kilograma ili u vodi postoje samo retki pojedinačni primerci željene težine, onda ne vredi da probavamo na takvoj vodi prihranu baziranu na ribljem brašnu, jer ćemo u najboljem slučaju uspeti da privučemo ili upecamo tek pokoju babušku ili u najboljem slučaju šarana. Međutim, na vodama gde prosečna lovna težina deverika premašuje tih nekih pola kilograma, a posebno tamo gde je prisutna brojna populacija sitne ribe, sa ovakvom prihranom možemo izuzetno uspešno da selčektujemo krupnije jedinke i drastično možemo da povećamo prosečnu lovnu veličinu deverika.

Lokacija na kojoj je ovaj prilog stvaran je jedna od najpoznatijih voda u zemlju, akumjulacija Maconka, koja je postala poznata pre svega po svojim kapitalnim šaranima i raznovsnoj ribljoj fauni. Mi već 10 godina organizujemo takmičenja na njoj. Jedno od najuspešnijih, najmasovnijih i najpopularnijih je  Haldorádó – Sikeres Sporthorgász Nemzetközi Feederbotos Kupa (Haldorado Međunarodni Fider Kup Uspešnih Sportskih Ribolovaca) koji je ujedno i timsko i pojedinačno takmičenje. Organizujemo ga već 11 godina ali meni ni jednom još nije pošlo za rukom da se popnem na podijum kao pojedinačni pobednik. Međutim, 2012. sam uspeo da pobedim!

Ovu vrednu pobedu na Maconki, carstvu krupnih riba…

… sam uspeo da izvojujem zahvaljujući ciljanom lovu deverike!

Na pobedi mogu da zahvalim (posle ostvarenog dobrog rezultata u prvom kolu) ulovu od preko 20 kilograma deverike, čemu ni oni koji su ciljano lovili šarana nisu mogli da se suprotstave. Ovde sam ostvario već puno lepih takmičarskih rezultata ali sam na ovaj posebno ponosan. Jedna od tajni mog uspeha leži i u tome što sam deveriku tražio na nešto većoj daljini od ostalih takmičara, na oko 40 metara. Ali ima i više od toga. Onog dana, o kojem ovaj tekst govori, nisam pecao na tih 40 nego čak na 60 metara. To samo po sebi i nije ništa posebno, ali ako kažem da je kompletan sistem sastavljen tako da odgovara međunarodnim takmičarskim pravilima, onda to već dobija sasvim drugu dimenziju.

Pecanje deverike na velikim daljinama pruža mogućnost za ostvarivanje dobrih rezultata svakome onome ko se trudi da postigne maksimum

Ko je već učestvovao na nekom takmičenju koje se peca po međunarodnim pravilima, zna da sistem mora biti takav da hranilica mora biti klizna celom dužinom, ne sme da ima nikakav stoper. Minimalna dužina predveza je 50 cm. Hranilica ne sme da bude „in-line” tipa, tako da ne možemo da koristimo klasične „lubeničarke” ili method hranilice. Znači sve ono čime možemo da bacamo na velike daljine prosto ne dolazi u obzir. Tako da kada pričamo o takmičenjima, mahom ne govorimno o pecanju na velikim daljinama. Ali, ima leka i za to!

Sa ovom montažom možemo da jurimo „deve” i na 60 ili 80 metara

Dobar primer smo videli od holandske reprezentacije na Svetskom prvenstvu. Sa hranilicom kojoj je olovno otežanje na dnu („bullet”) lako su bacali i pecali na 60 ili čak 80 metara. Makar i samo zbog ovakvih stvari se vredi takmičiti i odlaziti na manifestacije što višeg ranga, na kojima učestvuju profesionalci, ribolovci mnogo višeg ranga od nas, jer upravo od njih za kratko vreme možemo da „pokrademo” mnogo korisnih i praktičnih „caka”, za čije „provaljivanje” bi nam bili potrebni sati, dani, nedelje… mukotrpnog eksperimentisanja i „mozganja” na obali. A često ni to ne bi bilo dovoljno.

Evo dokaza!

U međuvremenu sam više puta isprobao ovaj sistem. Vrlo je efikasan. Velika mu je prednost, što uz pomoć njega možemo da pecamo na znatno većim daljinama od svih ostalih. Može se jako precizno zabaciti čak i po jakom vetru. Naravno, proizveli smo sopstveni model, Haldorado verziju, pod punim nazivom Long Cast Round Feeder. Mogu se nabaviti u težinama od 25 i 35g.

Daleke zabačaje omogućava Long Cast Round Feeder hranilica

Uzevši u obzir konstrukciju samog sistema, verujem da deluje neverovatno da se predvez od 50 i više centimetara neće zapetljati. Ali sam to već dokazao u prvom delu serijala „Takmičarske tajne” na lokalitetu Tisakečke.

Posle kratkog čekanja…

… na udici je „krasna deva”

Zbog ovakvih sam došao!

Pogledajmo šta ide u hranilicu!
Koristio sam dve različite mešavine koje sam umešao od istih sastojaka ali u različitim odnosima:

Elementi prihrane bazirane na ribljem brašnu

1. miks:
1 kg Haldorádó Top Method Feeder Maximum Green
0,5 kg Haldorádó Nagy Dévér
125 ml Haldorádó Nagy Dévér aroma

2. miks:
1 kg Haldorádó Nagy Dévér
0,5 kg Haldorádó Top Method Feeder Maximum Green
125 ml Haldorádó Nagy Dévér aroma

U levoj posudi je 1. miks koji sadrži veći procenat ribljeg brašna a u desnoj posudi je onaj 2., slađi miks

Redosled kompletne prihrane

Dve različite prihrane u naizmeničnoj upotrebi su odlično selektovale ribu

Zašto je pri lovu deverike potrebno da imamo dva različita miksa?

Iskustvo sa Maconke nedvosmisleno pokazuje da slatkastom prihranom u kojoj se nalazi minimalan udeo ribljeg brašna, možemo da privučemo i održimo na okupu i krupne deverike i veću količinu ribe. Međutim, kada se preveliki broj jedinki okupi i kada i dalje pristižu, prosečna težina jedinki proporcionalno opada. S početka krupniu ulovi postaju  sve sitniji i sitniji da bi na kraju jedini ulov činile „dlanare”. Tada možrmo da obrnemo takav redosled ukoliko počnemo da pecamo sa hranom bogatijom ribljim brašnom. Jako lepo možemo da selektujemo iz velike grupe riba one krupnije jedinke.

Crvići, seckane gliste, kasteri i larva mogu dodatno da povećaju primamljivost bilo koje prihrane

Kombinujući dve različite hrane, stavljajući u hranilicu malo jednu, malo drugu mešavinu, jako lepo možemo da lovimo sve krupnije i krupnije jedinke. Bitno je da ovakav način pecanja, koji savršeno funkcioniše i na takmičenjima, kao što sam već i rekao, savršeno funkcioniše i u slobodnom ribolovu. Naime, kada nam dosadi da na udici iz časa u čas imamo sve sitnije i sitnije jedinke i kada nam sav ulov predstavljaju samo „dlanare” i sitnije ribice, ovakvim pristupom uspešno možemo da „ih se ratosiljamo” i počnemo da pecamo krupnije jedinke. Ova tehnika pecanja deverike nije toliko atraktivna, nije toliko aktivna ali je vrlo izvesno da će na konačnom merenju da prevagne u odnosu na one koji su intenzivnim pecanjem lovili dlanare. To je potvrdilo i ovo pecanje.

Primamljivi zalogaji u hranilici

Efikasan sistem

Ovako to izgleda u vodi

Buket mamaca kombinovan sa crvićem-podizačem…

… i u hladnoj vodi lakše pronađe put do plena nego onaj koji leži na dnu

Ovaj tekst i tema su još detaljnije obrađeni u filmiću koji ide uz nju i predstavljaju svojevrsnu polaznu tačku ili ideju vodilju na koju se valja vratiti i posle nekoliko godina, kada kod nas na tržištu preovladaju hrane bazirane na ribljem brašnu namenjene pecanju deverike.

Vrh skoro potopljen u vodu nam omogućava da vidimo ma i najsitnija pipkanja

Lep rad „šaranskog” fidera

Još jedan lep primerak

I ona je ispoštovala moje napore

Znam da sada još uvek mnogima prethodna rečenica mami osmeh na lice i deluje neverovatno, ali pomislimo samo na to da je pre nekoliko godina delovalo besmisleno naše domaće „kukuruzožderačke šarane” pojuriti sa prihranom zasnovanom na ribljem brašnu a u današnje vreme je to sasvim prirodna stvar. Biće zanimljivo setiti se ovog teksta za nekih 3 ili 5 godina. Do tada će se ispostaviti da li je moje predviđanje bilo tačno ili ne. A vama želim uspešno eksperimentisanje.

Rezultat upotrebe prihrane sa ribljim brašnom – više nego ubedljiv rezultat!

Döme Gábor - Versenytitkok 6.rész - Dévérezés hallisztes etetőanyaggal (FULL HD)


Tekst: Döme Gábor
Fotografije: Csapi Károly
Video: Takács Péter
Prevod: Mesić Adam
« Poslednja izmena: Mart 26, 2014, 18:34:57 posle podne Ady »
Pre nego što pustiš jezik u pogon proveri da li ti je mozak uključen!


Van mreže Žex

  • Premium Member
  • ***
  • Poruke: 765
Odg: TAKMIČARSKE TAJNE 6. DEO – Lov deverike sa prihranom na bazi ribljeg brašna?
« Odgovor #1 poslato: Mart 26, 2014, 22:20:38 posle podne »
Lepo je objašnjeno ovo sa ribljim brašnom. Probaću na jednoj poziciji ovaj način a na drugi klasično VDE Gold pro bream pa da vidimo...... ;)
Hvala Ady za ovaj lep tekst  thumbup !
Feeder = feeling  !