Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Did you miss your activation email?

Autor Tema: TAKMIČARSKE TAJNE 5. DEO - Method feeder na mađarski način  (Pročitano 4664 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Ady

  • Administrator
  • *****
  • Poruke: 2061
  • Ko drugom jamu kopa, trećom garant potpisuje!
TAKMIČARSKE TAJNE 5. DEO - Method feeder na mađarski način
« poslato: Mart 18, 2014, 21:59:57 posle podne »
Opšte je poznato da fider tehnika potiče iz Engleske. Ali ne samo ta tehnika već i mnoga druga genijalna rešenja i elementi vezani za fiderisanje. U poslednjih nekoliko godina je kod nas popularna tzv „punjiva method hranilica“ (bilo to pravilno ili ne). Taj deo naziva - „punjiva” je dobila zbog toga što je za njenu upotrebu potrebna i posebna sprava - kalup.

Za uspešan ribolov nam je često potrebna hrana visokog kvaliteta, sitnije granulacije, na bazi ribljeg brašna, mekane i lakorazgradive pelete za montažu na dlaku ili na udicu, koje se mogu pomoću kalupa sakriti u hranu. Kada riba „legne” na našu ukusnu gomilicu prihrane, ne može da „promaši” namamčenu udicu.

Sve što je potrebno za svetski poznatu method feeder tehniku

Mamac se skriva u samoj hrani

Dospevši u vodu, ovako čeka na ribe

Postoje dva osnovna razloga za veliku popularnost i brzo širenje ovog načina pecanja kod nas:

1.   Vrlo je uspešan u pecanju naše omiljene ribe – šarana
2.   Za celodnevno pecanje je potrebno malo hrane, svega 1-2 kese prihrane

Ovaj način je veoma efikasan na ribom bogatim jezerima, gde se neretko dešava da su dva štapa previše

Oni koji još nisu isprobali ovu tehniku će imati dozu sumnjičavosti dok čitaju ovo. Ali verujte da je sa ovom tehnikom inicijalno hranjenje nepotrebno, jer se sa ovom vrstom hranilica niti može niti treba mnogo hrane odjednom zabacivati! Sa method hranilicom skoro pa se peca tehnikom traženja. Da li smo sistem zabacili na dobro mesto, ubrzo će nam kazati savijeni vrh štapa.

Sa osetljivim štapom je uvek doživljaj izvlačiti ribu!


Pecaroš se raduje lepom ulovu

Raduje se i ulov jer je ponovo slobodan


Jedina mana ove tehnike, ako se to može nazvati manom, je ta da se methodom može uspešno pecati isključivo na bogato poribljenim revirima. Gde se, sa blagim preterivanjem rečeno, sistem zabacuje ribi na glavu. Mnogi, kada ovo čuju kažu: „Pa naravno, lako je tu pecati… tu se na i na golu udicu može upecati!“ Ali to mogu da kažu samo oni koji nikada nisu pecali na ovakvim vodama. Na ovim vodama su ribe vrlo osetljive na atmosferske promene i na brojne spoljašnje uticaje. Na većini ovih jezera je obavezno vraćanje upecane ribe, tako da one vremenom postaju toliko verzirane i razvijaju toliko istančan ukus, da se samo sa najkvalitetnijom hranom mogu ponovo namamiti na udicu. Situacija se još više komplikuje kada na takmičenjima hoćemo da se dokažemo značajnijim ulovom.

Na XII Haldorado kupu, održanom najesen 2012.godine,  sam pobedio sa ulovom od 130,78kg. Ovo je moj novi rekord! Ovaj izvanredni rezultata je zansovan na kombinaciji method feeder tehnike i klasičnog finog fider pristupa

Nije slučajnost da smo ponovo posetili ribnjak „Prerija”. Ovo je najpopularniji i najstariji mađarski komercijalni revir. Na takozvanom Velikom jezeru smo i mi nebrojeno puta organizovali takmičenja i to sa punim kapacitetom – od po 80 takmičara. Tako je bilo i najesen 2012. godine, kada je 80 takmičara za 8 sati ulovilo preko 25 tona ribe! Na XII Halodrado kupu sam pobedio sa preko 130 kg ulovljene ribe! Nikada pre nisam ni na jednom takmičenju ulovio toliko, tako da je ovo bio moj lični rekord. Naravno, ima dana kada sve ide od ruke, a ima kad ništa ne polazi za rukom. Tog prelepog jesenjeg dana se sve složilo kako treba, tako da sam se radovao nesvakidašnem ulovu Ovaj sjajan rezultat se zasnivao na kombinaciji method feeder tehnike i klasičnog, finog fider pristupa. Odavno već eksperimentišem sa takvim proizvodima, koji i u teškim uslovima i pod velikim pritiskom na takmičenjima daju maksimalne rezultate. Te proizvode bih voleo sada da predstavim.

Sa Žitnjan Tamašom (u sredini) sam vojevao mnoge sportske bitke i puno toga smo naučili jedan od drugog

Pre nego što ovo detaljno objasnim, voleo bih da se zahvalim mom prijatelju, Žitnjan Tamašu. Kada se u Mađarskoj pomene pecanje šarana na method feeder, mislim da svima prvo on padne na pamet. Nedvosmisleno njega smatram najboljim mađarskim šarandžijom. Tamaš je najpre na takmičenjima na Prerija jezeru, a kasnije i na ostalim jezerima dokazao na kolioko visokom nivou primenjuje ovu tehniku. Puno sam naučio od njega i svi koji mu se sa poštovanjem obrate, mogu mnogo da nauče. Tomi, dozvoli da ti se zahvalim, pred širokim auditorijumom, za mnogo-mnogo ohrabrenja i pomoći koju si mi pružio!

Članovi Top Method Feeder porodice


Best of u ponudi Haldorado proizvoda je Top Method Feeder paleta proizvoda, koja se nalazi u prodaji od 2012. godine i sastoji se od tri različite vrste hrane, kolekcije specijalnih tečnih aroma i tri vrste mekanih šaranskih peleta. Počnimo sa hranom! Tri različite zrnaste hrane, različitih karakteristika, ali svaka na bazi ribljeg brašna. Zbog prođe na tržištu, zbog prilagođavanja cene zarad konkurentnosti, često smo morali da pribegavamo kompromisima i često nismo mogli da koristimo najkvalitetnije sastojke. Kod stvaranje Top Method Feeder prihrane smo imali zacrtan samo jedan cilj: da bude najbolja! To ne znači da smo stvorili papreno skupu paletu proizvoda, ali je činjenica da je skuplja od od prosečnih prihrana.

Kod stvaranja Top Method Feeder prihrane nas je samo jedan cilj motivisao: da bude najbolja!

U ove tri mešavine su utkane godine takmičarskog i proizvodjačkog iskustva. Maximum Green  je mešavina hrane zelene boje na bazi ribljeg brašna, koja se vrlo brzo otvara i pravi izraziti oblak. Od tri vrste hrane, ova je najmanje lepljiva. Njene glavne komponente dolaze iz Engleske. Efikasno se može koristiti tokom cele godine.

Maximum Green je mešavina hrane zelene boje, koja se vrlo brzo otvara i pravi izrazito veliki oblak

Stvara veliki zeleni oblak dok se otvara

Premium Halibut je mešavina na bazi ribljeg brašna ali potpuno drugačijih karakteristika. Osnova joj je mleveni Black Halibut pelet, koji pored visoke sadržine belančevina, ima i najviši sadržaj ribljeg ulja. Od tri nove vrste hrane, ova je najlepljivija. Izrazito je efikasna u toplim, ili vodama koje se greju.

Premium Halibut je mešavina potpuno drugačijih karakteristika čiju osnovu čini mleveni Black Halibut pelet, koji pored visokoe sadržine belančevina ima i najviši procenat ribljeg ulja u svom sastavu

Pri otvaranju stvara oblak tamno braon boje

Total Fish je najkompleksnija mešavina čije smo sastavne elemente nabavili od najboljih svetskih proizvodjača: riblje brašno LT 94, predigest riblje brašno, riblje brašno od tune, mlevena konoplja i uljana repica, TTX i mleveni pelet su samo neki od vrednih sastojaka. Jedna je od najbitnijih mešavina kod pecanja u hladnim vodama i srednje je lepljiva.

Total Fishje najkompleksnija mešavina, čije smo sastojke kupili od najboljih svetskih proizvodjača.

Pri otvaranju stvara oblak crvenkast-braon boje

Uprkos tome što su sve pobrojane prihrane već gotove mešavine koje se sastoje od više različitih sastojaka, one se međusobno mogu mešati. Ako bismo, na primer, želeli da povećamo lepljivost Total Fish-a, ili Maximum Green-a, dodaćemo mu, u srazmeri od 1:3 Premium Halibut. Postoji nebrojeno mogućnosti za kombinovanje!

Mnogi znaju, primetili su, da profesinalni feeder ribolovci često u hranu mešaju razne tečnosti. Skinućemo veo tajne sa ovoga i otkrićemo svim ribolovcima o čemu se tu radi. U Haldorado ponudi ove tečnosti nose naziv Top Method Flavor.

„Tajne“ tečnosti nose naziv Top Method Flavor, i u značajnoj meri mogu da povećaju atraktivnost onoga što se nalazi u hranilici


Tečnost pod misterioznim imenom „Black Squid” (Crna lignja) je koncentrat aminokiseline sa aromom lignje, koja najbolje deluje na prefinjena čula šarana. Sve ovo su hranljive materije koje su neizostavne u ishrani šarana i oni ovu mešavinu iz daleka osete.

„Green Pepper” (Zeleni biber) je brzo rastvorivi koncentrat betaina, začinjen posebnom mešavinom začina. Njegov uticaj na apetit ribe se ne dovodi u pitanje!

„Choco & Orange” (Čokolada i pomorandža) je tečnost koja je poslednjih godina postala neizostavan aditiv pri lovu šarana. Osnova Choco & Orange tečnosti potiče od upotrebe slatke melase kod rumunskih ribolovaca, dok aminokiseline i beatin potiču od uspešnih engleskih šaranadžija. Na rumunske šarandžije vredi obratiti pažnju i učiti od njih, jer su oni proglašeni za pobednike na Svetskom Prvenstvu 2012. godine. Ova tečnost, koja je mešavina melase, aminokiselina i arome čokolade i narandže, daje veoma izražen sladak ukus hrani i šarani je prosto obožavaju!

Svako pakovanje ovih tečnosti je dovoljno da začini 1-3 kg hrane i da joj poboljša svojstva, ali se odlično može upotrebiti i za aromatizovanje mamaca. Već kod hrana, ali i kod tečnih aroma koje idu uz nju, vidi se da je za njihovo stvaranje bio potreban ozbiljan rad i medjunarodno iskustvo, ali se priča ovde ne završava.

Ova porodica proizvoda zaokružena je sa Haldorado Top Method Soft Pellet mamcima


Top Method Feeder porodica ne bi bila potpuna bez mamaca, ukusnih peleta koji idu uz nju. To su Haldorado Top Method Soft Peleti. Njih takođe ima tri vrste, i po ukusu se podudaraju sa tečnim aromama, a to su Black Squid (crna, lignja), Green Pepper (zeleni biber) i Choco & Orange (čokolada i pomorandža). Mekše su i od Haldorado Meki Šaranski Pelet-a, koji su na tržištu od 2012. godine i pored toga se lako stavljaju na udicu i dugo ostaju na njoj.

Iako su izuzetno ukusne i primamljive, uopšte nije svejedno kako ih prezentujemo. Dugo sam zazirao od upotrebe method feeder hranilice jer sam se plašio da će mamac zapasti ispod hranilice kada zabacim sistem i onda bih uzaludno čekao na udarac. Da moj strah nije neosnovan, dokazali su nebrojeni pokušaji. Ako u hranilicu stavimo malo kompaktinju hranu, čija je težina veća od težine same hranilice, odmah će je prevrnuti. U takvim slučajevima ne možemo da se nadamo uspehu, jer riba treba da bude baš očajna da bi na ovo reagovala i prevrtala hranilicu.

Težina same hranilice je 45 grama, pravilno napunjena teži 70 grama. Može da primi 25 grama

Ako nepažnjom prepunimo hranilicu, ona se prevće i hrana se nalazi ispod nje. Zato se dešava da nakon zabacivanja prihrana bude u nepravilnoj poziciji, sa mamcem ispod nje

Dugo sam razmišljao o ovom problemu i kako bih mogao da ispravim ovaj nedostatak ovakvih hranilica. Kao rešenje problema izabrao sam za početak Deaky kašikastu hranilicu. Dobro je poznato da je Deaky Arpad najveći južno-evropski proizvodjač hranilica i olova, pa i ovakvih hranilica. Kao rezultat saradnje je nastala Haldorado Method Flat Feeder hranilica, čija je najočiglednija karakteristika (pored ostalih sitnih promena) da je ulazna i izlazna tačka neprekinutog kanala za najlon na višim tačkama nego ranije. Tako je težište same korpice niže, što dovodi do toga da čak iako se prepuni hranilica, ona se teže prevrće. U hranilicu  od 30 grama se može staviti 45 grama hrane, u onu od 50 grama čak 60-65 grama hrane (u ove dve veličine se proizvode), i opet se neće prevrnuti! Dok je kod Preston XL korpice od 45 grama moguće staviti samo 25 grama... dakle, naša hranilica ima 100% veći kapacitet hrane!

Prototip Haldorado Method Flat Feeder hranilice. Još ne izgledaju reprezentativno ali se njihova efikasnost ne dovodi u pitanje!


Prvo je punimo samo do rebara...


...zatim na sredinu stavljamo namamčenu udicu...

...pa dodajemo još hrane (sve rukom)!


Napunjena sa 45 grama hrane...


...hranilica od 30g savršeno stoji

Po zabačaju…

...namamčena udica se oslobađa iz prihrane…

… i neodoljivo leluja ribi „na izvol’te!”

Još jedna od prednosti naše nove hranilice je ta, da se zahvaljujući vođici najlona može dosta preciznije i barem 5-8 metara dalje zabaciti nego sa engleskim srodnikom. Pri zabačaju ne krivuda, već lepo, ravno leti. Štaviše, nema potrebe ni za kalupom. Punjenje se obavlja iz dva koraka. Prvo punim do rebara, onda stavljam mamac, zatim dodam još hrane. Na ovaj način se i najmekši, najosetljiviji mamci mogu daleko zabaciti. Ovde prikazane hranilice su još uvek prototipovi, ali će se do početka sezone, naravno, naći u prodaji. Možda nije tako lepa, kao poznata engleska, ili neka druga strane prozvodnje, ali da je efikasnija, ne dovodi se u pitanje. To dokazuje puno ulovljene ribe!

Svima želim šarane, ovako lepe kao sa jezera „Prerija”!

Svaku bitnu stavku smo zabeležili kamerom, i sve je sada moguće pogledati u punom HD formatu!

Döme Gábor - Versenytitkok 5. rész - Method feeder magyar módra (FULL HD)


Ovaj filmić može pogledati u punom HD formatu, koji pored odličnog kvaliteta slike, omogućuje nesmetanu reprodukciju i na modernim uređajima (smart telefonima, tabletima)!


Tekst: Döme Gábor
Fotografije: Csapi Károly
Video: Takács Péter

Preveo: Mesić Adam

« Poslednja izmena: Mart 18, 2014, 22:03:02 posle podne Imre »
Pre nego što pustiš jezik u pogon proveri da li ti je mozak uključen!